11.05.2021
Fiecare parinte trebuie sa stie! Iata ce medicamente compenseaza statul pentru copiii de la 0 la 18 ani /DOC

Putini parinti din Republica Moldova cunosc faptul ca pentru copii de la 0 la 18 ani sunt eliberate medicamente compensate. Preparatele sunt prescrise atat de catre medicul de familie cat si de pediatri. Medicamentele compensate sunt achitate partial in cazul adultilor, si integral in cazul copiilor, de Compania Nationala de Asigurari in Medicina.

Prin urmare, medicamentele compensate sunt eliberate la solicitarea si prescrierea unei retete de catre medici. Doctorul scrie pe reteta denumirea substantei active – principalul component al medicamentului care trateaza boala. Medicamentele din farmacie au denumire comerciala, care poate fi aceeasi cu denumirea comuna internationala a preparatului sau poate avea alta denumire, inventata de producator. In final, persoana care primeste aceasta reteta solicita farmacistului sa-i elibereze preparatul.

Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:

- trei luni, in tratamentul de durata in conditii de ambulator;

- cel mult o luna, in tratamentul acordat in sala de tratamente/stationar de zi, cabinete de proceduri si la domiciliu.

Informatii despre lista medicamentelor compensate poti solicita medicului de familie sau farmacistului. De asemenea, lista completa poate fi gasita pe site-ul CNAM (www.cnam.md).

Articole din aceeasi categorie