30.11.2021
Sanatatea digestiva la copii! Tatiana Alsaliem, medic pediatru iti vine in ajutor: „Sistemul imunitar are de suferit atunci cand este ,,bombardat” in mod constant cu aditivi, conservanti si zahar”

Tatiana Alsaliem, pediatru, ne spune cele mai importante informatii despre cum sa protejam sanatatea digestiva a copiilor, dar si cum poate influenta aceasta imunitatea, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

„Fiecare copil se naste cu un sistem imun al sau, determinat genetic. Pe perioada copilariei sistemul imun trece prin niste etape obligatorii de dezvoltare: cresterea, maturizarea si formarea raspunsului imun. Aceste etape sunt specifice pentru anumite grupe de varsta, deaceea, avem perioade cand copiii practic nu se imbolnavesc sau se imbolnavesc foarte des,” a spus medicul pediatru.

Prin urmare, chiar daca sistemul imun este determinat genetic, acesta are nevoie de hrana pentru a functiona corect. In baza mai multor cercetari s-a demonstrat ca un aport alimentar redus duce la o scadere a functiei imune, iar rezultatele ar putea lasa amprente serioase asupra sanatatii noastre si a celor mici.

„Primul an de viata a copilului este perioada - cheie, de care depinde in mare masura dezvoltarea lui ulterioara, iar hrana este actorul principal. Obiceiurile alimentare sanatoase se invata din prima zi si ajuta micutul sa se transforme intr-un adult puternic si sanatos. Aceasta sarcina, deloc usoara, le revine parintilor, care trebuie sa ii invete pe copii, inca de la cele mai mici varste despre principiile unei alimentatii sanatoase si beneficiile acesteia, astfel incat ei sa ajunga adulti sanatosi si sa aiba o alimentatie echilibrata si la varste mai inaintate.

Asadar, copii au nevoie de o alimentatie diversa care sa includa carne, oua, lactate, cereale, fructe si legume, deoarece principala activitate a copiilor este joaca care presupune foarte multa miscare si in consecinta au nevoie de multa energie. Mai mult, daca practica si un sport atunci mesele trebuie sa fie consistente si adaptate pentru a sustine ritmul de crestere si cheltuielile suplimentare de energie. De asemenea, alimentatia contribuie la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor, atat de frecvente odata cu intrarea in colectivitate,” a mai adaugat medicul.

Meniul corect al unui copil de varsta prescolara/scolara consta din 3 mese de baza si 2 gustari. Sa nu uitam de necesarul zilnic de lichide care in mediu este de 70-100 mililitri pe zi, calculat pentru un kilogram.

Astfel, pe scurt despre cele mai importante vitamine cu rol in imunitatea organismului:

- betacarotenul - colorant natural care ajuns in organism se transforma in vitamina A;

- vitamina C - sustine imunitatea prin lupta directa cu patogenii si sustine functiile de regenerare;

- vitamina E - acest antioxidant protejeaza celulele de factorii daunatori;

- vitamina D – este sintetizata la nivelul pielii, in timpul expunerii la soare. Atunci cand in sange cantitatea de vitamina D e mica, celulele T nu se pot mobiliza impotriva patogenilor;

- zincul - este un micronutrient important in procesul de crestere. Ajuta la regenerarea celulelor, creste imunitatea si are caracter antiinflamator.

Obiceiuri alimentare gresite!!!

Specialistul mai spune ca, sistemul imunitar are de suferit atunci cand este ,,bombardat” in mod constant cu aditivi, conservanti si zahar. Alimentatia sanatoasa a unui copil trebuie sa excluda:

- alimente procesate de tip fast-food;

- mancarea condimentata, grasimile animale;

- zaharul si sarea in cantitati exagerate;

- bauturile acidulate.

In concluzie:

Pediatrul spune ca, o alimentatie corecta este principala mana de ajutor pe care o putem oferi imunitatii copiilor nostri. Este bine sa analizam constant ce ne lipseste, ce ar trebui sa suplimentam si cum sa actionam astfel incat sa mentinem imunitatea la cel mai inalt nivel, pentru ca sistemul nostru imun suntem noi.

Articole din aceeasi categorie