In primul rand, sa ne amintim ce este epilarea. Pe scurt, indepartarea parului implica distrugerea foliculului de par, ceea ce face imposibila cresterea parului din nou. Iar depilarea este doar indepartarea firului de par, pastrand in acelasi timp bulbul. In consecinta, ultima are un efect pe termen scurt.
Dar sa nu intram in terminologie prea profund. Sa analizam mai bine care este metoda cu adevarat cea mai rapida, mai bine si mai sigur sa ramai cu parul nedorit in timpul verii, insa fara riscul de efecte secundare.
Laser si fotoepilare
Specialistii nu recomanda laserul si fotoepilarea si alte tehnici de lumina. Ideea este ca energia luminii, fie ca este un laser, IPL sau o combinatie cu alte influente, este absorbita de pigmentul melanina din par. Pentru a face epilarea eficienta, dispozitivul furnizeaza o astfel de cantitate de energie incat melanina se incalzeste si dauneaza atat parului in sine, cat si zonei de crestere a parului din piele. Deci, din pacate, trauma cutanata este o parte integranta a procedurii.
In plus, in timpul epilarii hardware, exista o supraincalzire puternica a pielii si o scadere a continutului propriei sale melanine. Acest moment creste fotosensibilitatea, adica sensibilitatea pielii la lumina ultravioleta. Din aceasta cauza, chiar si o scurta expunere la soare poate provoca hiperpigmentare si „bronz patat”. Trebuie remarcat faptul ca vara si primavara in sine nu sunt contraindicatii pentru indepartarea parului cu fotografie si laser. Pur si simplu nu le poti combina cu expunerea directa la lumina soarelui, arsuri solare si solar. Este recomandat sa faci aceste proceduri cu doua saptamani inainte de soarele activ si este mai bine sa astepti aceeasi perioada dupa arsurile solare daca urmeaza sa-ti indepartezi parul dupa sfarsitul sezonului de plaja.
Dupa expunerea pielii la soare, o concentratie mare de melanina poate provoca arsuri ale pielii. Asigura-te ca ai avertizat cosmeticianul tau inainte de epilare ca v-ati facut recent soare.

Electroliza
Acest tip de epilare nu este o metoda usoara. Esenta sa este efectul agresiv al curentului electric asupra partii inferioare a foliculului parului. Aceasta metoda este destul de traumatica si iti poate provoca inflamatii. Expunerea la soare dupa electroliza este foarte probabil sa provoace hiperpigmentare postinflamatorie. Uita de aceasta metoda de indepartare a parului!
Epilarea cu ceara
Se crede ca epilarea cu ceara si pasta de zahar nu creste fotosensibilitatea pielii. Cu toate acestea, aceste tehnici pe termen lung pot provoca mai multe momente neplacute simultan, din cauza carora planurile pentru plaja vor trebui amanate pana mai tarziu.
Cei familiarizati cu aceste tipuri de indepartare stiu cat de dureros si de traumant este. Sunt necesare cel putin cateva zile pentru reabilitare dupa procedura.
In primul rand, foliculii de par deteriorati pot provoca o infectie secundara. Mai ales daca nu iti pasa suficient de mult de zona depilata dupa procedura. Este recomandabil sa utilizezi creme cu o compozitie vindecatoare - precum si protectie impotriva transpiratiei excesive si a expunerii la lumina soarelui.
Trebuie remarcat faptul ca riscul de hiperpigmentare ca urmare a inflamatiei foliculilor este prezent si atunci cand procedura nu se desfasoara foarte corect si apar arsuri ale pielii sau iritatii severe. In acest caz, trebuie sa astepti restaurarea completa a pielii.

Epilatoare mecanice
Una dintre cele mai populare metode de epilare la domiciliu. Aici, principiul expunerii este similar cu epilarea cu ceara. Desigur, este prezent un traumatism al tesutului pielii, asa ca este recomandat sa ai grija in mod activ de pielea epilata si sa mentinetii un interval de cel putin 48 de ore inainte de expunerea la soare activ. De asemenea, aminteste-ti: pentru orice semn de inflamatie sau roseata vizibila dupa procedura, plajele sunt in general contraindicate, deoarece riscul de hiperpigmentare creste.
Metode de epilare recomandate vara
Este timpul sa ne amintim de vechiul aparat de ras! Desigur, aparatul de ras este metoda cea mai ieftina si rapida. Trauma minima a pielii face ca aceasta metoda sa fie preferabila in timpul vacantelor active de vara. Cu toate acestea, si utilizarea unei creme epilatoare speciale, care face procesul de indepartare a parului si mai rapid si mai usor este binevenita. Trebuie sa stim ca aceste metode provoaca roseata pe piele. Prin urmare ar trebui sa folosesti aparatul de ras numai temporar, si nu permanent - in alte anotimpuri poti alege absolut orice alt tip de epilare.

Specialistii recomanda ca in perioada fara soare, sa facem epilare cu laser o data pe luna. Cu fiecare tratament, parul de pe corp devine mai putin si mai subtire. Intre procedurile de epilare cu laser si in perioada de soare activ, folosim un aparat de ras sau o crema. In acest caz, nu este recomandata ceara, deoarece indepartarea eficienta a parului cu laser necesita o radacina intreaga. De la cinci pana la zece proceduri ar trebui sa te scuteasca de probleme.