Vlada MARDARI, PREZENTATOARE ISANATATE: „Astazi incerc procedura Kneipp. Am in fata mea aici 6 bazine. In cele de culoare rosie este apa calda spre fierbinte, iar in cele albastre – apa rece. Astfel, trecand dintr-un bazin in altul, activam atat circulatie sangelui, cat si a limfei.”
Terapia Kneipp sau termoterapia de contrast termic urmareste optimizarea functiei homeoterme prin utilizarea factorilor termici contrastanti, cald si rece, care sa solicite mobilizarea rapida si eficienta a mecanismelor implicate in termoreglare, atat la nivel periferic, cat si la nivel central.

Procedura implica introducerea picioarelor in apa calda pentru 2 minute, urmata de introducerea picioarelor in apa rece pentru maxim 1 minut. Se repeta procedeul de 3,4 ori.
Tehnicile Kneipp sunt utilizate ca adjuvant in tratarea durerilor cronice, a tulburarilor de somn, a starilor de epuizare, stres, depresie si afectiuni cardiovasculare. Actiunea benefica a hidroterapiei se observa mai ales la pacientii cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
Beneficiile Terapiei Kneipp mai includ si intarirea functiei cardiace si circulatorii, cresterea rezistentei si vitalitatii corpului, stimularea metabolismului si combaterea tulburarilor sistemului neurovegetativ.

Fondatorul terapiei Kneipp este preotul Sebastian Kneipp (1821-1897). In timpul studentiei, acesta s-a imbolnavit atat de grav de tuberculoza, incat medicii nu mai sperau intr-o insanatosire. Cu toate acestea, Kneipp si-a activat forta de aparare a organismului prin bai reci, spalari, dusuri si frictionari. Asa a reusit sa-si revina dupa greaua boala de plamani.
Eficienta terapiei Kneipp este mai mare daca se face dimineata, cand reactivitatea organismului este mai buna si rezervele functionale mai mari. Se incepe obligatoriu cu baia cu apa calda si se termina cu cea rece.