„Vorbim despre situatii, care cu regret in ultimul timp se discuta des pe retelele de socializare despre posibilitatile modificarii ciclului menstrual prin implicarea intentionata. Din start as vrea sa mentionez, ca toate conduitele medicale se identifica exclusiv si doar in cadrul consultului cu medicul ginecolog.
Asadar, este important de constientizat, ca oricare implicare in ciclul menstrual este si implicarea in procese hormonale, procese morfo-functionale si hipofizo-ovariene, care sunt de importanta majora pentru organismul femeii prin complexitatea proceselor fiziologice care se produc in organism si pot sa genereze un val divers de dereglari,” a spus ginecologul.
Prin urmare, un flux menstrual normal are urmatoarele caracteristici:
- dureaza 3-7 zile;
- apare la fiecare 21-35 de zile (calculata din prima zi a unei menstruatii pana in prima zi a urmatoarei menstruatii);
- cantitatea totala de sange eliminata in timpul unei menstruatii este de aproximativ 2-3 linguri, insa celelalte secretii eliminate pot face sa apara cantitativ mai mult.
Acest flux menstrual este o finalitate a unui proces fiziologic complicat si foarte sensibil impartit in trei faze:
- foliculara;
- ovulatorie;
- luteala.
„Daca foarte pe scurt, hipotalamusul - o parte a creierului transmite semnale catre lobul anterior si glanda pituitara, astfel incat acestia sa secrete hormonul luteinizant (LH) si hormonul stimulator al foliculilor (FSH) pentru a realiza propriu-zis tot ciclului menstrual.
Sub influenta hormonului de stimulare foliculara (FSH) la nivelul ovarului se recruteaza mai multi foliculi, care contin ovule imature. Folicolul ales pentru ovulatie isi continua maturitatea ovulului, care la randul sau secreta in circulatie estrogen. Sub influenta estrogenilor se dirijeaza secretia de FSH si a hormonului luteinizant (LH) si de asemenea endometrul incepe sa se ingroase putand fi vizualizat la ecografia transvaginala.
Astfel, de la ziua a 10-a si pana la a 15-a zi de la debutul menstruatiei, are loc ovulatia, in timpul cand ovulul matur este eliberat din foliculul ovarian si isi incepe calatoria in trompa uterina, unde daca se intalneste cu spermatozoizi, poate fi fertilizat.
Dupa eliminarea ovulului, foliculul restant se transforma in corpul galben. Acesta secreta cantitati mari de progesteron, un hormon care ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea embrionului (sarcina).
Daca ovulul este fecundat, procesul de dezvoltare sau embriogeneza va incepe imediat.
Daca ovulul ramane nefecundat el se va dezintegra la nivelul trompei uterine si corpul galben din ovul degenereaza, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia. Apoi ciclul se reia.
Am mentionat foarte pe scurt etapele complexe care stau la baza unui ciclu menstrual,” a mai adaugat medicul.
In consecinta medicul afirma ca, cand discutam implicarea intentionata in dereglarea ciclului menstrual, se refera la amanare sau inducere urmarind scopul de confort personal, urmeaza sa ne asumam responsabilitatea pentru consecinte.
„Da, in spectrul indicatiilor ginecologice este recunoscut protocolul curativ cu impact asupra ciclului menstrual, ca exemplu in situatiile cand se inregistreaza dereglarea menstruala in perioada trecerii de la pubertate catre adultul tanar, cand nivelul hormonal doar se stabilizeaza sau in alte situatii fiziologie cum sunt etapele din viata, sarcina, nasterea, alaptarea si menopauza si un sir de stari patologice, dar in fiecare caz cand se administreaza astfel de tratament, medicul ginecolog are o sarcina profesionala exigenta de a personifica acest tratament hormonal,” mai spune specialistul.
In concluzie:
Medicul ginecolog spune ca, aplicarea medicatiei in scop de a provoca modificari ale menstruatiei trebuie folosite decat cu un motiv bine intemeiat pentru a nu declansa un dezechilibru hormonal pe termen lung sau antrenarea patologica a altor glande endocrine, care la randul sau vor afecta multe organe vital importante. Toate initiativele privind implicarea intentionata in procesele fiziologice ale organismului uman va necesita consultarea cu specialistii.