08.05.2024
Ce presupune investigația endoscopică a tractului digestiv? Viorel Istrate, medic endoscopist: „Cancerul poate fi diagnosticat la un stadiu destul de precoce” - VIDEO

O metodă bună de profilaxie a maladiilor sistemului digestiv este endoscopia digestivă superioară. Află din reportaj în ce constă investigația și când să o faci.

În ultima perioadă se pune tot mai mult accent pe profilaxie. O metodă de prevenție este și endoscopia, care este nu doar despre diagnostic, dar și despre intervenție endoscopică.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Endoscopia este o specialitate care presupune vizualizarea unor organe sau sisteme de organe care se află în interiorul corpului nostru. Există endoscopia tractului digestiv, a arborelui bronșic, endoscopia tractului biliar, a ductelor pancreasului. Există și o serie întreagă de posibilități endoscopice de tratament: laparoscopia, toracoscopia, efectuarea operațiilor prin intermediul endoscopiei”.

În cadrul endoscopiei digestive superioare, efectuate cu ajutorul unui gastroscop, pot fi investigate esofagul, stomacul și duodenul. Există 2 indicații principale pentru a efectua această investigație.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Primul grup sunt indicațiile pentru procedurile efectuate cu scop profilactic, aici se mai includ screening-urile în diferite patologii riscante, cum ar fi esofagul Barrett, gastrita atrofică și altele. Al doilea, atunci când bolnavul are anumite plângeri, deranjamente, dureri, vome, greață, pierderea de sânge, disconfort în timpul alimentației, reflux gastroesofagian sub formă de pirozis, eructație etc”.

Tehnologiile avansează. Acum și în Moldova există un aparat de înaltă rezoluție, numit endocitoscop, prin care direct poate fi examinată mucoasa în rezoluție premicroscopică.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Noi vedem la calitate înaltă, schimbările cele mai precoce și subtile din mucoasa esofagului, stomacului și duodenului. Ați observat împreună cu noi acea structură microcelulară, vilii intestinului, structura mucoasei, care în patologie inflamatorie și mai ales în patologia oncologică, deviază de la normal. În baza acestor devieri de structură poate fi stabilit diagnosticul. Astfel bolile inflamatorii pot fi diferențiate de bolile neoplazice, iar cancerul poate fi diagnosticat la un stadiu destul de precoce, atunci când el infiltrează doar mucoasa și submucoasa și în aceste cazuri poate fi înlăturat prin metode endoscopice, radical, fără a supune pacientul operațiilor mari, riscante, de înlăturare a organelor”.

Deși investigațiile endoscopice au fost o perioadă îndelungată, realizate fără anestezie, tot mai mulți pacienți solicită și optează pentru anestezie generală.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Două posibilități enorme oferă anestezia generală a pacientului în cadrul endoscopiei. În primul rând, confort pentru pacient. Al doilea moment, pacientul fiind liniștit pe masa de intervenție, formează o atmosferă de confort în timpul lucrului medicului endoscopist. Noi nu suntem limitați în timp pentru examinare, noi avem posibilitatea de a spăla, usca, de a examina țintit orice colț al organului examinat”.

Ca și în cazul majorității investigațiilor, pregătirea prealabilă este necesară și în cazul gastroscopiei.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Tradițional, pacienții mergeau la endoscopie pe nemâncate, o abordare standard. Odată cu evoluarea tehnicii endoscopice la calități atât de înalte, apare necesitatea pregătirea mucoasei stomacului pentru investigație. Există medicamente speciale care pacienții le primesc cu ceva timp înainte de operație, la recomandarea medicului endoscopist sau gastrolog, pentru a scoate stratul de mucus, pentru a înlătura spuma din stomac, pentru a face lichidele gastrice sau duodenale mai fluide, pentru a le putea supune unui lavaj corect și a diagnostica toate particularitățile microstructurii mucoasei în aceste zone”.

Această investigație oferă mult mai multe beneficii, decât riscuri.

Viorel ISTRATE, MEDIC ENDOSCOPIST: „Ținând cont de posibilitățile contemporane ale medicinei, de nivelul tehnicii, de asistența anesteziologică asociată investigațiilor și intervențiilor noastre, riscurile acum sunt aproape de zero, însă nu sunt excluse complet. Astfel, echipa medicală este dotată cu seturi speciale pentru a face față apariției oricăror reacții adverse în timpul endoscopiei”.

Investigația tractului digestiv se recomandă a fi efectuată profilactic o dată la 3-5 ani după vârsta de 45 de ani, în lipsa unor factori de risc, sau la prezența unor simptome digestive.

Articole din aceeasi categorie