14.09.2021
Atentie parinti! Ce trebuie sa faci atunci cand dintii permanenti ai copilului tau au crescut in spatele celor de lapte? Ce spune Viorica Gutan, medic stomatolog

Dentitia primara este alcatuita din asa-zisii „dinti de lapte care sunt inlocuiti mai tarziu de dintii permanenti. Eruptia dintilor de lapte incepe la varsta de 6 luni si se incheie in jurul varstei de 2 ani. Cea mai frecventa intrebare din partea parintilor este cand incep sa cada primii dinti sau cu alte cuvinte cand incepe schimbul fiziologic de dinti? Specialistul a oferit mai multa informatie pe acest subiect exclusiv pentru isanatate.protv.md.

Astfel, in mod fiziologic, schimbarea dintilor de lapte incepe la varsta de 6 ani si se incheie in  jurul varstei de 12 ani. Insa in cazul unor situatii neprevazute copilul poate pierde dintii de lapte mai devreme decat perioada in care dintii permanenti sunt pregatiti sa erupa. 

In procesul firesc de aparitie a unei noi dentitii, dintele nou „topeste”, radacina dintelui de lapte pe parcurs ce se apropie de locul de eruptie. Acest fenomen poarta denumirea de „resorbtie radiculara”. Atunci cand resorbtie nu se realizeaza corespunzator, este necesara extractia dintelui de lapte pentru a ajuta dintele permanent sa erupa corect,” a spus stomatologul.

De asemenea, medicul a mai adaugat ca: „Este important sa stim ca nu toti dintii definitivi inlocuiesc cate un dinte de lapte. Aici ne referim la dintii permanenti crescuti in spatele celor de lapte. Primul molar permanent erupe in aceasta zona in jurul varstei de 6 ani, cand sunt prezenti si molarii de lapte, motiv pentru care poate fi usor confundat cu un dinte temporar.”

Prin urmare, stomatologia moderna ne permite sa efectuam extractia dintilor de lapte fara durere. Extractia dintilor de lapte se efectueaza de cele mai dese ori cu anestezie locala, adica anestezie fara durere, (sistemul STA). 

In concluzie:

Controlul stomatologic periodic ajuta la monitorizarea acestor etape importante in dezvoltarea copilului, prevenind aparitia complicatiilor.

Articole din aceeasi categorie