Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Guta este o maladie cronica, sistemica, tofacee manifestata prin depunerea cristalelor de acid uric sau uratului monosodic in diverse tesuturi cu dezvoltarea ulterioara a unui proces inflamator in regiunea depunerii acestor cristale.”
De regula, degetul mare de la picior este primul afectat, insa se poate resimti si in alte articulatii, precum cele ale piciorului, mainii, genunchiului, coatelor sau degetelor.

Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Guta este o maladie manifestata prin cresterea excesiva a acidului uric in sange. Noi avem anumite norme ale acidului uric. Pentru barbati pana la 480 milimol/l, iar pentru femei pana la 320 milimol/l. Daca aceasta cantitate de acid uric in sange creste, atunci are loc precipitatea rapida a acidului uric in tesuturi si indeosebi in articulatii.”
Guta afecteaza mai ales barbatii. In trecut era considerata boala oamenilor bogati, pentru ca acestia consumau foarte multa carne de vanat, bogata in purine.

Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Alimentele care ar provoca cel mai frecvent guta sunt mezelurile, carnea, extrasele, in deosebi cele din carne, produsele de mare ca midiile, heringul, icrele, organele interne ale animalelor. Drojdiile si consumul in exces al alcoolului, a berii si bauturilor tari. Chiar si excesul de vin rosu ar putea duce la cresterea acidului uric.”
Guta mai este numita popular podagra si are patru stadii evolutive.
Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Guta timp indelungat se manifesta doar prin o hiperuricemie asimptomatica. Uneori este nevoie sa treaca ani pentru ca guta sa se manifeste articular. Odata cu instalarea primului atac gutos, hiperuricemia asimptomatica trece in cea simptomatica, manifestata prin artrita gutoasa. Aceasta este manifestata prin inflamatii articulare rapide care atinge apogeul in cateva ore. Avem roseata si temperatura locala si generala pana la 38-39 de grade Celsius, hiperestezie locala, cand pacientul nu suporta nici chiar macar cearsaful la nivelul acestei articulatii. Acestea sunt semnele tipice pentru un atac acut gutos. Dupa disparitia atacului gutos pacientul intra in perioada intercritica, asiptomatica, cand nu il deranjeaza nimic si pacientul nu se adreseaza la medic. Odata cu trecerea timpului guta se cronicizeaza, aparand tofii gutosi. De regula acesti tofi gutosi apar primar pe pavilionul urechii, apoi pot aparea si in regiunea falangelor degetelor, coatelor si picioarelor.”
Medicul pune diagnosticul pe baza simptomelor si a intensitatii acestora, precum si a unor investigatii care vor ajuta la descoperirea cauzei bolii.
Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Primordial avem nevoie de determinarea acidului uric atat in sange, cat si in urina. Pe langa analizele serice am nevoie neaparat si de o radiografie. Aceasta determina daca sunt aceste depuneri de cristale de acid uric la nivelul osos. Foarte utila ne este ultrasonografia articulara, deoarece apare semnul dublului contur, care ne permite din stadiile initiale ale bolii, de la primul acces gutos sa stabilim diagnosticul de guta.”

Pacientii care au guta, initial trebuie sa-si schimbe stilul de viata, sa limiteze consumului de alimente care contin purine si in mod obligatoriu - sa slabeasca.
Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Ceea ce tine de tratamentul medicamentos al gutei avem terapie simptomatica si terapie de baza. Terapia simptomatica are ca scop scoaterea inflamatiei si durerii de la nivelul articulatiei afectate de podagra sau guta. Odata cu cronicizarea bolii suntem nevoiti sa apelam la un tratament mai agresiv, cu allopurinol sau colhicina in accesele acute gutoase.”

Daca guta nu este tratata la timp, poate deveni o boala cronica si poate afecta definitiv articulatiile si chiar rinichii.