19.05.2024
Psoriazisul: care sunt cauzele, cum se manifestă boala și cum se tratează - VIDEO

O afecțiune autoimună cronică care afectează 2-3% din populație, este psoriazisul. Mai multe la acest subiect află de la medicul dermatolog Vladislav Gogu.

Bolile autoimune apar când sistemul imunitar atacă propriile celule, considerându-le străine. Același mecanism se întâlnește și în psoriazis.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Psoriazisul este o boală cutanată cronică inflamatorie, care afectează atât pielea cât și articulațiile și unele anexe cum sunt unghiile.”

Cauza bolii este necunoscută, dar se consideră că prezintă o predispoziție genetică.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Dacă ambii părinți sunt bolnavi de psoriazis urmașii lor pot să facă psoriazis cam în 40% din cazuri. Dacă este unul din părinți bolnav, probabilitatea crește până la 12-14%. Pentru a se expresa această boală genetic determinată este nevoie de un șir întreg de factori stimulatori, triggeri. Pe lângă cei mai tradiționali pe care îi cunoaștem: fumatul, folosirea alcoolului, stresul, unele infecții, mai pot fi și anumite medicamente, unele stări fiziologice.”

Psoriazis: cauze, tipuri, simptome, implicatii psiho-sociale, tratament |  Bioclinica

Primul episod apare de obicei, în copilărie sau adolescență, cel târziu până la 30 de ani.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Principalele simptome sunt niște leziuni, erupții cutanate, care au un aspect roșietic și sunt acoperite de niște scuame albicioase, argintii. Localizarea lor este foarte diversă, au anumite zone predilecte, pe scalp mai des apar, pe părțile de extenzie ale membrelor, la coate, la genunchi, dar ele pot apărea oriunde.”

Există și forme atipice, cum ar fi psoriazisul pustulos, în care apar colecții de puroi, sau psoriazisul artropatic, cu afectarea articulației.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „În formele generalizate se pierde foarte multă proteină cu aceste scuame care influențează starea generală a organismului, apar decompensări din partea sistemului renal, sistemului cardiovascular. Dacă vorbim de anumite complicații, se referă la niște forme avansate de afectare articulară, care duc la anchiloză, la deformație articulară care pe viitor poate să facă acest pacient invalid pe toată viața.”

Mai des, diagnosticul se stabilește doar în baza anamnezei și inspecției clinice. Dar, pot fi efectuate și un șir de investigații.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Unul din testele de bază este examenul histopatologic. Adică trebuie să tăiem un fragment din piele și să vedem ce se întâmplă în interiorul pielii, la nivelul tuturor straturilor. Pe lângă aceasta radiografia articulațiilor, anumite teste de sânge, care ne ajută să complementăm diagnosticul final.”

Psoriazisul nu prezintă un tratament definitiv, acesta fiind prescris în funcție de stadiul și severitatea bolii.

Psoriazis - Tipuri, cauze, simptome, tratament | Dr.Max

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Avem câteva trepte de tratament, de la cele mai simple, mai des folosite, cum este tratamentul local, cu diferite creme, unguente; terapia cu diferite raze, cum ar fi cu raze ultraviolete și terminând cu preparate foarte serioase, cum sunt preparate citostatice, imunosupresive. Și iată acum recent, ultimii 10-15 ani a apărut terapia biologică în psoriazis. Dar, cu părere de rău toate aceste tratamente sunt morbistatice, ele permit stoparea bolii, în mai mare sau mai mică măsură, căpătarea unei remisii mai îndelungate, o calitate a vieții mai bună, dar nimeni nu garantează tratamentul definitiv al acestei boli.”

Din cauza factorului genetic, în mare parte, prevenția psoriazisului nu este posibilă.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Acei care sunt în categoria aceasta de risc bine determinată, ca să evite această boală, evident trebuie să minimalizeze acțiunea factorilor declanșatori. Nu știu dacă asta practic e posibil, să-i spui tu nu trebuie să ai stresuri, tu nu trebuie să contactezi cu infecții. Evident că minimalizarea acestor factori trigger crește undeva ponderea profilaxiei acestei boli.”

Psoriazisul se poate trata? - EntourAGE Clinic

Persoanele afectate trebuie să se învețe să trăiască cu această afecțiune, pentru a menține calitatea vieții.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Trebuie corect să proceseze această boală, și aici cred că în mare măsură poate să îi ajute un specialist. Să le dea sfaturi corecte, să le spună acestor oameni cum corect să folosească diferite remedii la diferite etape. Sunt anumiți factori favorabili, benefici pentru evoluția psoriazisului. S-a observat că băile de soare, mai ales în perioada estivală, pe malul litoralului au un efect bun pentru majoritatea pacienților cu psoriazis. Dar aici trebuie să ținem cont de anumite lucruri, în ce stadiu se află pacientul, dacă aceste raze se fac în stadiul de progresie, asta poate invers să agraveze boala.”

Un alt factor important în gestionarea psoriazisului este și atitudinea celor din jur.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATOLOG: „Statutul psihoemoțional al acestor bolnavi este foarte important pentru evoluția bolii. Pe de o parte, stresul este ca un stimulator, pe de altă parte ei devin mai frustrați pe seama leziunilor care le au. Și aici, cei din jur trebuie să înțeleagă că această nu este o boală contagioasă și nu trebuie să marginalizăm acești oameni.”

Psoriazisul afectează aproximativ 2-3% din întreaga populație.

Articole din aceeasi categorie