În lumea sportului, unde există competitivitate și rezistență, traumatismele se întâlnesc atât la amatori, cât și la sportivii de performanță.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Nu putem spune că un sport este mai traumatizant decât altul. Fiecare sport are particularitățile sale și sunt traume sport specifice. Per general, sporturile de echipă și de contact ar putea fi mai traumatizante, pentru că există factori externi care nu pot fi controlați, dar este destul de ambiguu.”
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Am putea vorbi de traume de mușchi: leziuni, întinderi musculare. Același lucru poate fi și la nivel de ligamente, ele se rup mai des totuși. Inclusiv sunt traume de suprasolicitare și putem vorbi chiar de fracturi de stres. Deci, un os poate fi fracturat nu din cauza unui șoc sau acțiunii mecanice, dar din cauza unei suprasolicitări.”
În funcție de tipul de activitate, sportivii pot suferi traumatisme la diferite părți ale corpului.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „În volei vorbim de umăr, în basket poate fi genunchiul afectat, glezna, din cauza unor aterizări cu inversie a gleznei. Traume de contact cum ar fi boxul, kickboxingul, avem: echimozele din cauza unor șocuri sau lovituri aplicate, sunt contuziile și comoțiile cerebrale.”
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Dacă vorbim de atletică, statistic, de obicei sunt durerile de suprasolicitare, când un tendon nu se rupe, dar din cauza unui exces de antrenament, el se schimbă ca și structură, și dă o durere cronică, vorbim de tendinopatii. Și în acest caz e necesară o reabilitare bine pusă la punct, cu fizio-, kinetoterapie și careva injectări locale.”
Și fotbalul, un sport extrem de popular și practicat la noi în țară, este asociat cu anumite traumatisme.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Cred că cea mai afectată articulație este genunchiul. Aici vorbim despre ligamente și meniscuri, acele structuri care sunt în interiorul genunchiului, și acele structuri care sunt în jur, care mențin genunchiul într-o formă, îi dă stabilitate. Deseori, sunt lezate ligamentele încrucișate.
Deși traumatismele se pot manifesta în diverse regiuni, simptomele și gestionarea acestora au multe aspecte similare.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Prima ce apare este durerea. A doua este limitarea funcției. Îl doare, el nu poate ceva să facă, nu poate să continue activitatea lui sportivă sau chiar cotidiană. De obicei, se manifestă prin edem, tumefierea articulației. În așa cazuri este o regulă care este utilizată și o recomand tuturor. Regula este din engleză RICE – orez: R- de la rest, deci noi facem pauză completă, I- ice, punem gheață în locul unde a fost afectat, C- de la compression, noi stabilizăm cu un bandaj elastic, cu orteză, și E- elevation, noi ridicăm membrul la nivel orizontal. Pe măsură ce durerea scade, noi dăm un efort adaptat.”
RICE:
R (rest) - repaus al zonei afectate;
I (ice) - aplicarea pungilor de gheață;
C (compression) - mobilizarea zonei afectate;
E (elevation) - ridicarea membrului.
Dacă în 2-3 zile, situația nu se ameliorează și aceste reguli nu ajută, e necesar consultul unui specialist.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „În primul rând, trebuie să determinăm diagnosticul, să întelegem care este cauza, dacă este acceptabil un tratament conservator, sau este necesar de intervenit chirurgical. Dacă vorbim de tratamentul conservator, se aplică diferite tipuri de orteze pentru a imobiliza membrul; fizioterapia, sunt diferite aparate pentru a scoate edemul, tumefierea, îmbunătățirea circulației sangvine locale; evident, kinetoterapia, sau reabilitarea prin gimnastică. La fel, sunt metode mai invazive, aspirațiile, puncțiile, injectările intraarticulare sau periarticulare.”
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Dacă este ceva lezat, atunci unica soluție rămâne această leziune să fie reparată doar chirurgical.”
În cazul sportivilor de performanță, traumatismele apar mai des din cauza suprasolicitării, pe când la amatori este vorba de depășirea propriilor limite. De aici și revine prevenția traumatismelor.
Nicolae MIHALACHE, MEDIC ORTOPED TRAUMATOLOG: „Asta aș pune pe locul întâi: volum corect de antrenamente, intensitate corectă de antrenamente, să nu suprasolicite, să nu-și depășească limitele, să nu creadă că dacă am făcut sport 5 ani în urmă și am fost maestru în sport eu sunt același, nu, noi suntem diferiți, începem de la zero, progresând câte puțin în volum și intensitate”.
Prevenirea traumatismelor la sportivii de performanță ține nemijlocit de planificarea corectă de către antrenor a întregului ciclu de activitate sportivă.