Detoxifierea organismului este un concept care a crescut în popularitate în întreaga lume în ultimul deceniu. Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare și eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre aceste toxine provin din alimentație, administrarea de medicamente și chiar din atmosferă. Să vedem părerea nutriționiștilor despre detox.
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „Eu consider că detox este reprezentat de 3 aspecte, probabil nespuse de nimeni, și anume suport prin susținerea procesului propriu-zis, prin informație și bucurie. Prin detox noi ne autoeducăm cum să ne susținem procesul de detoxifiere zilnică, prin alimentația adevărată, prin alimentele care susțin organele de detoxifiere”.
Beneficiile curelor de detofixiere atrag atenția persoanelor în special atunci când anterior și-au neglijat alimentația.
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „După mine, cred că un trend ar fi să te hrănești, înainte de toate, fiindcă prin hrană cu siguranță te și detoxifici. Alimentele pe care le ingerăm și asimilăm trebuie să ne hrănească și să ne împlinească, nu să ne istovească sau să ne îmbolnăvească”.
Există unii adepți ai detoxifierii rapide, prin reducerea considerabilă a produselor alimetare și înlocuirea acestora cu sucuri, shake-uri și smoothie-uri, deci consumul în mare parte al alimentelor lichide.
Înlocuirea alimentației solide cu ceaiuri și sucuri din legume ori fructe, în ciuda popularității metodei, nu are un suport științific care să susțină eficacitatea curelor de detoxifiere.
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „Nu, după mine nu recomand astfel de diete, detox nu e despre rigiditate și înfometare. Îți dai seama, când vine vorba despre un corp care nu este pregătit pentru anumite diete restricționate în alimente solide, se poate întâmpla un spike glicemic sau o reacție adversă, ceea ce nu este în regulă”.
În loc să adopți o cură strictă de detox doar cu sucuri, e mai sănătos să adopți o alimentație cât mai curată în fiecare zi, adică să mănânci alimente integrale, nerafinate și cât mai puțin procesate: legume proaspete sau gătite la abur ori la cuptor, fructe crude, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline. Irina ne recomandă să consumăm cât mai multă verdeață.
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „Salatele, frunzele, verdețurile sub diferite texturi, ele conțin un extra aport de clorofilă, ceea ce susține procesul propriu-zis de detoxifiere, mai ales detoxifierea ficatului. Prin astfel de alimente noi nu permitem ca reziduurile metabolice să ne degradeze sănătatea. Eu aleg să ofer gust salatei prin diverse condimente carminative, ceea ce înseamnă hrană pentru microbiomul nostru, e musai să aibă fiecare: oregano, rozmarin, busuioc, turmeric, chilli – cui îi place mai picant. Toate aceste condimente, pe lângă gust, ne susțin și procesul de detoxifiere”.
Cât de frecvent ar trebui să recurgem la o perioadă de detoxifiere?
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „Este foarte individual, însă aș recomanda măcar de 2 ori pe an, să fie un detox asumat, detox nu este despre înfometare și despre gust amar post-alimente, chiar și la recomandarea anumitor experți. Detox e despre a înțelege cum reacționează coprul unei femei, în deosebi atunci când îți oferi o hrană potrivită pentru a te hrăni și a te elibera de toxine”.
Cea mai bună variantă de detoxifiere este un stil de viață sănătos în adevaratul sens al cuvântului, adică un set de reguli individuale care să cuprinda alimentația, mișcarea, somnul și managementul stresului.
Irina CARACUIAN, NUTRIȚIONISTĂ: „Printr-un detox adevărat, îți elimini adicțiile, poftele, îți reeduci deciziile și alegerile alimentare, detox este un stil de viață până la urmă”.