Sărbătorile sunt însoțite de momente frumoase, dar și de excese alimentare. Nutriționiștii afirmă că organismul are nevoie de detoxifiere și o perioadă de recuperare.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Primul și cel mai important lucru este să revenim la meniul nostru alimentar obișnuit. În perioada sărbătorilor de Paști există riscul acumulării kilogramelor, de la 1 până la 1,5kg. Pentru a preveni fixarea și staționarea kg în plus în organismul nostru, cu cât mai rapid revenim la alimentația noastră obișnuită, cu atât mai bine”.
Este recomandat să facem un mic deficit caloric de 300-500 kcal.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Acest lucru putem să-l facem fără să calculăm matematic meniul nostru, dar să sporim aportul de fibre alimentare, de legume, de verdețuri de sezon, crudități, cereale, produse lactate, astfel încât consumul și prioritizarea acestora deja va crea un deficit caloric”.
După abuzurile alimentare de sărbători, organismul are nevoie de sprijinul nostru și timp pentru a se recupera.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Detoxifierea se va asigura prin eliminarea produselor hipercalorice procesate, deci acele care sunt ambalate și gata pentru consum, mezeluri, toate tipurile de conserve, preparate din carne. Vom exclude cozonacul, băuturile carbogazoase, sucurile și alte băuturi dulci, și vom asigura acest aport de fibre alimentare corespunzător, din fructe, legume, verdețuri, cereale integrale. Vom hrăni microflora intestinală cu aceste fibre și cu produsele acido-lactice, de exemplu cu chefir, iaurt”.
Procesul de detoxifiere trebuie să fie unul natural, fără perturbarea regimului alimentar și înfometări.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Trecerea de la o alimentație hipercalorică la una hipocalorică este un stres major pentru organism, el va conserva toate kg pe care le va acumula și beneficii pentru sănătate nu vom obține de pe urma acestui proces”.
Pe lângă adăugarea masei corporale, excesele alimentare de sărbători, pot provoca și unele probleme digestive.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „În primul rând vorbim despre acutizarea bolilor cronice digestive, gastrite, pancreatite, indigestii, constipații. Este foarte important în cazul în care avem o boală cronică și dorim să evităm acutizarea acesteia, să facem treceri line”.
În plus față de o dietă echilibrată, activitatea fizică joacă și ea un rol crucial în perioada de după sărbători.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „În cazul activității fizice, recomandarea generală rămâne aceeași. Este important să facem mișcare fizică de orice tip. Chiar și 10-15 minute de mers pe jos, la pas, după masă, ne reglează glicemia, reduce riscul acumulării kg în plus, ne ajută la accentuarea sau demararea proceselor de digestie în organism, și are multiple beneficii și pentru sistemul cardiovascular, și pentru reducerea riscului bolilor netransmisibile”.
Și în cazul activității fizice, moderația este esențială.
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Este important să nu facem stresul foarte pronunțat, să mergem să tragem din fiare, să facem efort fizic accentuat și pronunțat în primele 24 de ore după o masă copioasă. În special în cazul în care nu am practicat efort fizic niciodată înainte de sărbătorile de Paști, trecerea la o activitate fizică mai accentuată trebuie să fie una treptată, și după plac, fie că dans, înot, mers pe jos, alergat, fitness, oricare activitate fizică”.
Dă-i timp organismului ca să își revină, și optează pentru o alimentație echilibrată.