13.04.2024
Ce sunt sinechiile labiale la fetițe? Rodica Manole, medic ginecolog-pediatru: „Se întâlnește destul de frecvent la noi” - VIDEO

La fetițe poate fi întâlnită alipirea labiilor mici, numită și sinechie labială. Aflăm de la Rodica Manole, medic ginecolog-pediatru care sunt cauzele și în ce constă tratamentul acestei afecțiuni.

Adeziunea labială, numită și sinechia labiilor mici, apare cel mai frecvent la fetițe în perioada prepubertară, de la naștere până la vârsta de 6-7 ani.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Este atunci când labiile pudentale mici sunt lipite, apare o membrană între ele, sau o aderență între ele și se închide intrarea in orificiul vaginal și uretral. Se întâlnește destul de frecvent la noi, deci avem în fiecare zi câte 2-3 cazuri de fetițe cu fuziune labială și cu proces inflamatoriu la organele genitale”.

Principala cauză a apariției adeziunii labiale este un nivel redus al estrogenului în organism.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Apare și pe fond de igienă neadecvată a fetițelor, unde apar procese inflamatorii la vulvă, vulvite, vulvovaginite, iritații, și ca rezultat apare adeziunea labiilor mici”.

În multe cazuri, alipirea labiilor poate fi asimptomatică, trecând neobservată de către părinți, însă pot apărea și simptome specifice.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „În primul rând, zona genitală este plată, apar dificultăți la micții, usturime, miros neplăcut în regiunea genitală, pot fi chiar și eliminări sangvinolente din zona genitală, și cel mai des apar dureri la micție”.

Dacă în aceste cazuri nu se intervine, adeziunea labială poate provoca complicații.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Aceste adeziuni formează un buzunar în zona genitală unde este retenție de urină, se acumulează bacterii și pot provoca diferite uretrite, cistite, infecții ale sistemului urinar. Totodată apar și vulvite, vulvovaginite, infecții în zona genitală”.

Mai des se întâlnește adeziunea labiilor mici incompletă, care nu necesită un tratament. Totuși este important să nu se efectueze separarea forțată a labiilor și să se consulte un medic specialist.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Aplicăm de obicei, creme cu estrogeni în zona respectivă și cel mai bine tratamentul se indică de ginecolog sau medicul de familie, deoarece aceste geluri cu estrogeni pot provoca și pubertate precoce. Dacă nu este rezultat de la tratamentul cu creme estrogenice, atunci se indică un tratament chirurgical nu atât de complicat, anestezie locală cu soluție de lidocaină și cu ajutorul sondei chirurgicale se dezlipesc aceste sinechii. Apoi, se indică tratament cu creme antiinflamatorii și emoliente timp îndelungat”.

Chiar și cea mai vigilentă mămică nu poate preveni complet apariția aderenței, dar respectarea unor reguli, scad semnificativ riscul de a dezvolta această afecțiune.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Până la pubertate există unele particularități fiziologice, care trebuie respectate în igiena fetițelor în perioada aceasta”.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „Trebuie să fie cât mai puțin expusă la umiditate și la contact cu masele fecale. La bebelușii care poartă scutece, este bine frecvent de schimbat scutecele, de efectuat igiena locală cu apă, cu gel intim pentru fetițe, care se vând la farmacii pentru orice vârstă și de evitat folosirea excesivă a șervețelelor umede”.

Rodica MANOLE, MEDIC GINECOLOG-PEDIATRU: „După orice defecație este bine de spălat zona respectivă, de evitat iritațiile în zona intimă, îmbrăcămintea trebuie să fie largă, să nu fie strânsă pe copil, trebuie să fie lengeria de bumbac, spălată cu detergenți pentru copii, fără diferite balsamuri iritative”.

Părinții trebuie să fie conștienți de necesitatea unei igiene intime adecvate la fetițe, și să apeleze la medicii specialiști în cazul unor suspiciuni.

Articole din aceeasi categorie