In Republica Moldova, educatia sexuala in institutiile de invatamant ramane inca un subiect tabu, asta desi in majoritatea statelor europene aceasta disciplina este predata ca materie obligatorie. De-a lungul timpului, in tara noastra au fost mai multe tentative de introducere a subiectelor legate de viata sexuala, dar toate s-au soldat cu esec. Educatia sexuala ramane un subiect interzis, dovada fiind numarul adolescentelor care raman insarcinate la o varsta frageda. Mai mult de 3.300 de adolescente raman insarcinate anual in Republica Moldova, dintre care circa 2.500 devin mame, iar peste 800 recurg la avort. Aceste sarcini ar putea fi evitate daca in societate s-ar discuta mai mult si fara ocolisuri despre viata sexuala.
Cezara DILEVSCHI, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Daca sa trecem pe lista cumva potential educatori la acest subiect putem bifa in primul rand familia, scoala, media, internetul si colegii. Vreau sa mentionez ca familia are startul, dar din pacate foarte multi parinti nu se folosesc de acest demers de a incepe, de a initia discutia si o face din foarte multe motive. Incepand de la prejudecati proprii despre educatia sexuala si propriul corp si aici oscilam intre ignoranta totala sau cand li se vorbeste copiilor, li se vorbeste prin prisma pacatului, rusinii, fricii si atunci copilul primeste niste informatii foarte eronate.”
Pentru a vedea daca acest subiect este abordat in familii, am discutat cu cativa tineri.
In lipsa abordarii acestui subiect in familie si scoala, copiii tind sa afle mai multe de la colegi, din mass-media sau de pe internet, acolo unde adultul nu poate controla caracterul stiintific, valid al informatiilor. Psihologii recomanda parintilor sa fie ei cei care manifesta initiativa in discutiile despre sexualitate cu propriul copil. Continutul discutiei trebuie raportat la varsta copilului, dar cert este ca educatia sexuala trebuie sa inceapa mault mai devreme de pubertate.
Cezara DILEVSCHI, PSIHOLOG-PSIHOTERAPEUT: „Trebuie sa mergem pe interesul copilului. Trebuie sa fim extrem de deschisi pentru copii si sa oferim un spatiu cald si sigur, sa nu mintim despre berzi, curechi si ca ai nimerit in burtica. Cumva sa numim lucrurile cu cuvinte. De exemplu cand incearca copilul sa afle: da asta ce e, noi incepem sa fabulam despre cuc, pasarica si nustiu ce. Eu sunt de parere ca copii trebuie sa primeasca informatii despre cum se numesc. Daca noi nu vorbim despre propriul corp in termenii in care trebuie sa vorbim atunci copilul ce intelege: ca asta trebuie sa ascund, ca despre asta nu se vorbeste, dar este parte a corpului si copilul are voie sa exploreze.”
Aditional puteti incerca sa descarcati programe de control parental, fie in calculatorul copiilor, fie pe dispozitivele mobile. Acestea ofera parintilor control asupra paginilor-web vizitate, tipurilor de programe sau jocuri ce pot fi descarcate.
Conform ultimelor studii, copiii care au beneficit de educatie sexuala, sunt mai protejati, incep relatiile sexuale mult mai tardiv, au mai putini parteneri sexuali si construiesc relatii durabile cu partenerul de viata.