Aceasta forma de depresie are debut si remisiune in anumite perioade ale anului, fara a exista un factor declansator psiho-social legat de anotimp (de exemplu: somaj in fiecare iarna). Simptomele debuteaza de obicei toamna, ating un maxim pe perioada iernii si dispar primavara. Doar un procent foarte mic de persoane pot suferi aceasta tulburare vara. Este o afectiune recurenta, iar pentru a pune acest diagnostic e necesar ca episoadele depresive sa fie urmarite timp de minim doi ani.
Cauzele depresiei sezoniere tin de sezonul rece, zilele scurte, lipsa soarelui, precipitatiile abundente, frigul (mai ales daca acestea se suprapun pe o vulnerabilitate psihica, stres, alimentatie nesanatoasa, oboseala cronica), cresterea melatoninei si scaderea serotoninei (melatonina este hormonul care regleaza ritmul somn-veghe si creste ca raspuns la lumina solara scazuta; suntem programati genetic sa devenim mai somnorosi la intuneric si mai activi la lumina).
Prin urmare, toamna pot aparea astfel de simptome asociate depresiei sezoniere: pesimism, sentimente de inutilitate, vid interior, neliniste persistenta, agitatie, iritabilitate, hipersomnie, oboseala, lentoare psiho-motorie, lipsa de energie, dificultati de concentrare, decizionale, incapacitate de actiune, cresterea apetitului pentru dulciuri cu crestere consecutiva in greutate.
Desi poate disparea de la sine odata cu sosirea primaverii, depresia sezoniera este riscanta prin compromiterea sistemului imunitar si reactii de raspuns mai putin eficiente din partea organismului.
S-ar putea sa constatati ca ai devenit din ce in ce mai inactiv, nu mai iesi in oras, eviti sa petreci timpul cu prietenii, nu te mai angajezi in activitatile favorite. Cand se intampla acest lucru, ai ramas blocat in cercul vicios al depresiei.
Cand nivelul de activitate scade, devii mai putin motivat si mai letargic. Cand te opresti din a face lucrurile care iti produceau placere, te dezici de experiente si sentimente placute, pozitive, astfel depresia se poate agrava.
Simptomele depresiei pot aduce schimbari dramatice in viata persoanei deprimate, in rutina zilnica, precum si in comportamentul acesteia. Adesea, aceste schimbari agraveaza depresia si impiedica ameliorarea starii persoanei in cauza.
De exemplu, lipsa motivatiei sau lipsa energiei pot determina renuntarea la activitatile zilnice, neglijarea sarcinilor si responsabilitatilor sau dificultati in luarea deciziilor. Ati observat aceste schimbari atunci cand sunteti deprimat?
Cand incepeti sa neglijati unele sarcini si responsabilitati la locul de munca sau la domiciliu, lista acestora creste treptat. Atunci cand o persoana incepe sa se gandeasca la lucrurile pe care le are de facut, se poate simti coplesita de multitudinea de lucruri pe care le-a amanat. Acest lucru poate duce la sentimente de vinovatie, ganduri despre ineficienta sau lipsa de valoare personala, ceea ce agraveaza depresia.
Inversarea cercului vicios al depresiei
Una dintre modalitatile de a intrerupe cercul vicios al depresiei este utilizarea de medicamente. Preparatele antidepresive (inhibitori ai recaptarii serotoninei) pot ajuta la modificarea nivelului de energie si la imbunatatirea somnului. O modalitate alternativa este aceea de a creste pur si simplu nivelul de activitate, in special prin implicarea in activitati placute, prin abordarea unei liste de sarcini si responsabilitati intr-un mod realist si realizabil, astfel incat sa puteti inregistra succes.
Devenind mai activ, puteti inregistra urmatoarele avantaje:
• te vei simti mai entuziasmat;
• te vei simtiti mai energic;
• te va ajuta sa gandesti mai clar.
Atunci cand cercul vicios al depresiei este intrerupt, va arata astfel:
Activitate crescuta; Activarea sistemelor vitale ale organismului; Reducerea hormonilor stresului, sporirea hormonilor fericirii; Sentiment de speranta crescut; Depresie redusa; Motivatie si energie crescuta; Sporire rezistenta si incredere in reusita; Mentinere rezultat.
Iata mai jos o lista cu activitati placute pe care le puteti face (puteti adauga propriile activitati la aceasta lista):
1. O baie calda sau masaj.
2. Mangaierea, plimbarea si ingrijirea unor animale moi.
3. Miscare in aer liber, drumetii, excursii, plaja.
4. Vizionarea unei comedii sau lecturarea unei carti.
5. Angajarea in activitati de voluntariat social.
6. Retragerea in liniste si odihna, daca ai fost in aglomeratie sau socializare din placere, daca esti demult retras.
7. Exercitii cardiovasculare de tip mers rapid, alergat, ridicat scari, mers pe bicicleta, inot.
8. Ascultarea muzicii care ofera o stare placuta.
9. Gradinaritul
10. Ascultarea unor meditatii ghidate.
11. Evitarea consumului de alcool, tututn, cafea si mentinerea unei alimentatii variate in cantitati moderate.
Incearca unele dintre ele si evalueaza modul in care te simtiti inainte si dupa fiecare activitate. Vei constata ca implicandu-te in astfel de activitati te vei simti mai bine. Cel mai important lucru este sa fii persistent. Scopul este sa creezi noi deprinderi sanatoase in rutina ta zilnica, iar aceasta necesita un termen de adaptare intre 3-6 luni.
Pastrarea unui nivel crescut de activitate este primul pas pentru a rupe acest cerc vicios!
Al doilea pas este sa identifici modul in care tiparele de gandire contribuie la mentinerea cercului vicios al depresiei.
In concluzie:
In cazul in care nu te descurci pe cont propriu, accepta ca ai nevoie de ajutor si directioneaza actiunile in gasirea unui psihoterapeut calificat care va adapta un program de interventie in functie de cazul tau. S-ar putea sa ai nevoie doar de indrumare in formarea unui regim al zilei functional, caz in care depresia se arata ca un simptom secundar cu alte cauze la baza. Formele acute si episodice trebuie distinse de forme mai putin intense, dar cronice. Tratamentele combinate, psihoterapie-medicatie, sunt mai eficiente pentru cele din urma si ar trebui sa fie de durata medie sau lunga.