12.05.2021
Timp de patru decenii ofera grija pacientilor. Interviu cu Olga Zingaliuc, asistenta medicala de familie: "Asistentul medical este de facto omul care sta in slujba vietii. Trebuie sa fie gata sa invete necontenit, iar rabdarea este elementul care nu trebuie sa lipseasca"

De aproape 40 de ani ofera unul dintre cele mai importante servicii in ingrijirea pacientilor si este alaturi de oameni. Este vorba de asistenta medicala de familie, Olga Zingaliuc. Specialista activeaza in cadrul Centrului Medicilor de Familie nr. 11 al Asociatiei Medicale Teritoriale a sectorului Rascani. Femeia spune ca nu se vede in alta profesie, iar cunostintele din domeniul medicinei i-au oferit posibilitatea de a le veni in ajutor celor apropiati. In contextul Zilei Internationale a Asistentilor Medicali, Olga Zingaliuc a oferit un interviu pentru site-ul isanatate.protv.md.

Cum ati descrie profesia de asistent medical?

"Profesia de asistent medical joaca un mare rol in toate institutiiile medicale si viata intregii omeniri. Asistentul medical este responsabil pentru siguranta si recuperarea pacientilor."

Ce prioritati si sugestii v-au facut sa alegeti aceasta profesie?

"Dorinta de a-i ajuta pe cei slabi si suferinzi, de a face bine, de a alina durerea celor bolnavi si de a vedea zambetul celor insanatositi."

Cat de solicitanta este munca pe care o aveti? 

"Aceasta profesie este foarte socilitanta in timpul de fata in toate domeniile. Fie ca este scoala, colegiu, univesitate, fabrica, comert si chiar la frontierele tarii, peste tot e necesara prezenta noastra."

Care este cel mai memorabil moment pe care l-ati avut de-a lungul activitatii dumnevoastra?

"Prima zi de lucru, cand trebuia sa iau decizii de sine statator in acordarea primului ajutor medical."

Cat de greu este sa lucrati cu pacientii?

"Lucrul cu pacienti este intodeauna o provocare. Pe de o parte avem pacientul cu caracterul sau, comportamentul sau, durerea sa si nivelul sau de educatie, iar pe de alta parte avem responsabilitatea respectarii indicatiilor prescrise de catre medici."

Ati avut vreun caz iesit din comun care v-a marcat in timpul serviciului?

"Pe parcursul activitatii nu am avut niciun caz iesit din comun."

Ce este important in profesia de asistent medical?

"Activitatea asistentului medical este foarte complexa. E necesara respectarea mai multor conditii cum ar fi cunostintele si competentele de specialitate, pregatirea continua in acordarea ajutorului medical si prevenirea bolilor acute si cronice, inbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi a pacientilor, etc. Insa nu mai putin importante sunt si calitatatile de personalitate a asistentului: amabilitatea, increderea in forte proprii, rabdarea si empatia. Aceste calitati sunt esentiale in aceasta profesie."

Cat de mult va ajuta profesia pe care o aveti in viata de zi cu zi?

"Nu m-as vedea in alta profesie. Cunostinte si deprinderile din acest domeniu imi dau posibilitatea de a-mi ajuta si a-mi sustine rudele, prietenii, vecinii, oamenii apropiati. Dar si orice alt om de pe strada care la un moment dat poate avea nevoia acuta de ajutorul meu medical. Este chiar un lucru minunat sa stiu ca pot sa sustin viata, pentru ca si viata la randul sau ma sustine pe mine!"

Cum reusiti sa combinati cariera dumneavoastra de asistenta medicala si viata de familie?

"Recunosc, nu este usor sa ai echilibrul perfect intre serviciu si familie. Majoritatea timpului il dedic profesiei, insa totusi reusesc sa imi rezervez timp si pentru familia mea."

Profesia de asistenta medicala v-a captat de la inceput sau ati visat la o alta profesie? 

"Profesia de asistent medical m-a captivat din copilarie. Asistentul medical care venea la fratiorul meu mai mic - o doamna competenta, grijulie, buna la suflet - ea a fost persoana care m-a inspirat in devenirea mea ca asistent medical."

Ce i-ati spune unui tanar care vrea sa urmeze acest domeniu?

"A deveni un asistent medical este un proces continuu. Asistentul este de facto omul care sta in slujba vietii. Trebuie sa fie gata sa sa invete necontenit. Sa nu uite cunostintele vechi, dar si sa le actualizeze cu cele noi. Sa aiba curajul de a lua decizii promte si de a duce responsabilitate pentru actiunile sale. Iar rabdarea este elementul care nu trebuie sa lipseasca."

Articole din aceeasi categorie