17.01.2022
Fructele - importanta acestora dupa culori, le consumam intregi sau sub forma de suc, locale sau de import? Doina Braiescu, nutritionista: „Fructele prin continutul lor de fructoza, se incadreaza in categoria produselor care contin glucide simple”

Doina Braiescu, nutritionista ne spune mai multe despre efectele pozitive ale consumului de fructe, importanta acestora dupa culori, alegem fructele locale sau de import, se recomanda a fi consumate intregi sau sub forma de suc, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

„Cu totii cunoastem ca fructele sunt sanatoase si aduc numeroase beneficii sanatatii noastre, fiind pline de vitamine, fibre si saruri minerale.

Pentru a ne mentine sanatosi sau ca parte a unui regim alimentar echilibrat este recomandat sa consumam zilnic o cantitate anumita de fructe. Mitul precum fructele trebuie consumate in cantitati cat mai mare deja nu mai este actual, iar despre aceasta vom vorbi in cele ce urmeaza,” a spus nutritionista.

Efectele pozitive ale consumului de fructe sunt demonstrate de numeroase studii stiintifice de specialitate.

Printe acestea putem enumera: 

- reducerea riscului de boli de inima;

- infarct si atac cerebral;

- normalizarea tensiunii arteriale si scaderea riscului de boli renale;

- protectia impotriva anumitor tipuri de cancer.

Importanta fructelor dupa culori!

„Cercetarile recente arata ca nu trebuie sa fie indiferenta asupra culorii fructelor pe care le consumam, deoarece fiecare contine diferite substante nutritive si vitamine, cu proprietati diferite.

- Fructele rosii si cele de culoare mov sunt renumite pentru continutul ridicat de antioxidanti si substante nutritive.

Aceste substante ne ajuta in mentinerea sanatatii inimii, asigura buna functionare a creierului, incetinesc imbatranirea si previn formarea a diferitor tipuri de boli.

Din aceasta categorie fac parte: afinele, coacazele negre, zmeura, coacazele rosii, visinele, coarnele.

- Fructele de culoare portocalie

Cele de culoare portocalie sunt bogate in beta-caroten, vitamina C, antioxidanti. Cu ajutorul lor putem sa ne imbogatim vederea si sistemul imunitar, iar pielea isi va pastra frumusetea si luminozitatea pentru timp indelungat.

Din aceasta categorie fac parte: citricile, caisele, piersicile, fructul kaki.

- Fructele verzi

Cu ajutorul fructelor verzi ne putem intari oasele si impiedica dezvoltarea diferitor afectiuni datorita continutului ridicat de clorifila si calciu.

Din aceasta categorie fac parte: strugurii verzi, kiwi-ul, merele verzi, lime-ul, sunt cele mai eficiente in acest sens.

- Fructele albe precum perele, nectarinele albe, ajuta in primul rand la mentinerea optima a nivelului de colesterol si la buna functionare a inimii.

Asadar, un aspect important este, in cazul in care consumam din fiecare categorie de culoare aceeasi cantitate de fructe. Asadar, organismul nostru se va aproviziona cu usurinta cu vitamine, saruri minerale si fibre care sunt esentiale in functionarea si mentinerea unei sanatati optime,” a mai adaugat Doina Braiescu.

Cum alegem fructele, locale sau de import?

Nutritionista spune ca, studiile din ultimii ani au aratat ca astazi avem fructe care vin de la mii de kilometri departare, fiind culese verzi, care se inmoaie mai degraba decat sa fie coapte, in camioane sau vapoare. Sunt tratate cu pesticide, insecticide si invelite in ceara ca sa fie frumoase. Din pacate valoarea lor nutritiva s-a diminuat mult. Studiile arata ca majoritatea substantelor nutritive din fructe se formeaza pe parcursul procesului lor de coacere. In momentul in care fructele sunt culese, zaharidele din ele incep sa se transforme in amidon, iar cantitatea de substante nutritive incep sa scada. Prin urmare cu cat, consumam fructe proaspete dupa ce au fost culese cu atat mai mult beneficiem de valoarea nutritiva a lor. Deci, consumul local de fructe este o alegere buna daca sa aduci un aport de vitamine si saruri minerale organismului.

Dincolo de recomandarea generela de consum de fructe, important este si consumul fructelor in sezonul lor.

„Este bine ca fructele de sezon sa fie consumate atunci cand sunt proaspete, in starea lor naturala din acelasi motiv pentru a nu-si pierde nutrientii.

O alternativa sanatoasa sunt fructele congelate in timpul iernii, deoarece acestea au fost culese la maturitate atunci cand valorile nutritive ating valori maxime, iar procesul de congelare mentine valorile nutritionale ale fructelor.

Pentru iubitorii de fructe, ele intr-adevar au calitati nutritionale, insa ele nu dau satietate si consumate in exces mai mult de 500 de grame zilnic vor ingrasa. Chiar daca sunt naturale si sanatoase, nu trebuie considerate alimente de baza in dieta, ci pentru a satisface apetitul pentru gustul de dulce.

Fructele prin continutul lor de fructoza, se incadreaza in categoria produselor care contin glucide simple (dulciuri). Fructele reprezinta o sursa considerabila de energie, de aceea, daca sunt incluse in alimentatie se va tine cont de aportul lor caloric care va fi adaptat la nevoile si gradul de activitate a persoanei individual.

Asadar, consumam fructe cat mai multe, nu este valabil pentru toti. Indeosebi daca sunt probleme cu greutatea sau chiar obezitate. Din cauza prezentei fructozei (zaharului din fructe) care este metabolizat de ficat, iar o cantitate mai mare de 30 de grame de fructoza zilnica duce la acumulare de grasimi,” mai spune aceasta.

Fructe intregi sau suc? Un alt aspect discutabil

„Transformarea fructelor in suc duce la pierderea pulpei, a fibrelor si concentreaza cantitati mari de zahar intr-un produs care apoi este baut in loc de apa. Prezenta fibrelor din fructe proaspete si timpul mestecarii lor permite ajungerea semnalelor de satietate la nivel cerebral, ce in cazul sucului este un fenomen inexistent,” afirma specialistul.

In concluzie:

Nutritionista spune ca, fructele sunt consumate in special pentru placerea gustului, deci nu le folosim ca rontaieli intre mese din motive de sanatate. Fructele ingrasa. Bea apa plata si consuma un fruct intreg cu tot cu pulpa!

Articole din aceeasi categorie