Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Obezitatea este un factor predispozant la apariția osteoartrozei articulațiilor. Primul motiv este o masă corporală mai mare și respectiv pe articulație vine un efort mai mare decât el este prevăzut de natură. Alt moment, la pacienții obezi, noi vorbim nu doar despre masa corporală mare, dar despre o alimentare incorectă, organismul nu primește toate substanțele nutritive necesare”.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Hipodinamia la fel acționează la apariția schimbărilor în sistemul osteoarticular. O bună funcționare a aparatului osteoarticular necesită o mișcare în permanență sau ordonată, dar dacă persoana nu le face, organismul își dă seama că el nu are nevoie de această mișcare, de această articulație și asta duce la unele schimbări distrofice în cartilajul articular”.
Cel mai des sunt afectate articulațiile membrelor inferioare, precum cea a șoldului, genunchiului și a gleznei, dar și articulațiile coloanei vertebrale.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Obezitatea duce la apariția mai multor probleme, nu doar cu articulațiile. La pacienții obezi sunt probleme cu hipertensiunea arterială, acești pacienți suferă mai des de diabet zaharat tip 2. Toate aceste maladii afectează și aparatul osteoarticular”.
Toate procesele degenerative în articulații încep cu deteriorarea cartilajului articular.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Apar procese inflamatorii care apoi se generalizează în articulații. Se implică structurile para-articulare, capsulo-articulare, intra-articulare, cresc osificatele, se mărește în volum genunchiul, unele articulații răspund cu lichid mai mult în articulații, așa numite sinovite, deformări axiale ale membrului, redori articulare, limitarea mișcărilor și altele”.
Excesul de greutate poate altera postura și mersul, creând un cerc vicios de dureri și mobilitate redusă, care limitează activitatea fizică și, în final, contribuie la creșterea în greutate.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „În primul rând persoanele obeze care au dureri intraarticulare trebuie să corecteze masa corporală. Uneori nu este corelare între semnele clinice ale pacientului și semnele radiologice. Radiologic observăm că sunt unele semne de o osteoartritră incipientă, dar pacientul are dureri pronunțate în articulații. Dacă pacientul slăbește, atunci se ameliorează efortul pe articulații, și aceste dureri pot să dispară și un tratament chirurgical poate să fie amânat pe un timp destul de îndelungat”.
Pacienții sunt ajutați prin reducerea durerii, iar pentru aceasta li se prescriu medicamente care să amelioreze starea articulației afectate.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Când este o artroză destul de avansată, noi nu putem să așteptăm că pacientul va slăbi, căci asta durează. Cu cât durerile sunt mai mari, articulațiile sunt mai puțin mobile. Noi dăm pacientului mobilitate prin intervenții chirurgicale de endoprotezare de artroplastie a articulațiilor”.
Sănătatea sistemului articular depinde de mai mulți factori, inclusiv de masa noastră corporală.
Viorel VETRILĂ, MEDIC ORTOPED-TRAUMATOLOG: „Trebuie să ne dăm seama că procesele biologice nu ne întreabă dacă dorim, îmbătrânirea articulației oricum va fi, noi doar trebuie să nu grăbim aceste procese. Să nu fim obezi, să facem o mișcare ordonată, să avem grijă de sănătate, de corpul nostru”.