Suntem în perioada în care ne putem bucura de timpul petrecut la aer liber, mai puțin persoanele alergice.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Alergiile de sezon sunt determinate de polenurile care sunt și care înfloresc în această perioadă copacii sau ierburile, și mai avem și alți factori care intervin. Este vorba despre mucegaiurile care sunt permanent și sunt determinate de umiditatea aerului care ne înconjoară, este vorba despre alergiile care apar de la razele solare la expunere și înțepăturile de insecte”.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Alergia se transmite prin ereditate și este bine știut că dacă un părinte este alergic, atunci șansele ca să faci o alergie este de 33%, dacă doi părinți sunt alergici atunci șansele tale cresc la 66%”.
Pe lângă predispoziția genetică, expunerea îndelungată la alergen, dar și imunitatea precară, sunt factori de risc pentru dezvoltarea alergiilor.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Există și teoria despre igienizare. Noi suntem prea curați, de aceea imunitatea noastră este insuficient de antrenată pentru a reacționa la factorii din exterior, și atunci avem șanse de a face mai multe alergii. Dacă vorbim de alergiile de sezon, de obicei debutează cu polenurile de la arbori. Este vorba despre nuci, frazi, mesteacăn, arin, plopul. După care urmează polenurile de graminee sălbatice, iarba de gazon după cum suntem obișnuiți să vorbim, și de cultură: grâu, secară și restul care înfloresc la sfârșit de lună mai, început de iunie”.
Simptomele alergiilor sezoniere nu diferă de cele ale altor tipuri de alergii. Acestea includ rinită, conjunctivită și acutizarea astmului bronșic.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Simptomele cele mai deranjante care orientează pentru necesitatea consultului unui specialist alergolog sunt: rinoreea, deci eliminările apoase din nas, strănuturile repetative care sunt de 4-10 ori, eliminările din ochi și uneori tusea. Atunci când apar niște simptome care se repetă 3 zile în săptămână, mai mult de 4 săptămâni consecutiv este binevenită consultația unui specialist. La această categorie de pacienți vor fi indicate niște teste care o să-i permită specialistului să facă niște indicații și recomandări concludente, cât și pentru pacient să obțină niște răspunsuri”.
Alergiile nu se dezvoltă în câteva zile, ci în câțiva ani, de aceea gestionarea lor trebuie efectuată corect.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Atunci când pacientul cunoaște cauza, dar tratează simptomele când ele deja au debutat, desigur că succesul de la tratament o să fie mult mai jos, decât atunci când el previne și cunoaște când trebuie să intervină și care sunt medicamentele corect administrate la momentul potrivit. Se efectuează un tratament preventiv perioadei de înflorire atunci când se pregătește pacientul pentru această perioadă. Se administrează preparate antihistaminice, decongestionante pentru nas, antiinflamatorii spray pentru nas, care au un efect de durată mai lungă. Dar toate medicamentele trebuie administrate rațional și la indicația medicului”.
Pentru persoanele diagnosticate, există un tratament special ca măsură de prevenție.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Avem la moment posibilitatea de a face imunoterapia specifică, atunci când vaccinăm pacientul împotriva cauzei care o are. Este unicul tratament etiologic, când tu tratezi cauza nemijlocit și nu simptomele care apar. Se efectuează în cabinetul medical la supravegherea specialistului alergolog”.
Un lucru curios ce ține de alergiile sezoniere sunt reacțiile încrucișate.
Corina ROTARU, MEDIC ALERGOLOG: „Polenul de arbori declanșează sindromul alergiei orale, atunci când polenul acestor copaci se aseamănă cu polenul din unele produse care sunt vegetale. Și atunci consumul unor produse, de exemplu măr, ar putea să-i provoace simptome la nivel de cavitate bucală, la pacienții care fac alergie de exemplu, la polen de mesteacăn. Acești pacienți sunt preveniți de obicei de medic, pentru că nu are de unde ști pacientul că consumând măr în perioada când înflorește mesteacănul, o să aibă umflături la nivelul buzelor, gurii, limbii etc”.
Pentru a preveni alergiile, este esențial să evităm contactul cu alergenii cât de mult posibil. Reguli generale includ evitarea plimbărilor în aer liber, spălarea hainelor și părului imediat după întoarcerea acasă și folosirea preponderentă a aerului condiționat.