Începând cu sfârșitul lunii aprilie și până la 21 iunie, se consideră perioada de colectare a unui produs minune oferit de albine, care se consideră a fi „elixirul tinereței”.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Lăptișorul de matcă este o secreție a glandelor hipofaringiene ale albinelor tinere. Longevitatea vieții albinei depinde de mai mulți factori. Unul din factorii principali este dacă a secretat lăptișor de matcă pentru creșterea următoarelor generații de albine sau hrănirea reginei, sau nu. Dacă nu a secretat lăptișor de matcă, o albină poate să trăiască mai mult de 300 de zile. În caz că ea a secretat lăptișorul de matcă i se scurtează viața până la 30-40 de zile, pentru că se consumă rezervele corpului gras.”
O albină trăiește în mod normal 300 de zile, dar dacă produce lăptișor de matcă, durata sa de viață se reduce la 30-40 de zile.
Colectarea lăptișorului de matcă este un proces complex, realizat de un specialist.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Suntem în laborator, fiindcă este element cheie în procesul de lucru, de a avea o încăpere unde putem respecta condițiile sanitaro-igienice. Unde să respectăm regimul de temperatură și umiditate. Fiindcă la dereglarea umidității și temperaturii noi aducem o daună enormă larvelor cu care lucrăm în procesul de colectare.”
Colectarea lăptișorului de matcă se face din larvele de o zi și prezintă mai multe etape. Prima este pregătirea familiei starter fără regină.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Pregătim din timp poterasele, unde amplasăm cupole, pe care le pregătim din ceară pură 100%. Le punem în stup în familia starter, le punem miere de dorit cristalizată. Albinele vor curăți aceste cupole, le vor steriliza și pregăti pentru lucrarea ulterioară. Și larvele le transvazăm din ramă în fiecare cupolă. Cu lăptișorul de matcă sunt hrănite larvele albinelor lucrătoare doar 3 zile, larvele ulterioarelor regine sunt hrănite pe parcursul etapei larvale, până la a 9 zi și regina pe parcursul întregii vieți. Dacă o albină lucrătoare trăiește 30-40 de zile, regina trăiește 3-4 ani.”
Acest lucru se explică prin prezența unei proteine unice, numită royal-lizina, care și determină productivitatea și durata vieții. Pe lângă această substanță, lăptișorul de matcă este bogat în diverse alte substanțe.
Royal-lizina este o proteină găsită strict în lăptișorul de matcă, care influențează longevitatea și capacitatea de reproducere a reginei.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „În primul rând, toată gama de aminoacizi. Fie că cei esențiali sau neesențiali. Avem acidul pantotenic și un acid gras, care îl găsim doar în lăptișorul de matcă, se numește acidul 10-hidroxi-2-decinoic. El menține celulele stem viabile, sau tinere, și atunci organismul în întregime îl păstrăm tânăr.”
Celulele stem au capacitatea de a se autoregenera și de a forma noi celule diferențiate în organe.
O altă substanță întâlnită este acetilcolina, unul din principalii neurotransmițători care asigură funcția cognitivă.
Din funcțiile cognitive fac parte: atenția, memoria, limbajul, gândirea etc.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Avem vitamina E, ceea ce este pentru sistemul reproductiv extrem de important. Din vitaminele hidrosolubile, aș menționa vitamina B12 și B6, plus acidul folic, extrem de importante pentru păstrarea integrității și funcționalității corecte a vaselor sangvine. Avem două elemente de bază care sunt necesare pentru noi, bărbații: seleniu și zinc. Neajunsul seleniului și zincului începe cu prostatite și este o cauză directă spre adenom de prostată. Nu am vorbit că tratăm adenomul de prostată, dar îmbunătățim calitatea vieții pacienților.”
Lăptișorul de matcă este recomandat pentru administrare sublingvală, dar poate fi utilizat și extern, fiind adăugat în diverse măști și creme.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Sublingval avem o rețea de vascularizare imensă și se absoarbe în câteva secunde. Administrând sublingval, noi ocolim tractul gastrointestinal, îl protejăm de acțiunea acidului clorhidric și pepsinei din stomac, de acizii biliari din duoden și de primul pasaj hepatic, unde se supune procesului de metabolizare.”
Doza de administrare este de 0,5 g pentru copii, și 1 g pentru maturi, pe zi. Durata curei este stabilită de specialist.
Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Dozele de administrare, pentru copii este 0,5 g, pentru maturi este un gram pe zi, în cure de tratament de cel puțin 21 de zile, dar în dependență de recomandările specialistului. Niciodată nu recomandăm doar lăptișorul de matcă. Obligator, paralel recomandăm propolis. Dacă sunt copii, trebuie preparat pe apă, fiindcă alcoolul la copii nu se recomandă.”
Lăptișorul de matcă se administrează doar împreună cu propolisul.
Această combinație ne permite să beneficiem de toate proprietățile benefice ale lăptișorului de matcă și să menținem tinerețea.