13.06.2024
Terapia cu zumzetul și aerul din stupi! Ce reprezintă apiterapia, dar și care sunt beneficiile produselor apicole îți spune apicultorul, Vasile Popușoi - VIDEO

Despre beneficiile produselor apicole cunoaștem cu toții. Dar despre inhalarea aerului din stupul albinelor, ai auzit? Află din reportaj ce este apiterapia și care sunt beneficiile.

Probabil ai auzit expresia „harnică ca o albinuță”. Într-adevăr, această insectă merită această comparație, datorită numeroaselor produse minunate, pe care ni le oferă.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Apiterapia reprezintă o metodă de tratament, folosind produsele stupului. Primul produs al stupului este mierea, privită ca medicament. Ulterior – polenul, etapa următoare a polenului este păstura, și încep celelalte ce putem să colectăm din prisacă: propolisul, extractul din larve de trântor, lăptișorul de matcă, extractul din larve de molii de ceară, înțepăturile cu albini și desigur că apiaeroterapia.”

Aeroapiterapia presupune terapia cu zumzetul albinelor și inhalarea aerului din stupi, fiind considerată a fi benefică pentru sănătatea umană.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Pentru asta, avem nevoie de o încăpere specială, unde amplasăm câteva familii de albini, și desigur că ne culcăm pe stupi, dar nu suntem în contact direct cu albina. Acolo beneficiem de mai multe efecte. Acum intrăm în căsuța apicolă, să vedeți unde facem tratamentul cu apiaeroterapie.”

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Ne aflăm în căsuța apicolă. Aici avem 2 stupi integrali, dar sunt pentru 4 familii de albini. O familie de albină include o singură regină și în perioada activă, până la 50 000 de albinuțe. Stupii sunt dotați cu găuri speciale, care sunt obturate cu plasă, ca în interior să nu intre nici o albină.”

Căsuța este construită din lemn natural, iar stupii sunt amplasați sub aceasta.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Care avantaje aici obținem? În primul rând, acțiunea aerului din stup, fiindcă mirosul va fi diferit, chiar pe parcursul unei zile, în funcție de ce flori sunt înflorite, de unde albinele colectează nectarul. Dar, mirosul nu este doar de la nectar, e și de la propolis, mirosul lăptișorului de matcă, feromonilor care sunt în interiorul stupului.”

Un alt miros specific din stup este datorat flavonoidelor, considerate a fi benefice pentru persoanele cu astm bronșic sau alte afecțiuni pulmonare cronice.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „În afară de acțiunea mirosului, aici beneficiem și de acțiunea energetică, fiindcă albinele permanent mișcă din aripi, și energetica care se formează reglează energetica organismului.”

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Când vorbim de energetică, aici suntem foarte atenți, nu toate persoanele sunt acceptate în căsuța apicolă. Unele persoane când vin, albinele nu le acceptă, în câteva minute după ce intră în căsuța apicolă, ies mai multe albini care îi deranjează.”

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Pe noi, să înțeleg că ne-a acceptat. Da, dacă până acum nu este nici o albinuță, atunci v-au acceptat. Pe mine mă acceptă, eu sunt permanent aici prezent. Albinele nu acceptă nici mirosuri puternice străine și nu acceptă persoanele care sunt într-o stare de euforie, sau ceva ce îi deranjează la momentul dat, aici trebuie să fim calmi când intrăm.”

Se consideră că aeroapiterapia are un efect benefic asupra sistemului nervos central.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Cei care suferă de insomnii, după 20 de minute în căsuța apicolă, dorm foarte bine, mai ales în perioada activă, când auzim zumzăitul intens al albinelor. Mai mult vorbim de căsuța apicolă nu de tratamente, dar de profilaxie și recuperare. Toți cei care sunt în depresie, sau au migrene, dureri de cap, dacă vorbim de sistemul respirator, începând  de la bronșite, stări după pneumonie, și alte stări mai grave în pulmonologie, pacienții cardiaci, pentru toți ei, apiaeroterapia este o recomandare absolută.”

Un alt efect ar fi și întărirea sistemului imunitar.

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Persoanelor cu stări acute, dacă au febră,  procedura nu este recomandată. Al doilea, sunt persoanele care suferă de alergii la polen, cu aceștia suntem mai atenți.”

Vasile POPUȘOI, APICULTOR: „Ședințele le facem în perioada activă, asta este luna mai până la începutul lunii septembrie. După luna septembrie, albinele se pregătesc pentru iarnă, și în natură nu este nectar, polen, nu au ce colecta, și efectul la procedura nu este acela pe care ni-l dorim. Avem o perioadă destul de scurtă. În 4 luni ca să fie efect, toate ședințele trebuie să fie repetate, cel puțin 5-10 ședințe zilnice, durata lor este individuală, pentru că unele persoane în câteva minute, adorm atât de bine și dulce, că este o greșeală să-i trezești din așa somn. Doar o oră de somn aici se egalează cu 8 ore de somn în condiții obișnuite.”

Articole din aceeasi categorie