Când vorbim despre sănătate, mulți se limitează doar la starea fizică, nu și la cea mintală. O afecțiune întâlnită la 2-3% din populație este atacul de panică.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Atacurile de panică reprezintă un episod brusc de o neliniște intensă, de o teamă și anxietate copleșitoare, care declanșează niște senzații fizice, destul de severe în tot corpul persoanei. Și asta se întâmplă în ciuda faptului că nu există niciun pericol real sau o cauză ca atare, care să provoace acest atac de panică”.
Cauza nu este cunoscută, dar se consideră că există predispoziția genetică și un șir de factori de risc.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „În primul rând, persoanele care deja suferă de careva tulburări de ordin psihic, sunt în categoria de risc, cum ar fi: tulburarea de anxietate, depresia sau tulburarea de stres post-traumatic. Alți factori sunt: stresul major, consumul de diferite substanțe, sau chiar și abuzul de nicotină și cofeină”.
Atacurile de panică afectează mai des adolescenții și tinerii, iar femeile sunt de două ori mai predispuse să le experimenteze, decât bărbații.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Atacurile de panică sunt niște episoade, care apar brusc și foarte imprevizibil. Încep cu simptome de pericol iminent foarte intens, o senzație de anxietate necunoscută, necontrolabilă și cu senzații fizice severe în corp: cu constrângere în piept, palpitații de inimă, cu sufocare, cu hiperventilare, frisoane, tremor, crampe musculare, senzații de grețuri, cu cefalee, cu senzație de leșin”.
Un episod de atac de panică durează puțin, dar pentru persoana afectată pare o veșnicie. După un astfel de episod, apare o anxietate constantă, persoana poate avea fobii de anumite locuri sau persoane.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Poate trece în niște tulburări de ordin psihic mai grave, cum este tulburarea de anxietate și depresia, unele persoane chiar manifestă gânduri suicidale. Alte persoane încearcă să consume abuziv diferite substanțe, droguri sau alcool”.
Cel mai important este ca persoana să știe corect a gestiona un atac de panică.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Ne ajută tehnicile de relaxare musculară, de respirație, de meditație, pe care persoana le poate aplica, exact în momentul când apare un atac de panică. Astfel, ea conștientizează că este o stare tranzitorie, care va trece și nu se va întâmpla nimic”.
Un singur episod de atac de panică este indicație spre adresarea la un specialist. Acesta poate fi psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, în funcție de severitatea bolii.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Atunci când se adresează la un specialist, are loc o evaluare complexă, se fac examinări clinice, paraclinice, pentru a exclude careva boli de ordin cardiovascular și endocrin. După care, se efectuează o evaluare psihologică, și aici medicul folosește diferite instrumente, cum ar fi scale și chestionare pentru a aprecia nivelul de anxietate, de severitate a tulburării de panică și după care se alege tactica de tratament”.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Există intervenție psihologică, medicamentoasă și cea mixtă, când se utilizează ambele. Persoana poate să rezolve aceste atacuri de panică doar la un psiholog sau psihoterapeut, cu care face ședințe regulate în timp, și dacă simptomele sunt mai severe, atunci cel mai important este să se adreseze la un medic psihiatru”.
Tratamentul medicamentos se face strict la indicația medicului psihiatru. Atacurile de panică pot fi prevenite.
Alina MAMEDOVA, MEDIC PSIHIATRU: „Regula de aur este ca și pentru toate maladiile: un mod de viață sănătos, cu o alimentație sănătoasă, cel mai bun și dulce somn, suficient și calitativ, fără deprinderi nocive. În general este informarea, când persoana este bine informată și cunoaște ce înseamnă un atac de panică și cum să îl prevină prin comportamentul și gândirea sa”.
În Republica Moldova, există centre comunitare de sănătate mintală, unde persoanele pot beneficia de consultații gratuite.