Porumbul crud este bogat in vitamine, precum vitamina A care ajuta la imunitate si vedere, vitamina E care ajuta la buna functionare a inimii, este bogat in acid folic, bun pentru mentinerea sanatatii vaselor de sange si a inimii.
Bogat in vitaminele din grupa B, mai ales B1, porumbul este un aliat in lupta impotriva stresului, a inimii si asupra productiei de globule rosii. Vitamina E din porumbul fiert ne protejeaza impotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.
„Porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati (85 — 90%), contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu si fibre. Chiar daca prin fierbere isi pierde o parte din substantele nutritive, peste 60% dintre acestea se pastreaza”, spune dr.Daniela Stan, medic de familie.
Impiedica depunerea grasimilor
Pe langa faptul ca are doar 97 de calorii la 100 de grame, contine carbohidrati care ajuta la energizarea corpului si, in acest fel, la impiedicarea procesului de depunere a grasimilor. Ajuta si la procesul de reinnoire al celulelor. Mai mult, porumbul fiert contine si potasiu, necesar pentru buna functionare a muschilor si a inimii.
Carbohidratii cuprinsi in porumb dau energie si nu permit depunerea grasimii. Un consum moderat poate duce chiar la scaderea in greutate pentru ca anumite molecule din compozitia porumbului grabesc degradarea grasimilor. Totodata, vitamina A, continuta in porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sanatate si functionarea corecta a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajuta sa slabesti usor.
Plin de fibre si vitamina C
Porumbul fiert este plin de fibre, esentiale pentru digestie, minerale, dar si vitamina C, calitati care il fac ideal in curele de slabire. Un porumb fiert ne asigura 10% din vitamina C necesara pentru o zi si 15% din necesarul de vitamina B5.
O data pe an, vara, spun specialistii, merita sa incercam o cura cu porumb fiert. Datorita acidului folic, organismul capata energie. Magneziul si vitamina E prezente in porumb ajuta inima sa se mentina sanatoasa, crescand elasticitatea vaselor de sange. De asemenea, este un bun detoxifiant si ajuta la mentinerea unei bune digestii, deoarece contine multe fibre. Medicii spun ca, prin consumul de porumb fiert, prevenim cancerul la plamani, datorita substantei numita beta-cryptoxanthin. Vitamina E din porumb ajuta celulele sa se reinnoiasca, incetinind astfel procesul de imbatranire a pielii.