13.10.2021
Stiai ca in stomatologia din zilele noastre, avem ocazia sa cream asa numitul pacient virtual? Afla de la Iulian Ghetu, medic protetician, la ce ne serveste aceasta tehnologie - VIDEO

Odata cu tehnologia, o multime de domenii au evoluat foarte mult, printre acestea numarandu-se si stomatologia. In prezent, orice operatie dentara, fie implantarea, protezarea dintilor sau reabilitarea totala poate fi efectuata prin proiectare virtuala. Baza sistemului consta dintr-un program computerizat ce prelucreaza informatia si ofera un plan foarte exact si individualizat de tratament. Sa vedem din reportajul marca iSanatate

Iulian GHETIU, MEDIC PROTETICIAN: „Pentru a realiza un tratament de succes un medic stomatolog are nevoie de prezenta pacientului in permanenta pentru a colecta toate datele: date ce tin de zambet, de modul in care el musca si alte date pe care le putem obtine doar prin intermediul pacientului. Medicina veche sau traditionala avea nevoie ca pacientul sa fie prezent de fiecare data si cat mai des pentru a colecta toate datele necesare si pentru a efectua anumite masuratori. 

Mai nou, datorita digitalizarii stomatologiei noi avem ocazia sa cream asa numitul pacient virtual. E nevoie ca sa introducem toate datele colectate ca: pozele pacientului, materiale video, scanerul intraoral pentru a vedea cum arata dintii, si mai nou avem posibilitatea sa inregistram miscarile functionale cu noua tehnologie Modjo, plus o tomografie. Cu toate acestea cream acest pacient virtual, la care avem acces nu doar intr-o forma statica cum o aveam pana acum. Gratie acestei tehnologii avem posibilitate sa il vedem si in dinamica, cum inchide si deschide gura, cum face miscari laterale, cum mananca si vorbeste. Astfel ca, urmatoarea lucrare sa nu aiba nici o interferenta cu ceea ce i-am propus pacientului. Prin urmare, functionalizam lucrarile pacientului si le individualizam, asa ca pacientul sa se simta cat mai comod, iar perioada de acomodare sa fie cat mai mica.”

Deci, tehnologia standard ce inzestreaza o clinica moderna este completata de echipamente si tehnologii speciale ce au menirea de a permite specialistului obtinerea unor tratamente sigure, precise si minim invazive fara durere si cu minim consum de timp din partea pacientului.

Iulian GHETIU, MEDIC PROTETICIAN: „Prelucrarea de date inseamna analiza pozelor intraorale ce ne ofera multe informatii despre pacient, cum zambeste, cat de larg zambeste, cum arata pacientul din profil, daca are careva decompensari scheletale pe care le putem repozitiona. La fel, putem analiza problemele intraorale, ca carii dentare, leziuni sau distructii. Dupa ce colectam toate datele noi, putem crea un design prealabil pacientului pentru ai arata cum va fi viitorul sau zambet. Ei singuri isi pot alege lungimea dintilor, forma, culoarea. Fiecare o poate face in mod individual. Deci, avem posibilitati foarte mari, ca sa efectuam un tratament predictibil.” 

In cadrul consultatiei veti primi toate optiunile de tratament, precum si informatiile necesare obtinerii unui zambet complet functional.

Articole din aceeasi categorie