15.10.2022
Ficatul – ce rol are si cum il protejam? Natalia Paladi, gastroenterolog: „Atunci cand ficatul nu functioneaza cum trebuie, un anumit numar de toxine, in functie de afectiune, provoaca intoxicarea intregului organism, inclusiv a creierului” - VIDEO

Se considera ca ficatul este cea mai complexa uzina a organismului, cu peste 500 de functii, indispensabile vietii normale. Aceste functii sunt atat de complexe, incat nu exista o masina care sa poata inlocui ficatul, datorita numeroaselor functii de sinteza a unor substante indispensabile vietii, si apoi datorita rolului sau de detoxifiere.

Natalia PALADI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Functia de baza a ficatului este cea de detoxifiere. Toate toxinele care se elibereaza in colon, prin intermediul fluxului sangvin ajung apoi in ficat. Ficatul le neutralizeaza, apoi acestea se intorc in colon sau in rinichi si se excreta. Atunci cand ficatul nu functioneaza cum trebuie, un anumit numar de toxine, in functie de afectiune, provoaca intoxicarea intregului organism, inclusiv a creierului.”

Natalia Barbu, dezvaluiri despre cea de-a doua sarcina, dupa o pauza de 10 ani: „Eu nu prea stiu cum plange fetita mea” - VIDEO

Ficatul are un rol foarte important in buna functionare a organismului, de el depinzand sistemul imunitar, digestia si eliminarea toxinelor.  De cele mai multe ori, un ficat cu probleme va determina o stare generala proasta care afecteaza calitatea vietii si poate conduce la maladii grave, uneori fatale. 

Natalia PALADI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Cea mai mare problema in Republica Moldova este hepatitele cronice. Conform statisticii, aproximativ 4% din populatie sufera de hepatite, daca luam in consideratie ca 70% din bolnavi nici nu cunosc ca au hepatita. In tara noastra, pacientii se adreseaza atunci cand au diferite stadii ale cirozei. Ficatul gras este, la fel, o problema frecventa. Alimentatia nesanatoasa, consumul excesiv de alcool, in special, duc la ficatul gras. Daca nu se trateaza, acesta poate duce la ciroza.”

Bolile care afecteaza ficatul sunt silentioase pana cand devin grave, astfel incat este necesar sa stim care sunt principalele simptome ale unui ficat cu probleme si care sunt metodele de preventie eficiente impotriva bolilor ficatului. 

„Vedetele de la Hollywood sunt cele care dicteaza trendurile”. Esteticiana, Ana Platonov, iti dezvaluie care sunt secretele de frumusete fara injectari sau bisturiu - VIDEO

Natalia PALADI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Fiecare persoana ar trebui sa faca anual ecografia organelor interne, sa dea analiza de urina si sange, pentru a depista o afectiune la etapa incipienta. Analizele biochimice ale sangelui ar fi de dorit sa fie facute o data la 2-3 ani, in special in cazul manipularilor stomatologice, ginecologice sau interventii. Din pacate, un pacient cu hepatita nu simte nimic, ficatul nu doare, nu are terminatii nervoase.”

Excesele de diferite feluri, in special cele alimentare, consumul de alcool si stresul sunt principalii factori care duc la probleme hepatice.

Natalia PALADI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Cel mai important este sa ne alimentam corect, sa avem un mod sanatos de viata, pentru a nu fi nevoiti sa tratam apoi un nivel inal de colesterol sau un nivel inalt de zahar in sange. Sa nu consumam multe copceonosti, bulionuri, mancare iute si cel mai important, alcool. O cantitate mai mare de un pahar de vin sau 70-80 grame de alcool tare, asta dauneaza celulei ficatului.”

Medicina estetica nu sta pe loc! BioRePeel - tehnologia revolutionara care iti va imbunatati tonusul pielii, o va regenera, dar si iti va diminua petele pigmentare. Totul despre procedura „minune”, afla de esteticiana, Iana Mascautan - VIDEO

Renunta treptat la obiceiurile nesanatoase, consuma suficiente lichide in special apa sau ceai din plante, pentru a sustine functia de detoxifiere a ficatului si odihneste-te corespunzator. 

Articole din aceeasi categorie