07.06.2021
Transpiratia abundenta la unii oameni poate masca afectiuni periculoase! Semnalul de alarma care anunta prezenta unor boli severe

Transpiratia excesiva, a carei cauza ne este adesea necunoscuta, apare atunci cand glandele sudoripare produc mai multa transpiratie decat este necesar pentru racirea corpului. Uneori, acest lucru poate fi un efect secundar al administrarii anumitor medicamente, uneori este un semn de boala.

Motivul principal al transpiratiei puternice (daca nu exista un motiv aparent - fie ca este vorba de vreme calda, sauna, activitate fizica grea) se numeste cel mai adesea hiperhidroza cauzata de perturbari hormonale.

Hiperhidroza localizata

Hiperhidroza primara sau focala este denumita cel mai adesea principala cauza a transpiratiei severe. Aceasta forma de hiperhidroza afecteaza 1% pana la 3% din populatie. De obicei, se manifesta in copilarie sau adolescenta. Strict vorbind, hiperhidroza primara nu este o boala, desi este clasificata ca o anomalie medicala. Persoanele care au aceasta forma de hiperhidroza pot fi considerate sanatoase.

Hiperhidroza localizata afecteaza numai anumite parti ale corpului, cum ar fi axile, inghinele, capul, fata (a caror suprafata poate transpira foarte mult si fara niciun motiv aparent), bratele sau picioarele. Simptomele tind, de asemenea, sa fie simetrice, ceea ce inseamna ca apar in mod egal pe ambele parti ale corpului.

Care este motivul transpiratiei locale atat de puternice? Expertii medicali inca nu sunt complet siguri, dar principala teorie este ca hiperhidroza este cumva legata de o defectiune minora a sistemului nervos. In timp ce hiperhidroza focala nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea sau viata unei persoane si cu siguranta poate provoca probleme in viata personala si sociala. Intr-adevar, in cea mai mare parte, oamenii se confrunta cu inconveniente din cauza transpiratiei excesive.

Cum traieste o tanara ai carei sani cresc in fiecare an: „Planuiesc sa scap de bustul urias care imi strica viata!” - FOTO

Endocardita sau tulburari nervoase

O afectiune dureroasa numita endocardita, in care bacteriile sau germenii din diferite parti ale corpului iti infecteaza parti ale inimii, te pot determina, de asemenea, sa transpiri mult - mai ales noaptea. Daca nu este tratata, endocardita poate duce la complicatii care ti pot pune viata in pericol. In plus fata de transpiratia excesiva, alte simptome ale endocarditei pot include febra si frisoane, durere in tot corpul, dificultati de respiratie, oboseala, paloare a pielii si reaparitie de sufluri cardiace pronuntate.

Un alt motiv al transpiratiei abundente poate fi un fel de tulburare nervoasa. Oricine transpira in timpul stresului emotional - poate fi stresant sau senzatia ocazionala de neliniste. Anxietatea poate provoca nu numai transpiratii abundente, ci greata si diaree, dificultati de concentrare si tulburari de somn.

Articole din aceeasi categorie