04.06.2021
Diateza la copii. Cum se trateaza "boala obrajilor rosii" si dificultatile prin care trec atat bebelusii, cat si parintii

In ciuda faptului ca in stiinta termenul oficial „diateza” nu exista deloc, in viata, acest fenomen bantuie aproape fiecare familie in care creste un bebelus. Si contrar credintei populare, diateza este observata nu numai la nou-nascuti si bebelusi, ci si la copiii hraniti cu lapte praf.

Diateza la copii. Cum se trateaza "boala obrajilor rosii" si dificultatile prin care trec atat bebelusii, cat si parintii

Diateza, care inseamna in esenta doar predispozitia organismului la o anumita boala, este practic imposibil de tratat. Dar dermatita alergica (printr-o coincidenta ciudata, numita diateza in viata de zi cu zi) poate si trebuie tratata! Cand spunem diateza, ne referim la dermatita alergica.

Dermatita alergica la nou-nascuti si sugari este o inflamatie a pielii, care se bazeaza pe o reactie alergica. Diateza este ferm asociata cu mancarea - de exemplu, o mama care alapteaza a mancat ciocolata sau capsuni, iar dupa o ora sau doua, roseata a inflorit pe obrajii bebelusului.

De fapt, nu numai alimentele pot revopsi obrajii si fundul unui nou-nascut, al unui bebelus sau al unui copil mai mare. Diateza (adica dermatita alergica) poate fi inhalata sau preluata la atingere.

Prin urmare, bebelusul poate obtine alergenul din alimente. Un alergen poate patrunde in corpul unui nou-nascut sau al unui bebelus prin caile respiratorii ( asfel va trebui tratata o alergie respiratorie).

In cele din urma, alergenul poate patrunde in organism prin piele ( medicul va numi acest tip de diateza intr-o alergie la contactul cu copilul).

Formele respiratorii si de contact sunt adesea combinate sub termenul „alergie nealimentara la sugari”. 

Aparitia si dezvoltarea unei reactii alergice este de obicei influentata de trei factori principali:

- Alimentele (si nu numai calitatea alimentelor sunt importante, ci si cantitatea lor!);

- Starea pielii si transpiratia;

- Contactele externe ale pielii (cu imbracaminte, produse cosmetice, apa etc.).

Fiecare dintre acesti factori individual, sau toti trei impreuna, pot juca un rol decisiv in ceea ce priveste daca un copil dezvolta sau nu o diateza. 

Alergiile alimentare: nu conteaza ceea ce mananci, conteaza cat de mult!

Pe scurt, mecanismul aparitiei alergiilor este dupa cum urmeaza: cu o examinare extrem de detaliata, alimentele care intra in stomacul nostru sunt unul sau alt set de aminoacizi legati intre ei intr-un singur lant folosind legaturi peptidice. Aceste lanturi se numesc proteine. Pentru a digera si a asimila proteinele, organismul trebuie sa le descompuna si anume sa distruga legaturile peptidice cu ajutorul enzimelor si sa separe carele de aminoacizi una de alta.

Chiar si la un adult, cantitatea necesara de enzime nu este eliberata intotdeauna in timpul procesului de digestie. Pentru bebelusi, cu atat mai mult!

De multe ori se intampla asa: un bebelus a mancat 50 g de lapte sau un amestec care i-a fost atribuit in functie de varsta - si enzimele sale au fost destul de suficiente pentru a digera aceasta cantitate de alimente. Si alta data a mancat 100 g pentru hranire - si imediat i s-au „presarat” obrajii cu „gris” rosu. Aceasta inseamna ca bebelusul pur si simplu a supraestimat si nu a avut suficiente enzime pentru o parte din alimentele consumate. Mai mult - este simplu: proteina, care ramane neintrerupta, devine de fapt chiar alergenul, din care diateza notorie „infloreste” pe obraji si fese putin mai tarziu.

Cum se trateaza diateza la nou-nascuti si bebelusi

Deoarece aparitia si dezvoltarea diatezei la bebelusi este influentata, de regula, de cei trei factori mentionati mai sus , controlul asupra acestora este cea mai eficienta tactica pentru tratarea diatezei la nou-nascuti si sugari.

- Modereaza frecventa si durata alimentarilor. 

Cu hrana artificiala, nu depasi limitele cantitative ale normei. In cazuri rare, dupa consultarea cu un specialist, schimbarea amestecului ajuta la scaderea diatezei. Daca iti alaptezi bebelusul, scurteaza lungimea fiecarei hrane si incearca sa respecti frecventa hranirii. 

Uneori medicii cer ca mamele care alapteaza sa stea la o dieta stricta, dupa ce descopera primele semne de diateza la copil (adica dermatita alergica). Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, medicii moderni sfatuiesc doar sa adere la produsele naturale si sa exercite autocontrolul - nu sa manance caise, capsuni sau pesti in kilograme. 

In cele din urma, pentru a distinge alergia de contact de orice alt tip de dermatita alergica, este suficient sa dezbraci copilul si sa compari starea pielii de sub scutec cu pielea de pe spate sau de pe brate-picioare. Daca exista eruptie, atunci cel mai probabil ai de-a face cu alergia. Acest tip de diateza la nou-nascuti si sugari este tratat cu o schimbare completa a substantelor chimice de uz casnic, cu care speli hainele bebelusului, precum si, eventual, o schimbare a produselor cosmetice si, in cazuri rare, chiar si a apei - in care faci baie bebelusului.

Prevenirea diatezei la copii

Daca iti scalzi zilnic bebelusul in apa clorurata (si anume, astfel de apa curge din aproape orice robinet), atunci ca prevenire a dermatitei de contact, este foarte util sa foloseti apa fiarta in finalul procedurilor de apa. (Nu apa clocotita! Anume - apa fiarta racita). Pentru a clati bebelusul, sunt suficienti 2-2,5 litri.

Este util sa clatesti nu numai copilul, ci si hainele acestuia. Dupa spalare, este suficient sa pui lucrurile spalate in apa clocotita doar 5-10 secunde, astfel incat tot clorul care s-a asezat pe tesatura in timpul spalarii sa se evapore.

Majoritatea medicilor pediatri moderni, inclusiv, popularul doctor Komarovsky, sunt convinsi ca este posibil sa se imbunatateasca radical situatia prin schimbarea stilului de alimentatie, a conditiilor climatice si de viata si a calitatii ingrijirii bebelusilor.

Iar daca aceste masuri nu au ajutat in niciun fel, ar trebui sa solicitati sfatul unui alergolog care va selecta un plan de tratament sigur, dar eficient pentru bebelus. 

Bebelusii cu obraji rosii, a caror piele sufera din cand in cand din cauza „infloririi” diatezei, nu sunt nicidecum bolnavi in sensul obisnuit al cuvantului. 

In majoritatea cazurilor, manifestarile diatezei sugarului sunt inconveniente temporare care insotesc procesul de crestere, procesul de maturare a sistemului tractului gastro-intestinal, precum si procesul de adaptare a bebelusului la o viata mai „adulta”.

Articole din aceeasi categorie