Piețele abundă cu primele fructe de sezon, care ne răsfață papilele gustative și ne suplinesc deficitele nutriționale.
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Fructele de sezon în perioada în care ne aflăm sunt foarte variate, începând de la zmeură, afine, cireșe, până la căpșuni, de care beneficiem și luna aceasta și luna viitoare, așa că trebuie să profităm din plin de ele. Venim dintr-o perioadă în care am avut carențe de micronutrienți, vitamine, minerale, și atunci fructele de sezon vin să ne umple cu toate aceste substanțe nutritive.”
Deși unele fructe pot fi găsite pe tot parcursul anului în supermarketuri, cele de sezon sunt cele mai valoroase.
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Fructele de sezon trebuie să fie consumate în sezon, atunci când ele se coc la soare, pentru că ele sunt mai bogate în nutrienți față de aceleași fructe, care nu sunt crescute în sezon. De asta, atunci când avem posibilitatea, consumăm alimentele care cresc acum și aici, cât mai aproape de mediul în care locuim, chiar le congelăm sau preparăm diferite conserve din aceste fructe de sezon.”
Un alt aspect important este și alegerea corectă a fructelor.
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Ne uităm să fie bine coapte, pentru că un fruct ajuns la maturitate este capabil să ne ofere acele substanțe nutritive de care are nevoie corpul nostru. Și bineînțeles, dacă avem posibilitatea să le alegem de la producătorii locali, pentru că acele fructe, se subînțelege că nu au o cantitate de nitrați, care să ne afecteze sănătatea într-un fel.”
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Cu cât mai îndelungată este perioada de la ruperea fructului din pom, sau de unde crește el până la consum, cu atât își pierde din valorile nutriționale.”
Din acest motiv, fructele se recomandă a fi consumate preponderent, proaspăt culese.
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Le și putem păstra câteva zile sau o perioadă mai îndelungată de timp, dacă alegem să le congelăm de exemplu. Le spălăm cu bicarbonat, cu oțet, le lăsăm puțin în apă, pentru a ne feri de tot felul de bacterii care se află pe suprafața fructelor, dar nu foarte mult ca să nu se transfere elementele nutritive din fructe în apă.”
Chiar dacă sunt delicioase și nutritive, ar trebui să ținem cont cât și când le mâncăm.
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Din punct de vedere cantitativ, nu avem o regulă foarte strictă, fiecare persoană trebuie să consume exact cât simte el că este nevoie. Când vedem că ne-am săturat, nu încercăm astăzi să mâncăm mai mult pentru că avem din plin și mâine nu vom mai avea. Mai mult de 2-3 mâini, de exemplu de căpșuni sau de cireșe, nu v-aș recomanda pentru o porție într-o zi.”
Carolina COSTIN, NUTRIȚIONISTĂ: „Putem mânca fructele exact atunci când ne dorim. Cel mai bine ar fi în prima parte a zilei, pentru ca să putem beneficia de aportul energetic pe care ni le oferă acestea. Dar nu există o regulă foarte strictă. Există mai multe mituri legate de când consumăm fructele, seara nu e voie, ba puteți consuma chiar și seara acele fructe. Atâta timp cât nu depășesc necesarul nostru caloric pentru ziua respectivă, nu ne vor face absolut nici un rău. Important este, orice masă, chiar și fructele, să nu fie consumate mai degrabă decât cu 3-4 ore înainte de somn.”
Natura ne oferă produse minunate, de care trebuie să profităm, acum, la maxim.