Pielea este cel mai mare organ al corpului, care il acopera si il protejeaza. Pielea are multe functii, printre care pastrarea lichidelor si prevenirea deshidratarii, contributia la perceperea senzatiilor, tinerea la distanta a bacteriilor, virusurilor si a altor cauze de infectie, stabilizarea temperaturii corpului si sintetizarea vitaminei D ca raspuns la expunerea la soare.
Bolile de piele includ toate afectiunile care irita sau inflameaza pielea, provocand inclusiv eruptii cutanate sau alte modificari ale aspectului pielii. Unele boli ale pielii sunt minore, in timp ce altele provoaca simptome severe. Dar care este prevalenta acestor boli la nivel european?
Bolile de piele, des intalnite in populatia europeana
Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV) a dezvaluit descoperirile initiale din sondajul „Burden of Skin Diseases in Europe” in timpul celui de-al 30-lea Congres anual, rezultatele indicand ca aproape jumatate (47,9%) din populatia generala europeana cu varsta peste 18 ani a declarat ca s-a confruntat cu cel putin o afectiune dermatologica in ultimele 12 luni.
Studiul este cel mai mare de acest gen intreprins vreodata in Europa, pentru care au fost colectate date de la 44.689 de adulti din 27 de tari europene, inclusiv toate tarile din Uniunea Europeana, precum si Marea Britanie, Norvegia si Elvetia.
Testele de virginitate si himenoplastia ar putea fi interzise in Marea Britanie
Descoperirile preliminare arata ca, dintre cei 21.401 de membri ai populatiei generale, 47,9% dintre persoanele cu varsta de 18 ani sau mai mult au raportat cel putin o afectiune a pielii. In medie, acele persoane afectate au declarat o medie de doua boli de piele. Proiectarea acestor cifre la populatia totala a NEUKS (Norvegia, Uniunea Europeana, Regatul Unit si Elvetia) de 408 milioane de locuitori cu varsta de 18 ani arata ca peste 195 de milioane de adulti din Europa au raportat singuri cel putin o afectiune a pielii.
Infectiile fungice, cele mai raportate boli de piele
Cele mai frecvente afectiuni ale pielii printre cei chestionati in cadrul sondajului s-au dovedit a fi infectiile fungice ale pielii, care afecteaza cam una din 10 persoane (9,07%). Alte afectiuni obisnuite, fiecare afectand mai mult de una din 20 de persoane, au fost dermatita atopica – eczema – (5,34%), alopecia (5,22%) si acneea (5,49%).
In plus, simptomele cutanate sau senzatiile neplacute ale pielii, inclusiv cea de mancarime, ca o solicitare specifica in timpul consultatiilor, au fost raportate de 20% dintre persoanele cu varsta de 18 ani sau mai mult.
Sondajul realizat de EADV face lumina in ceea ce priveste afectiunile cutanate
Inainte ca EADV sa intreprinda acest studiu, nu se stiau prea multe despre prevalenta bolilor de piele in populatia generala din Europa. In plus, exista o lipsa de date solide, obiective si omogene la nivel european privind impactul acestor boli de piele asupra calitatii vietii, inclusiv stigmatizarea, sau asupra perceptiei si a accesului la medicii dermatologi.
Prin urmare, EADV a realizat acest sondaj pe populatia adulta pentru a evalua prevalenta afectiunilor dermatologice sau venerologice in Europa si pentru a afla motivele unui consult dermatologic, impactul afectiunilor pielii asupra pacientilor, perceptia publicului asupra afectiunilor pielii, caile de ingrijire a bolilor de piele, tratamentul prescris si care este gradul de incredere in medicii dermatologi.
Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie intentioneaza sa analizeze pe deplin datele si sa stabileasca pasii necesari in continuare. Potrivit investigatorilor, faptul ca unul din doi oameni din Europa traieste zilnic cu povara unei boli de piele inseamna ca pielea este cel mai afectat organ din corp si, prin urmare, bolile de piele ar trebui sa devina o prioritate de sanatate publica.
Cele mai frecvente tipuri de boli de piele
Unele dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii includ:
- acneea;
- cand foliculii blocati ai pielii duc la acumularea de sebum, bacterii si piele moarta in pori, apare acneea;
- alopecia areata;
- aceasta afectiune inseamna pierderea parului pe zone mici de piele;
- dermatita atopica (eczema);
- boala este caracterizata de piele uscata, mancarime care duce la umflare, crapare sau descuamare;
- psoriazis;
- psoriazisul este o boala cronica in care pielea devine solzoasa in anumite zone, se poate umfla si inrosi sau se poate simti fierbinte;
- fenomenul Raynaud.
Aceasta afectiune este caracterizata de fluxul sangvin redus periodic la degetele de la maini, de la picioare sau alte parti ale corpului, care provoaca amorteala sau schimbarea culorii pielii.
Rozaceea
Rozaceea este caracterizata de zone de piele inrosita, groasa si cu cosuri, de obicei pe fata.
Vitiligo
Aceasta afectiune face ca unele zone de piele sa piarda pigment, deci sa se decoloreze.
Cancer de piele
Cand celulele anormale ale pielii au o crestere necontrolata, apare cancerul de piele.
Cum se trateaza bolile de piele?
Multe boli de piele raspund bine la tratament, deci este importanta evaluarea medicului. In functie de afectiune, medicii pot prescrie antibiotice, antihistaminice, creme, unguente sau geluri cu diverse medicamente sau chiar proceduri chirurgicale.
De asemenea, simptomele afectiunilor pielii pot fi reduse prin modificarea stilului de viata, in functie de recomandarile medicului. In general pot fi de folos evitarea sau limitarea anumitor alimente, cum ar fi zaharul sau lactatele, gestionarea stresului, practicarea unei igiene corespunzatoare si evitarea consumul excesiv de alcool si a fumatului.
Multe afectiuni ale pielii sunt cronice, deci de lunga durata, ceea ce inseamna ca, desi tratamentul poate reduce simptomele, boala nu se vindeca si exista mereu un pericol de aparitie a unui nou episod. Unele afectiuni ale pielii dispar fara tratament sau este posibil, de asemenea, sa aiba perioade lungi de remisie (adica luni sau ani intregi fara simptome).
Se poate preveni aparitia bolilor de piele?
Unele boli de piele nu pot fi prevenite – de exemplu, psoriazisul nu este contagios, nu se ia de la alte persoane, este o boala a sistemului imunitar. Alte afectiuni cutanate pot fi prevenite prin igiena corespunzatoare (cum ar fi spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun), prin evitarea impartirii cu alte persoane a obiectelor personale, dezinfectarea regulata a obiectelor folosite la comun cu alti oameni, limitarea contactului cu substante iritante sau prin folosirea cremelor cu factor de protectie solara.