22.03.2021
Riscul dezvoltarii trombofiliei in sarcina. Afla cum se previne si ce riscuri poate induce fatului. Ce spune ginecologul, Diana Mitriuc: "Cu cat mai devreme este initiat tratamentul cu atat mai bine pentru ca sarcina sa poata fi dusa pana la sfarsit” - VIDEO

De fiecare data cand ne ranim si un vas de sange este lezat, sangeram. Insa, in scurt timp sangerarea se opreste. Acest lucru se intampla pentru ca la nivelul vasului lezat se formeaza un cheag de sange (tromb),care adera la vas si opreste hemoragia. La pacientii cu trombofilie, coagularea poate sa apara fara lezarea vaselor. Astfel, se formeaza cheaguri de sange, care blocheaza circulatia normala a sangelui. 

Diana MITRIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Trombofilia este proprietatea organismului de a crea trombi...echilibru intre factorii procoagulanti si anticoagulanti".

Trombofilia este ereditara atunci cand se mosteneste gena corespunzatoare sau dobandita, atunci cand apare pe parcursul vietii, ca rezultat al altor probleme medicale.

Diana MITRIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Daca vorbim de trombofilia ereditara clasica...analiza ciclului folati.”

Pentru a afla daca suferi sau nu de trombofilie, medicii iti pot recomanda sa faci testul genetic. Totusi, acest test este indicat doar in anumite situatii.

Diana MITRIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Avem factori de risc personali, cum ar fi vene varicoase, migrene sau evenimente ..., la rude de gradul intai, ar fi mama, sora, la varsta tanara, pana la 50 de ani, daca mama prezinta un accident cerebro-vascular, sau infarct miocardic pana la 50 de ani, acesta persoana este in grupa de risc dupa anamneza familiala. Pierderele de sarcina, 3 sau mai multe in primul trimestru sau pierdere de sarcina manifestata prin avort spontan sau prin stagnarea sarcinii la un termen mai mare...cu un final frumos."

O femeie insarcinata care are trombofilie, are un risc mai mare de a face tromboza venoasa profunda sau anumite complicatii ale sarcinii.

Desi nu este un test obligatoriu, medicul ginecolog vine cu cateva atentionari.

Diana MITRIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Pacientele care au doua sau mai multe sarcini pierdute consecutive, trebuie sa dea analiza la trombofilie. O singura sarcina pierduta este un eveniment unic din viata unei femei, deja cand survine a doua pierdere consecutiva, aceasta atentioneaza doctorul ca aceasta pacienta prezinta risc. Din pacate unele simptome clasice, cum sunt la alte boli, simptome pentru trombofilie nu putem sa le gasim in timpul sarcinii. Ele deja sunt ...o monitorizare a coagularii sangelui.”

Totusi, daca ai factori de risc, dar esti deja insarcinata, dupa stabilirea diagnosticul de trombofilie, va trebui sa administrezi un tratament pe toata durata sarcinii.

Diana MITRIUC, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Cu cat mai devreme este initiat tratamentul cu atat mai bine este succesul in sarcina ca aceasta sa poata fi dusa pana la sfarsit.”

Trombofilia este o afectiune in care sangele are tendinta crescuta de a se coagula in vase si de a crea trombi. 

-Trombofilia poate fi depistata prin testul genetic, care determina 8 polimorfisme a genelor factorilor de coagulare;

-Cand iti va recomanda medicul sa faci analizele pentru trombofilie;

-Daca ai un istoric de tromboza venoasa profunda sau trombembolism pulmonar;

-Daca in familia ta un membru apropiat (parinte, frate, copil) are un istoric de trombembolism vascular inainte de 50 de ani;

-Daca ai un istoric de avorturi spontane (mai mult de doua);

-Daca ai un istoric de complicatii ale sarcinii;

Complicatiile trombofiliei in sarcina

-avorturi spontane repetate;

-nasterea unui copil mort;

-placenta abruptio (sangerari abundente, periculoase atat pentru mama, cat si pentru copil);

-preeclampsie severa.

Articole din aceeasi categorie