31.01.2022
3 semne timpurii ale diabetului. Cum stii ca boala este intr-un stadiu avansat

Stiai ca exista anumite semne timpurii ale diabetului? Afla care sunt acestea si ia masuri inainte ca boala sa avanseze!

Diabetul este o afectiune caracterizata prin nivelul foarte crescut de zahar din sange. Diagnosticul de precizie se stabileste doar in urma testului de sange, care masoara nivelul glicemiei.

Exista insa anumite semne timpurii ale diabetului, care apar inainte ca boala sa avanseze. Acestea apar in ambele forme de diabet, desi intensitatea lor poate varia.

Semne timpurii ale diabetului la care sa fii atent

Semnele timpurii ale diabetului sunt denumite de medici cei 3 Ps si includ:

- poliurie: urinare frecventa;

- polidipsie: sete crescuta;

- polifagie: foame excesiva.

Virozele respiratorii - tipuri, transmitere, tratament. Angela Selivanov, medic internist: „Infectia cu gripa sezoniera este o infectie care decurge mai grav decat altele, in unele cazuri mai sever decat infectia cu SARS-CoV-2” - VIDEO

Deoarece diabeticii de tip 1 nu produc deloc insulina, ei prezinta adesea simptome mai intense in comparatie cu diabeticii de tip 2.

Iata care sunt cauzele celor 3 semne timpurii ale diabetului.

De ce ti-e foame mereu – deoarece pancreasul nu mai produce insulina sau o utilizeaza in mod necorespunzator, zaharurile din alimente nu mai sunt transformate in energie si, in consecinta, apare constant senzatia de foame, chiar daca abia ai mancat.

De ce urinezi des – cand nivelul de zahar din sange este crescut, rinichii excreta acest surplus prin urinare, motiv pentru care esti nevoit sa mergi mai des la toaleta. De asemenea, urina unei persoane cu diabet poate fi usor spumoasa si cu un miros dulceag, fructat, ca urmare a excesului de glucoza care trece din sange in urina.

De ce iti este mereu sete – din cauza urinarii frecvente, e foarte posibil sa te deshidratezi mai rapid si, in consecinta, corpul tau sa ceara mai multa apa. Gura uscata si vederea neclara se numara printre semnele ca nu bei destula apa.

Ce simptome apar cand diabetul este intr-un stadiu avansat

Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1 prezinta si alte simptome, pe langa urinarea frecventa si setea sau foamea excesiva. Pot aparea semne precum:

- greata;

- varsaturile;

- pierderea in greutate nejustificata.

Persoanele cu diabet de tip 1 netratat pot prezenta, de asemenea, cetoacidoza diabetica. Pe masura ce corpul arde grasimi in incercarea de a se alimenta, elibereaza cetone, care sunt substante chimice din sange daunatoare in exces.

Fara tratament, cetoacidoza diabetica poate duce la complicatii grave, cum ar fi coma diabetica. Daca prezinti varsaturi, confuzie sau dificultati de respiratie, trebuie sa soliciti imediat asistenta medicala.

In cazul persoanelor cu diabet de tip 2, diagnosticul este de multe ori stabilit cu ocazia unor analize de rutina care releva niveluri ridicate de zahar in sange.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 sunt foamea sau oboseala cronica. Desi sunt deseori ignorate, aceste semne apar intr-un moment in care diabetul de tip 2 poate fi inversat prin modificari ale stilului de viata.

In schimb, sunt si simptome care indica faptul ca diabetul de tip 2 a progresat deja. Acestea pot include infectii fungice recurente (candidoza) si durerea sau amorteala picioarelor ori a mainilor.

Sa protejam sanatatea! Angela Paraschiv, sefa catedrei epidemologie USMF „Nicolae Testemitanu”: „Maladiile infectioase pot fi provocate atat de bacterii, cat si de virusuri” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie