Maria are 18 ani, este originara din satul Chirleni, raionul Ungheni. Drama tinerei a inceput acum cateva luni, cand starea ei de sanatate s-a inrautatit brusc.
Maria DABIJA, PACIENTA:„Ma frigea in mijlocul capului. Pe urma a amortit jumatate de corp, pierdeam echilibrul, functiile corpului cedau, asta a durat 3 saptamani.”
Tanara s-a adresat la medicii din raion care din start suspectau diagnosticul de epilepsie, dar dupa un set de investigatii, presupunerea s-a dovedit a fi gresita si i-au indicat un tratament la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor. Starea Mariei, insa, se agrava pe zi ce trece, asa ca familia a decis sa apeleze la medicii din Chisinau.
Maria DABIJA, PACIENTA: „M-am adresat la o matusa din capitala, ea m-a adus aici, am chemat ambulanta si m-au adus la Spitalul De Urgente.”
Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Pacienta noastra a suferit o hemoragie in trunchiul cerebral. Prima hemoragie a debutat in luna iulie, la care medicii din prima linie nu au dat o importanta suficienta si pacienta a fost necesar sa mai repete odata hemoragia ca sa se adreseze in Institutul de Medicina Urgenta.”
Neurochirurgii din capitala i-au depistat tinerei cavernom cerebral, o tumoare innascuta care se caracterizeaza prin prezenta a niste ghemuri de vase sangvine anormale, care pot erupe si sangera in orice moment.
Maria DABIJA, PACIENTA:„Am cerut explicatii si mi-au explicat asa cum este. Dupa spusele medicilor, am o bomba in cap care in orice moment poate sa explodeze.”
Specialistii au decis ca Maria trebuie operata. Interventia la care a fost supusa este considerata una dintre cele mai complexe operatii din neurochirurgie, deoarece tumoarea a fost extirpata din trunchiul cerebral, zona a creierului care raspunde de o multitudine de functii vitale.
Victor ANDRONACHI, MEDIC NEUROCHIRURG: „Este o operatie care se considera de grad inalt de complicitate, care necesita o planificare foarte minutioasa pana la operatie. Necesita monitorizare in timpul operatiei a functiilor vitale si monitoring electro-fiziologic a functiilor nervilor cranieni. De asemenea, nu in ultimul rand conteaza experienta echipei chirurgicale si a echipei anesteziologice.”
Interventia, care a durat 4 ore, s-a soldat cu succes. In toata aceasta perioada, familia i-a fost alaturi, a sustinut-o si i-a oferit putere.
Silvia DABIJA, MAMA: „Tot timpul asta de cand am adus-o la Chisinau pana am luat-o acasa eram ba la spital, ba la biserica. Altceva nimic nu vedem. Cu sotul impreuna eram si nu aveam pofta de nimic. Parca nici nu eram in lumea asta. Dureros in suflet, a fost foarte greu.”
Acum tanara se recupereaza acasa. Maria nu renunta insa la visurile ei, vrea sa devina avocat si intentioneaza sa studieze la facultatea de drept, anul viitor.