Iata 10 beneficii dovedite pentru sanatate ale afinelor.
1.Sunt extrem de bogate bogate in nutrienti
O portie de 100 g de afine crude contine 57 de calorii, 0,3 g de grasimi, 0,7 g de proteine si 14 g de carbohidrati, dintre care 10 g sunt zaharuri, 2,4 g sunt fibre alimentare, iar restul sunt carbohidrati complecsi.
De asemenea, afinele sunt o sursa buna de vitamine si minerale esentiale. Vitaminele furnizate de o portie de 100 g de afine constituie 11% din necesarul zilnic de vitamina C, vitamina B6-4% , vitamina K-16%, precum si vitamina E, acid folic, niacina, tiamina și riboflavina. Mineralele esentiale furnizate de afine includ mangan-15%, cupru-6%, fier- 2%, fosfor-2%, potasiu-25% și zinc-1% din necesarul zilnic.
2.Au un efect antioxidant puternic
Afinele contin unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanti comparativ cu fructele si legumele consumate in mod obisnuit. Antioxidantii va protejeaza corpul de radicalii liberi, care sunt molecule instabile care va pot deteriora celulele si pot contribui la dezvoltarea unui sir de boli cronice. Mai multe studii sugereaza ca afinele si sucul de afine reduc deteriorarea ADN-ului, care este un factor principal al imbatranirii si cancerului.
3. Scad tensiunea arteriala
Afinele par sa aiba beneficii semnificative pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, care este un factor de risc major pentru boli de inima. Intr-un studiu de opt săptamani, persoanele obeze care au avut un risc ridicat de boli de inima au observat o scadere cu 4-6% a tensiunii arteriale dupa ce au consumat 50 de grame de afine pe zi.
Alte studii au observat efecte similare - in special pentru femeile aflate in postmenopauza.
4.Ajuta la mentinerea functiei creierului si la imbunatatirea memoriei
Stresul oxidativ poate accelera procesul de imbatranire al creierului, afectand negativ functia creierului. Conform studiilor pe animale, antioxidantii din afine pot influenta zonele creierului tau esentiale pentru inteligenta. Studiile umane au dat, de asemenea, rezultate promitatoare.
Intr-unul dintre aceste studii, noua adulti in varsta, cu deficiente cognitive usoare au consumat suc de afine in fiecare zi. Dupa 12 saptamani, ei au experimentat imbunatatiri ale mai multor markeri ai functiei creierului. Un alt studiu de sase ani in care au participat peste 16.000 de persoane in varsta a constatat ca afinele si capsunile au fost legate de intarzierea imbatranirii mentale cu pana la 2,5 ani.
5. Ajuta la reglarea glicemiei
Afinele au un continut scazut de zahar si sunt o sursa buna de fibre, ca urmare au un indice glicemic (IG) scazut. Acest lucru, impreuna cu continutul lor ridicat de flavonoide, poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, care este importanta pentru gestionarea nivelului de zahar din sange.
Intr-un studiu in care au participat peste 32 de persoane obeze cu rezistenta la insulina, doua smoothie-uri de afine zilnic au determinat imbunatatiri majore ale sensibilitatii la insulina.
6. Ajuta la mentinerea sanatatii ochilor
Includerea afinelor in mod regulat in dieta dumneavoastra poate imbunatati vederea si va poate proteja impotriva degenerescentei maculare cauzate de varsta. Se crede ca acest lucru se datoreaza fluxului de sange si oxigen imbunatatit catre ochi si protectiei antioxidante, care poate ajuta la reducerea riscului de cataracta si degenerescenta maculara.
7. Atenueaza problemele gastrointestinale si infectiile urinare
Medicina traditionala sugereaza ca afinele pot fi un remediu util atat pentru afectiuni gastrointestinale, cat si pentru infectiile tractului urinar.