17.02.2022
Constipatia la copii: cauze si remedii naturale care regleaza tranzitul intestinal

Constipatia la copii poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind insa alimentatia saraca in fibre si intoleranta la produsele lactate sau la gluten.

Constipatia la copii este o afectiune destul de comuna, aproximativ 35% dintre micuti confruntandu-se cu aceasta problema. Iar cauzele sunt multiple, cele mai frecvente fiind insa alimentatia saraca in fibre si intoleranta la produsele lactate sau la gluten, sau ambele. 

Mai jos detaliem simptomele constipatiei la copii, posibilele cauze ale acesteia, remediile care pot usura tranzitul intestinal, dar si care sunt alimentele contraindicate.

Constipatia la copii: ce simptome apar

Manifestarile constipatiei nu sunt cu mult diferite de cele experimentate de un adult, insa, spre deosebire de acesta, un copil nu se poate exprima coerent, deci nu poate spune precis in cuvinte ce si unde il doare, asa ca parintii trebuie sa fie atentie la urmatoarele aspecte:

- copilul nu are mai mult de doua scaune pe saptamana;

- scaunele sunt tari, ferme, de forma rotunda sau ovala;

- copilul se plange de durere atunci cand merge la toaleta si poate chiar sa se teama de acest proces, asociind defecarea cu durerea;

- abdomenul copilului este usor umflat, ferm la palpare sau dureros;

Dietele drastice, suplimentele, dar si pastilele de slabire care promit efecte uimitoare in timp scurt. Elena Ozun, nutritionista ne spune cateva efecte negative ale slabitului rapid

- apar firisoare de sange in scaun, ca urmare a unei fisuri provocate de scaunele tari la nivelul rectului;

- copilul are frecvent gaze intestinale (flatulenta).

Care sunt cauzele constipatiei la copii

Exista mai multi factori care pot duce la aparitia constipatiei la copii, dintre care amintim:

Factorii genetici – desi exista gene care pot predispune la aparitia unor afectiuni ce pot incetini tranzitul intestinal, asta nu inseamna ca alte masuri nu vor avea succes in a depasi aceasta problema.

Dieta dezechilibrata – alimentele procesate, sarace in fibre, cum este painea alba, pastele si alte alimente bogate in carbohidrati rafinati, trebuie evitate sau consumate mai rar pentru a preveni aparitia constipatiei.

Intoleranta la lactoza sau la gluten (sau ambele) – intoleranta este diferita de alergie, iar unii copii pot prezenta dificultate in a digera glutenul din grau, de exemplu, sau lactoza din produsele lactate, ceea ce ingreuneaza tranzitul intestinal.

Abtinerea – este o alta cauza a constipatiei la copii, care amana sa mearga la toaleta atunci cand simt nevoia sau se tem sa faca asta pentru ca asociaza evenimentul cu durerea experimentata la defecatie. Aceasta amanare a defecatiei nu face decat sa inrautateasca lucrurile – materiile fecale se acumuleaza in colon si se intaresc, fiind mult mai greu de eliminat. In plus, pot duce la aparitia fisurilor la nivelul rectului si a sangerarilor anale, ce pot favoriza anemia.

Mestecatul insuficient al alimentelor  – daca nu sunt mestecate destul, alimentele ajunse in stomac se digera mai greu si, astfel, ingreuneaza tranzitul intestinal. De asemenea, o cauza frecventa a constipatiei la copii este refuzul de a manca legume si fructe, alimente bogate in fibre care favorizeaza eliminarea materiilor fecale.

Consumul redus de lichide – aceasta este una dintre cauzele comune ale constipatiei la copii, in special in sezonul rece, cand adultii si copiii deopotriva consuma mult mai putina apa decat vara, de exemplu. Apa ajuta la inmuierea alimentelor din colon si usureaza procesul de eliminare a acestora.

Lipsa de miscare – in prezent, copiii sunt mult mai sedentari decat altadata, preferand sa se joace pe telefon sau pe calculator, in detrimentul miscarii in aer liber, cu alti copii. Iar acest sedentarism juvenil, combinat cu dieta nesanatoasa, este reteta perfecta pentru adultul obez de maine. In schimb, exercitiile fizice ajuta la stimularea miscarilor intestinale si favorizeaza eliminarea cu usurinta a materiilor fecale.

Cele mai bune remedii pentru constipatia la copii

Daca copilul prezinta unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus si identificati in lista posibilelor cauze un aspect care poate fi bifat, cel mai probabil micutul de confrunta cu constipatie. Pentru ameliorarea acestei conditii, recomandam urmatoarele remedii:

- suc de pere, struguri albi sau prune – cel mult 120 de mililitri/zi;

- masajul abdominal sau anal si exercitii de tip „bicicleta imaginara”;

- cresterea aportului de lichide;

- introducerea in regimul copilului a mai multe alimente bogate in fibre (pere, avocado, prune, mazare, broccoli, linte, fasole neagra, ovaz, paste integrale, orz, seinte de in etc.) si evitarea alimentelor procesate, grase sau cu mult zahar;

- stabilirea unui program pentru mersul la toaleta.

Cat priveste tratamentul medicamentos al constipatiei la copii, pot fi administrate suplimente cu probiotice, mai ales daca copilul urmeaza in paralel un tratament cu antibiotice. Acestea probiotice sunt bacterii „bune” care colonizeaza colonul si regleaza tranzitul intestinal.

O alta solutie este reprezentata de supozitoarele cu glicerina, care stimuleaza musculatura rectului si miscarile intestinale. Medicii pediatri nu recomanda administrarea de laxative copiilor, cel putin pana nu se incearca metodele descrise mai sus.

Ce alimente trebuie evitate in cazul unui copil constipat

Urmatoarele alimente sunt contraindicate in cazul in care copilul este constipat, deoarece nu fac decat sa agraveze situatia. Asadar, este de preferat sa fie evitate, cel putin pana la rezolvarea problemelor.

Iata care sunt alimentele de evitat in caz de constipatie: banane, inghetata, branzeturi, chipsuri din orez, suc de mere, orez alb, paine alba, produse de patiserie, covrigi, dulciuri.

Ce trebuie sa faci daca spargi un termometru cu mercur. Mare atentie!

Articole din aceeasi categorie