Magnetoterapia face parte din medicina alternativa care sustine ca un camp magnetic ar avea puteri miraculoase de vindecare.
Natalia, PACIENTA: „Ma numesc Natalia, am 37 de ani. M-am adresat la medicul fizioterapeut cu dureri de spate si amorteala de picior. Medicul mi-a recomandat aceasta procedura. Deja am facut 5 sedinte si ma simt mai bine.”
Scott LE NEAL, KINETOTERAPEUT: „Principiul de actiune al procedurii se bazeaza pe formarea curentului magnetic in corpul pacientului, incarcand ionii din celule, fapt ce se compara cu un masaj celular ce sporeste rotatia nutrientilor din corp si ajuta la tratament. Procedura initiaza efectul de rebalansare a corpului, restabileste sarcina magnetica a celulelor si sporeste capacitatea de vindecare a organismului.”

Magnetoterapia implica aplicarea unui magnet pe piele sau aproape de piele pentru a reduce durerea.
Ana TERHUTA, ASISTENTA MEDICALA: „In cazul dat, noi am aplicat un gel antiinflamator si miorelaxant, dupa care se acopera cu pelicula pentru a patrunde mai adanc acest gel, dupa care un cearseaf se aplica, dupa care aplicam placa magnetica. In timpul sedintei pacienta poate sa simta putina caldura, furnicaturi sau intepaturi. Acestea difera de la pacient la pacient.”
Terapia cu magneti este utilizata inca din timpuri stravechi pentru vindecarea durerii de diferita origine, iar mai nou, este una dintre cele mai indicate proceduri fizioterapeutice pentru recuperarea post-COVID-19.
Scott LE NEAL, KINETOTERAPEUT: „Indicatiile includ simptomele post-COVID-19, reabilitarea pulmonara, prin imbunatatirea circulatiei oxigenului in corp si contribuirea la regenerare, boli reumatologice, scolioza, etc.”
Pentru un efect complex asupra corpului se recomanda ca terapia cu magneti sa fie efectuata in combinatie cu alte proceduri.
Scott LE NEAL, KINETOTERAPEUT: „Procedura este utilizata in combinatie cu alte proceduri de stimulare a muschilor si sistemului nervos, precum proceduri locomotorii de restabilire musculara si acupunctura, astfel, se obtine un proces de recuperare complet.”
Magnetoterapia are putine contraindicatii, fapt ce permite utilizarea procedurii in multe scenarii ce necesita sporirea proceselor regenerative ale corpului.
„Procedura nu este utilizata in cazul femeilor in sarcina, in legatura cu lipsa studiilor ample pentru acest caz, in caz de cancer, din cauza efectului metabolic ce poate duce la raspandirea metastazelor; infectii severe, din cauza efectului de sporire a circulatiei sistemului limfatic.”
Durata tratamentului este indicata de medicul specialist, dar de obicei nu dureaza mai mult de 10 zile.
Scott LE NEAL, KINETOTERAPEUT: „Efectul tratamentului este de lunga durata si nu permite repetarea procedurii in mai putin de cateva luni.”
Magnetoterapia poate fi prescrisa inclusiv si copiilor din motiv ca este non-invaziva si trateaza fara durere.
Scott LE NEAL, KINETOTERAPEUT: „Procedura nu este invaziva si poate fi prescrisa copiilor, deoarece nu se creeaza curent electric in corp si nu se stopeaza procesele de crestere. Suplimentar, procedura nu provoaca durere sau suferinta.”
Magnetoterapia mai poate fi folosita cu succes in tratamentul arterosclerozei, sindromului premenstrual sever, depresiilor, epilepsiei, bolii Parkinson, bolii Alzheimer si ajuta la recuperarea pacientilor cu paralizii.