Ouăle sunt un simbol al Paștelui și nu lipsesc de pe nicio masă creștină. Dar acest produs poate fi dăunător, astfel trebuie să știm cum corect îl alegem.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Codul care se aplică pe suprafața ouălui are și o semnificație nutrițională. În Republica Moldova cel mai frecvent în comerț o să găsim ouăle cu codul 2 sau 3. Codul 2 semnifică faptul că găina se ține în hală, are acces liber de a se mișca în această hală, deci este crescută la sol, dar totuși ea nu are acces la lumina solară. Aceste ouă sunt sărăcăcioase din punct de vedere nutrițional, au mai puțină vitamina D, omega 3 și hrana nu este ecologică. Codul 3 este pentru ouăle care sunt produse de găinile care se țin în baterii, ele nu au acces la sol, nu se pot mișca. Acest ou este cel mai săracăcios din punct de vedere nutrițional. Și o a treia categorie sunt ouăle de casă, care sunt cele mai bogate din punct de vedere nutrițional, dar aici există câteva „dar”-uri. Este important să cumpărăm ouăle care sunt curate, cu coaja intactă și uniformă, pentru că pe suprafața ouălor murdare în special celor contaminate cu materii fecale, se poate găsi salmonela.”
Ouăle trebuie să fie păstrate exclusiv în frigider și pot fi consumate timp de cel mult 28 de zile. Fiind acoperite cu o peliculă de protecție, nu este recomandat să le spălăm înainte de a le depozita la frigider.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Și este important să înțelegem că cu cât mai mult oul se apropie de termenul de expirare de 28 de zile, cu atât mai dilatați sunt porii din coaja acestuia. Acest lucru este foarte important atunci când dorim să vopsim ouăle, pentru că atunci când vopsim un ou care se apropie de termenul de expirare și utilizăm coloranți artificiali, aceștia pot să migreze în interiorul ouălor și să nimerească în alimentația noastră.”
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Tot din acest considerent, coaja nu trebuie să fie crăpată. Iar atunci când fierbem ouăle, să fie încălzite treptat, se scot de la frigider cu 30 de minute înainte de a fi fierte, se pun în apă rece care se încălzește treptat și nu aducem ouăle la o fierbere foarte extremă ca coaja să nu crape.”
Înainte de a fi vopsite, ouăle trebuie degresate cu săpun și oțet, și sunt fierte minim 10 minute pentru a scădea riscul de contaminare cu salmonelă.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Ouăle pot să fie mai frecvent contaminate cu salmonelă în câteva cazuri. În primul rând, dacă sunt ouăle de rață sau gâscă, pentru că ouăle înotătoarelor sunt mai frecvent contaminate însăși în oviduct; dacă acestea sunt contaminate cu materiale fecale și dacă sunt crăpate, iarăși riscul ca salmonela să pătrundă în interiorul ouălor este mai mare.”
Salmonela este responsabilă pentru una dintre cele mai comune boli diareice din lume, salmoneloza.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Primele simptome apar în 6 ore și includ simptomele digestive clasice: febră, diaree, vomă, crampe abdominale, senzația de rău. Este foarte importantă rehidratarea pentru că poate apărea deshidratarea și este un pericol pentru viață. În cazul în care vedem că la copii aceste simptome nu trec peste o zi, iar la adulți peste 2 zile, atunci se adresează de urgență la asistența medicală pentru a primi îngrijirile corespunzătoare.”
Referitor la ouăle de Paști, trebuie să alegem corect nu doar ouăle dar și substanțele utilizate pentru decorarea lor.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Ar fi bine cu siguranță să prioritizăm coloranții naturali. Cel mai clasic sunt cojile de ceapă cafenii sau roșii, putem să utilizăm același spanac, turmeric, sau sfecla. Ca să se primească o culoare bună, să fie coaja albă a oului și să nu ne așteptăm la un efect foarte pronunțat pentru că este totuși o metodă naturistă de vopsit. Nu este vorba de un colorant chimic care oferă o culoare strălucitoare, perlată sau foarte intensă, dar este inofensiv.”
Ouăle vopsite cu coloranți artificiali nu se recomandă a fi consumate mai ales de către copii, deoarece pot provoca hiperactivitate și reacții alergice.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Ouăle decorate sau vopsite se păstrează nu mai mult de 2 ore la temperatura camerei, după care se plasează în frigider și se consumă timp de maxim 7 zile. Cel mai bine ar fi în perioada sărbătorilor Pascale, dacă am ținut postul să ne limităm la 1-2 ouă pe săptămână, iar dacă nu am ținut post, să mâncăm maxim 4-6 ouă. Dar, nu combinăm cu produse alimentare foarte greoaie.”