28.04.2024
Principalele cauze ale bolii ulceroase! Află de la medicul gastroenterolog Ecaterina Ciobanu totul despre această boală - VIDEO

Se consideră că 5-10% din populație vor dezvolta ulcerul pe parcursul vieții sale. Medicul gastroenterolog Ecaterina Cebanu ne spune care sunt cauzele acestei afecțiuni.

O afecțiune întâlnită aproximativ la 1 din 10 persoane care afectează semnificativ calitatea vieții este ulcerul.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Boala ulceroasă este o dezintegrare a mucoasei stomacului sau duodenului, care poate progresa către toate straturile stomacului. Practic, până la 10% din populație suferă de ulcer gastric sau ulcer duodenal.”

După evoluție, ulcerul poate fi acut și cronic, atunci când prezintă perioade de remisie și exacerbare a bolii.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Pe prim plan ca cauză de boală ulceroasă, ar fi infecția cu Helicobacter. O infecție la modă, frecvent întâlnită, practic 50% din populația lumii este infectată. Poate să decurgă asimptomatic, dar dacă infecția se reține în stomac perioadă îndelungată ar putea potențial să ducă la diferite patologii.”

Se consideră că aproximativ 50% din populație este infectată cu Helicobacter pylori.

Ulcerul apare adesea ca rezultat al unui dezechilibru între factorii de agresiune, adică acidul clorhidric, și factorii de protecție ai stomacului, precum mucusul și bicarbonatul.

În ulcer are loc dezechilibru între factorii de agresiune (acidul clorhidric) și factorii de protecție (mucusul și bicarbonatul).

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Dezechilibrul poate fi condiționat de administrarea de medicamente gastrotoxice, cum ar fi antiinflamatoarele. Primul ar fi utilizarea de aspirină, aceasta anihilează sau influențează mecanismele de protecție.”

La tineri, mai des se întâlnesc ulcerele duodenale cauzate de Helicobacter pylori, în timp ce la vârstnici, mai comune sunt ulcerele gastrice asociate cu polimedicația.

La tineri mai des se întâlnesc ulcerele duodenale, cauzate de Helicobacter pylori.

La vârstnici mai frecvent sunt ulcerele gastrice asociate cu polimedicația.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Boala ulceroasă mai poate fi provocată și de o altă serie de cazuri mai puțin întâlnite, cum ar fi boli determinate de hipersecreția de gastrină, boli hormonale care pot să ducă la hipersecreție gastrică.”

Din factorii de risc de bază pot fi enumerați: consumul de alcool, fumatul, stresul și alimentația dezechilibrată.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Clinica pacientului de cele mai multe ori clasic este fenomenul de durere în zona epigastrală, care se instalează la 10-15 minute după masă în cazul ulcerului gastric, și la 2 ore după masă în cazul ulcerului duodenal. În ulcerul duodenal mai este o durere nocturnă, care trezește pacientul din somn ca o lovitură de pumnal. Al doilea fenomen frecvent întâlnit sunt fenomenele dispeptice: starea de greață, vomă, sațietate precoce, fenomene de alterare a tranzitului, fenomene de balonare.”

În ulcer gastric, mai des durerea epigastrală apare la 10-15 minute după masă.

În ulcerul duodenal, durerea poate apărea la 2 ore după masă, sau în timpul nopții cu o senzație asemănătoare loviturii de pumnal.

În cazul hemoragiei, o complicație des întâlnită a ulcerului, pacientul poate prezenta anemie și sângerare, manifestată prin scaun melenic, negru și vomă cu zaț de cafea.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Investigațiile care confirmă prezența ulcerațiilor gastrice este endoscopia digestivă superioară, care permite investigarea tubului digestiv superior.”

Pot fi efectuate și alte investigații, dar endoscopia prezintă un avantaj, prin posibilitatea de a preleva imediat biopsia și proba pentru Helicobacter.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Cercetările pentru Helicobacter, care frecvent sunt întâlnite, ar fi cercetarea din sânge. Nu este cea mai corectă metodă, pentru că nu reflectă adevărul, poate să reflecte o imunitate veche și nu o infecție de moment. De obicei, mizăm pe testările fie din scaun, antigenul maselor fecale, sau testul respirator la Helicobacter.”

Diagnosticul poate fi efectuat prin analiza maselor fecale, testul respirator și analiza de sânge la Helicobacter.

Tratamentul ulcerului este complex și începe prin abordarea unui regim dietetic.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Se încurajează pacientul să mănânce sănătos, echilibrat, să mănânce fiert, copt, să excludă alimentele care ar putea să irite mucoasa, cum ar fi: cafeaua, menta, alimentele supercondimentate, băuturile și mâncărurile fierbinți. Evident se renunță la fumat, la alcool.”

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Dar oricum intervenim medicamentos. Primele categorii de medicamente indicate sunt medicamentele supresoare de aciditate, fie din categoria inhibitorii pompei de protoni, fie din categoria beta-blocantelor.”

În cazul infecției cu Helicobacter, pacientul urmează și un tratament specific pentru această infecție.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Dacă este confirmată infecția cu Helicobacter, neapărat se tratează. Orice boală ulceroasă trebuie să fie verificată endoscopic dacă s-a tratat complet.”

Se efectuează o endoscopie după orice tip de boală ulceroasă, pentru a determina dacă s-a tratat complet.

Prevenția ulcerului implică administrarea de medicamente de protecție gastrică, în cazul polimedicației, și tratarea infecției cu Helicobacter dacă aceasta este depistată.

Ecaterina CEBANU, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Mizăm pe mâncare sănătoasă, la timpul potrivit cu un echilibru în toate. Și atunci să excludem consumul de alcool, să excludem fumatul, factorul stresant și să avem o calitate bună a vieții.”

Articole din aceeasi categorie