09.06.2024
Tetanosul – boala infecțioasă transmisă prin sol. Cât de periculoasă este afecțiunea, dar și cum poate fi tratată - VIDEO

Deși poate fi total prevenită, în primăvară a fost diagnosticat un copil cu tetanos. Cum se manifestă și prin ce este periculoasă boala, ne spune medicul infecționist Gheorghe Plăcintă.

Tetanosul este o boală infecțioasă, cu evoluție gravă, îndelungată și o letalitate înaltă.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Cele mai frecvente cauze sunt plăgile în contact cu solul, înțepături adânci, poate fi și tatuajul, utilizarea drogurilor. Atunci când aceste porți de intrare sunt infectate cu acest Clostridium tetani, care este foarte răspândit pe sol, în forma lui sporulată, și iată nimerind în țesuturi, el se transformă în formă vegetativă, viabilă, care produce una dintre cele mai puternice toxine, numită tetanospasmina”.

Boala nu se transmite de la om la om, sursa fiind solul infectat.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Acest clostridium este un agent patogen care este în intestinul animalelor și ele eliminând această bacterie, ea pe sol rămâne viabilă ani întregi, în forma sa sporulată, care nu se distruge.”

Se consideră că riscul cel mai mare de a găsi sporii acestei bacterii, este în zona unde trăiesc animalele ierbivore, în special caii.

Sporii rezistă în sol, feriți de expunerea solară directă, ani de zile.

Primele manifestări clinice apar la 1-3 săptămâni de la infectare și se caracterizează prin convulsii musculare locale, marcând perioada de debut.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Perioada de stare apare atunci, când deja din cauza contracturii musculare, unde sunt afectați motoneuronii la nivelul măduvei osoase, ei blochează relaxarea musculară și mușchii tot timpul rămân a fi contractați. În primul rând, se afectează mușchii mestecători, din care considerente pacienții nu pot deschide până la urmă gura, nu mai pot mânca, pot să apară convulsii clonice tonice. După care, urmează o contractură a mușchilor mimici ai feței, așa-numitul „risus sardonicus”, un râs forțat”.

Ulterior, sunt afectați mușchii gâtului și ai spatelui. Crizele sunt influențate de factorii externi, precum lumina puternică sau zgomotul.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Boala este periculoasă prin faptul că este destul de gravă și la un tetanos generalizat, letalitatea poate ajunge peste 50%”.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Apare stop cardiac, stop respirator, imposibilitatea de participare a mușchilor în respirație, sau pot fi convulsii laringoglotice, care duc la asfixie”.

Din grupul de risc fac parte persoanele nevaccinate, precum și cei a căror activitate implică contactul direct cu solul.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Acest diagnostic se stabilește în baza datelor clinice, al doilea se examinează plaga, sunt cazuri cam în 20%, noi nu putem găsi poarta de intrare, și al treilea este situația statusului vaccinal. Tratamentul trebuie inițiat cât mai precoce. Cu cât mai devreme administrăm imunoglobulina sau serul antitetanic, cu atât succesul e mai mare. Odată ce tetanosul nu lasă imunitate, trebuie de făcut peste o perioadă și anatoxina, vaccinul respectiv. De rând cu asta, este necesară o alimentare corectă paraenterală sau prin sondă nazogastrală. Se prescriu și preparate antimicrobiene, miorelaxante și anticonvulsive”.

În cazul contactului unei plăgi cu particule de sol, e importantă adresarea cât mai urgentă la medic.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „Se face și profilaxia postaccident. Se administrează sau anatoxina, care dezvoltă următorii anticorpi, sau chiar antitoxină, care este în imunoglobulină sau ser, și în așa fel preîntâmpinăm dezvoltarea și neutralizăm toxina, care poate apărea în urma acestei plăgi tetanogene”.

În Republica Moldova, situația legată de tetanos este relativ pozitivă, datorită programelor de imunizare și educație medicală.

Vaccinarea primară cu vaccin pentavalent la 2-4-6 luni, revaccinarea cu vaccinul DTP la 22-24 luni.

Urmează vaccinul DT pediatric la vârsta de 6-7 ani, apoi cu vaccinul Td adulții la 15-16 ani, 20 – 30 – 40 – 50 și 60 ani.

Gheorghe PLĂCINTĂ, MEDIC INFECȚIONIST: „În ultimii 20 de ani, am avut 5 cazuri și toate s-au soldat cu succes. Acum este copilașul respectiv, care starea lui este într-o ameliorare și într-o evoluție benignă. Nu a fost vaccinat, din diferite considerente și ăsta a fost motivul că el a dezvoltat această boală severă”.

Tetanosul este o boală total prevenibilă prin vaccinare, de aceea este important să ținem cont de calendarul național de vaccinări.

Articole din aceeasi categorie