11.01.2022
Iei des medicamente care calmeaza durerea? Ce efecte secundare pot avea

Ibuprofen, aspirina, paracetamol, naproxen – sunt medicamente care calmeaza durerea, dar stii cum ar trebui sa le iei si ce efecte secundare pot avea daca faci excese?

Iei des medicamente care calmeaza durerea? Ce efecte secundare pot avea

O durere de masea, de cap, durerile menstruale sau dentare, toate acestea isi gasesc de multe ori „nasul” in dulapiorul cu pastile, unde toti avem, preventiv, un medicament pentru astfel de situatii.

Insa aceste pastile nu trebuie luate pe termen lung si nici nu trebuie depasita doza recomandata, pentru ca pot aparea reactii adverse, unele chiar grave. Iar anumite categorii de persoane ar trebuie sa le evite complet!

Vezi mai jos o lista cu 4 medicamente care calmeaza durerea: doza recomandata, tipul de durere vizata si posibilele reactii secundare.

Cele mai folosite medicamente care calmeaza durerea

Paracetamol (acetaminofen)

- Doza recomandata: 650-1000 mg la fiecare 4-6 ore sau la nevoie.

- Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri menstruale, dureri articulare, dureri de spate, dureri de dinti, dureri aparute dupa vaccinare, scaderea febrei. Nu este indicat pentru durerile insotite de inflamatii, deoarece nu are efect antiinflamator.

- Posibile reactii adverse: tulburari de coagulare, ameteala, diaree, greata, varsaturi, tulburari ale functiei ficatului. Este contraindicat persoanelor cu boli de ficat si consumatorilor cronici de alcool.

Aspirina

- Doza recomandata: 325-650 mg la fiecare 4 ore

- Buna pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri dentare, dureri in gat, dureri menstruale, dureri de spate si dureri cauzate de inflamatii (artrita).

- Posibile reactii adverse: depasirea dozei recomandate poate cauza hemoragie interna, in special la persoanele varstnice sau cu istoric medical de ulcer, gastrita, insuficienta renala sau hepatica, fumatori sau consumatori cronici de alcool.

Ibuprofen

- Doza recomandata: 200-400 mg la fiecare 6 ore

- Bun pentru: dureri de cap, migrene, dureri musculare, dureri dentare, dureri menstruale, dureri de spate, dureri sinusale, dureri asociate cu afectiuni musculo-scheletice (intinderi, luxatii, traumatisme sportive usoare)

- Posibile reactii adverse: tulburari digestive (diaree, crampe, varsaturi) sau sangerare gastrointestinala in cazul dozelor excesive. Ibuprofenul trebuie evitat de persoanele cu boala cronica de rinichi sau alte afectiuni renale. De asemenea, se recomanda precautie in cazul celor cu afectiuni gastrice, hepatice sau respiratorii (astm).

Naproxen

- Doza recomandata: 220 mg la fiecare 8-12 ore

- Bun pentru: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri cauzate de inflamatii (guta, spondilita, artroza), dureri menstruale.

- Posibile reactii adverse: tulburari gastrointestinale (crampe, diaree, greata, varsaturi, dureri de stomac care se intind spre spate), diaree cu sange, febra, sangerare gastrointestinala. Se recomanda precautie in cazul persoanelor cu afectiuni renale sau hepatice, boli de inima, istoric de accident vascular cerebral, HTA, diabet, colesterol crescut, tulburari de coagulare a sangelui, colita, alergii sau astm bronsic.

Primii pasi ai bebelusului! Cand si cum il invatam sa mearga singur. Lozan Tatiana, medic pediatru: „Atunci cand copilul incepe sa mearga nu trebuie sa-l ajutam fortat” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie