Se consideră că la fiecare 30 de secunde, moare o persoană de afecțiuni grave ale ficatului. O problemă majoră reprezintă hepatita virală.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Este o inflamație a ficatului cauzată de virusurile hepatice cu tropism hepatic. Hepatitele pot fi acute, după evoluția lor, și cronice. Cel mai frecvent sunt hepatitele virale A, B, C, delta și E”.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Hepatita virală A, sau boala mâinilor murdare, este des întâlnită mai ales în perioada copilăriei. Calea de transmitere este fecalo-orală sau infectarea produselor alimentare și apei de la persoanele contaminate sau de la persoană direct în condiții habituale. Este o formă de hepatită virală care decurge ușor, nu necesită un tratament specific”.
Hepatitele A și E afectează mai des copiii și sunt transmise de obicei prin consumul de apă sau alimente contaminate.
Asemănătoare hepatitei A, hepatita E se transmite prin masele fecale contaminate din alimente și apă, și mai puțin prin contactul direct.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Următoarea este hepatita virală B, cauzată de virusul hepatic B, care produce hepatite virale acute foarte frecvent cu cronicizare și evoluție destul de serioasă, ulterior în ciroză hepatică, chiar și cancerul hepatic. Calea de transmitere este prin contact cu sângele de la persoana infectată, prin fluidele biologice ale organismului: secreții vaginale, spermă, și de la mamă la făt”.
Persoanele cu hepatită virală acută sau cronică B, constituie o sursă de infecție, la fel ca și purtătorii de AgHBs, care pot nici să nu conștientizeze potențialul lor de a transmite virusul.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Hepatita virală C, de asemenea este una din hepatitele destul de serioase, provocată de virusul hepatic C. Calea de transmitere este de asemenea, prin contactul cu sângele persoanei infectate. Cel mai frecvent, atunci când se folosesc instrumente deja infectate, diferite ace, mai ales la persoanele care utilizează droguri, diferit instrumentar neprelucrat corect în cadrul saloanelor de înfrumusețare, manichiură, pedichiură, tatuaj, piercing. Iarăși, este transmiterea prin sânge, prin fluidele biologice și de la mamă la făt”.
Hepatitele virale B, C și delta se transmit prin sânge, fluide biologice și de la mamă la făt.
Și cea mai gravă formă este hepatita virală delta, care se dezvoltă doar la persoanele deja infectate cu virusul hepatic B.
Infectarea cu virusul hepatic delta se produce doar la persoanele deja infectate cu virusul B.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Principalele simptome care apar este starea de rău generală, oboseală frecventă, lipsa poftei de mâncare, subfebrilitate sau febră, sindromul dispeptic caracterizat prin: greață, vomă, poate fi diaree, la aceste persoane apare culoarea galbenă a tegumentelor, urina de culoare întunecată, masele fecale de culoare deschisă. Foarte des pot apărea artralgii care sunt caracteristice mai mult pentru hepatita virală B și C, pot apărea erupții cutanate. În hepatitele virale cronice aceste semne sunt mai șterse, apare doar oboseala permanentă, starea de rău generală, durerile articulare”.
Stabilirea diagnosticului începe cu colectarea anamnezei și efectuarea unor investigații.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Obligator, noi testăm la markerii serologici, avem antigenul către virusul hepatic B care noi îl testăm, dacă primim rezultatul pozitiv noi mai departe cu acest pacient, facem evaluarea lui și testăm obligator cantitatea virusului, ca ulterior să știm metodele de tratament care se i le aplicăm acestui pacient. Pe lângă testarea serologică, obligator noi evaluăm enzimele hepatice, pacientul este testat ecografic, precum și analize generale”.
La fel se procedează în cazul suspecției hepatitei C. De asemenea, obligator cei cu hepatita virală B se testează la anticorpii către virusul delta.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Referitor la hepatitele virale A și E, facem anticorpii clasa M și G, care ne arată despre faza acută de boală sau despre vindecarea pacientului și căpătarea imunității pentru lungă durată, de obicei pe parcursul întregii vieți. Tratamentul depinde de faza bolii, de gravitatea însuși a bolii. În cadrul hepatitelor virale A și E, tratament specific nu este. În stările ușoare și medii pacientul este doar izolat, poate fi tratat în condiții de domiciliu.”
Se recomandă dezinfectarea tuturor obiectelor cu care intră în contact bolnavul, respectarea alimentației echilibrate și hidratare corespunzătoare.
În hepatitele A și E sunt importante izolarea bolnavului cu dezinfectarea obiectelor cu care contactează, dar și o alimentație și hidratare corespunzătoare.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „În cadrul hepatitelor B,C și delta, pacienții în faza acută sunt internați, unde se aplică tratamentul de dezintoxicare, de rehidratare, ca ulterior pacienții să fie incluși în programul de tratament antiretroviral”.
Un tratament corect aplicat în faza inițială a bolii prezintă un prognostic favorabil, cu tratarea definitivă.
În cazul hepatitelor B, C și delta, bolnavii sunt obligator spitalizați cu includerea ulterioară a tratamentului antiretroviral.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Se consideră hepatita acută de la 1 la 6 luni. Dacă tratamentul nu a fost aplicat la timp, corect, pacientul nu a respectat anumite reguli, boala poate croniciza. Pacienții care sunt deja stabiliți cu hepatită cronică fie că virală B, C, delta, acești pacienți trebuie monitorizați o dată la jumătate de an, obligator de către medicul de familie, gastroenterolog pentru a evalua funcțiile ficatului”.
Prevenția infectării cu unul din virusurile hepatice, ține nemijlocit de căile de transmitere a acestora. Astfel, respectarea igienei personale, dar și dezinfectarea jucăriilor, pot preveni apariția hepatitelor A și E.
Prevenirea hepatitelor A și E se face prin respectarea igienei personale și dezinfectarea periodică a jucăriilor.
Margarita SURLARI, MEDIC GASTROENTEROLOG: „În cadrul hepatitelor B, C, delta, care au calea de transmitere prin sânge, cel mai des școlarizăm persoanele ca să evite contactul comunitar cu instrumentarul. Este strict interzis folosirea unuia și aceluiași ac de mai multe persoane, folosirea instrumentelor de bierberit, pentru manichiură, pedichiură de către aceiași membri de familie”.
Prevenția infectării cu virusurile B, C și delta poate fi efectuată prin evitarea contactului cu obiecte contaminate mai ales cu sânge.
Ficatul prezintă peste 500 de funcții, de aceea e important să ai grijă de sănătatea acestuia.