Călătoriile ne încarcă bateriile și ne distrag de la situațiile cotidiene. Dar, pentru mulți, folosirea unui transport este o provocare adevărată.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Răul de mișcare sau kinetoza, este o stare de rău, care este declanșată în momentul circulării cu un oarecare tip de transport, fie mașina, vaporul, trenul, avionul. Oricare tip de transport generează această simptomatologie”.
Deși inițial se credea că sistemul digestiv este responsabil pentru această stare, s-a stabilit că, de fapt, urechea este cauza principală.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Urechea nu este doar organul audiției, dar este și organul echilibrului. Reflexul vestibulo-oculomotor care implică urechea internă, precum și aparatul proprioceptiv, sau receptorii și ochii, sau aparatul oculomotor, toate sunt legate într-un lanț, care funcționează pentru a menține un echilibru în organism. Iar în momentul în care există o ușoară disfuncție, ochii au senzația că suntem în mișcare, iar urechea internă senzația că suntem în repaos, această discordanță generează răul de mișcare, sau kinetozele. Se manifestă printr-o serie de simptomatologii, începând de la vertij, amețeală, dereglări dispeptice, greață, vomă, paloarea tegumentelor sau hipersensibilitate vizuală”.
Cel mai frecvent, răul de mișcare se întâlnește la copiii cu vârsta de peste 2-3 ani și la femei.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „O imaturitate a funcționării sistemului vestibular, sau ușoare deficite vestibulare, pot cauza răul de mișcare. De asemenea, sistemul vestibular trebuie să fie antrenat și există sporturi precum bascketul, voleiul, plimbările în aer liber, cu fixarea privirii, mersul pe jos cu rotirea capului în dreapta, stânga, și fixarea privirii pe anumite obiecte”.
Aceasta are denumirea de gimnastică vestibulară, și are rolul de a antrena funcționarea reflexului vestibulo-oculomotor.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Dar și gradual, cititul în mașină. La început 5 minute, până când se declanșează acest rău de mișcare, ulterior 10-15 minute, asta tot este o antrenare a aparatului vestibular, până când ajungem la terapie pentru a atenua simptomatologia”.
Gimnastica are mai mult rol de prevenție a răului de mișcare.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „În momentul în care, se instaurează acest rău de mișcare, există norme care îl atenuează. În mișcare, pacientul trebuie să fixeze privirea într-un anumit loc. De asemenea, din cauza că sunt mai atenuate oscilațiile, se sugerează ca persoanele să stea în centrul mijlocului de transport”.
Pe lângă acestea, dacă este posibil, se efectuează aerisirea mijlocului de transport și staționarea acestuia în cazurile grave.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Este foarte important, ca totul să decurgă într-un fundal emoțional liniștit și calm, și să se înțeleagă că nu este o patologie propriu-zisă, ci sunt niște simptome care se atenuează la încetarea călătoriei”.
Dacă urmează să pleci cu copilul într-o călătorie, se recomandă amplasarea scaunului auto în centrul autoturismului, astfel încât să aibă acces la geamul parbrizului.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „De asemenea, administrarea bombonelelor mentolate, sau preparatelor ușoare naturiste care ar atenua această simptomatologie, poate fi de folos, precum și inspirarea unui aer bine aerisit, și mișcarea nu cu viteza foarte mare”.
Ce ține de preparatele medicamentoase, cum ar fi antivertiginoasele, acestea sunt administrate ocazional, doar la indicația medicului. De aceea, antrenarea aparatului vestibular, rămâne principalul instrument de gestionare a kinetozelor.
Doina CHIABURU-CHIOSA, MEDIC ORL-AUDIOLOG: „Se recomandă o oră pe zi, să o alocăm plimbărilor în aer liber, doar adăugăm acest component de fixare a privirii, mișcarea capului în dreapta, stânga și pentru câteva secunde fixarea privirii este un foarte bun antrenament pentru aparatul vestibular”.