Sistemul digestiv are o particularitate prin apariția așa numitor boli funcționale, care se întâlnesc la fiecare nivel al tubului digestiv.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Avem multe boli funcționale ale tubului digestiv: disfagia funcțională, globusul, pirozisul funcțional, durerea toracică și hipersensibilitatea funcțională. Ce ține de patologia funcțională a stomacului, denumirea este dispepsia funcțională. De asemenea, boli funcționale avem și ale veziculei biliare și ale căilor biliare. Și intestinul este reprezentat printr-o patologie destul de frecvent întâlnită, sindrom de intestin iritabil”.
Se consideră că fiecare a 10 persoană din lume, suferă de această afecțiune.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „În sindromul de intestin iritabil simptomul de bază este durerea, dar este asociată cu dereglări de motilitate intestinală. Pacientul are diaree, sau constipație, sau scaunul poate fi alternat diaree cu constipație. De asemenea, simptome asociate pot fi balonarea și distensia abdominală. Aceste simptome dereglează, în unele situații, grav calitatea vieții pacientului ceea ce îl face să se adreseze la medic. Se deranjează foarte mult, se gândește că are o patologie gravă”.
Sindromul intestinului iritabil, ca și alte boli funcționale, nu implică schimbări structurale ale organului în sine. Din punct de vedere anatomic, organul este sănătos, fiind afectată doar funcția acestuia.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „La baza patogeniei acestei patologii stă hipersensibilitatea viscerală, dereglările de motilitate intestinală și dereglarea a axului intestin-creier. Cel mai mult are importanță starea psihoemotivă a pacientului, în primul rând stresurile psihoemoționale”.
Ca și factori de risc, pe lângă stres, se iau în considerare factorii genetici și suportarea unor infecții intestinale.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „În discuții cu pacientul clarificăm că patologia are un debut mai mult de 6 luni, ultimele 3 luni manifestările clinice sunt cel puțin o dată în săptămână. Și în acest caz noi putem stabili diagnosticul de sindrom de intestin iritabil”.
Deși de bază rămâne colectarea anamnezei pacientului, sunt efectuate mai multe investigații, pentru a exclude alte patologii.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „În cazul în care apar careva semne de alarmă: febră, pierdere în greutate inexplicabilă, scaune cu sânge, o anemie neclară, noi investigăm mai profund acest pacient. Tratamentul constă în primul rând din măsurile de ordin general. Este importantă o comunicare bună între pacient și doctor. Doctorul îi explică pacientului că aceasta patologie este cronică. Da, ea dereglează calitatea vieții, dar este o patologie benignă, deci nu este o patologie care pune în pericol viața pacientului”.
Gestionarea sindromului începe cu adoptarea unei alimentații corespunzătoare. Se recomandă diete personalizate, în funcție de simptomele pacientului.
Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Ce ține de tratamentul medicamentos, pe prim plan sunt antispasticele intestinale. Noi pe rând le încercăm pacientului, fiindcă tratamentul este foarte individualizat. La unii pacienți le merg un grup de medicamente antispastice, la alți pacienți le ameliorează situația alte grupe de medicamente. De asemenea, antidepresantele sunt importante, pentru că deseori această patologie este asociată cu depresia. Antixioliticele sunt indicate, probioticele și unele antibiotice irezorbabile ameliorează starea acestor pacienți”.
Persoanele cu sindromul intestinului iritabil trebuie să-și ajusteze modul de viață și să învețe să gestioneze simptomele, pentru a menține o bună calitate a vieții.