Cătălina OSOIANU, REPORTER PROTV, MEDIC SPECIALIST SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată cu dureri de spate, fie că apar după o zi de lucru intensă sau chiar de dimineață. Astfel, mi-am propus să aflu ce putem face pentru a ameliora aceste dureri și pentru a le preveni. M-am adresat la kinetoterapeutul Andrei Cataraga, care ne va spune mai multe la acest subiect. Spune te rog, care sunt cele mai comune cauze ale apariției durerilor de spate?”
Andrei CATARAGA, KINETOTERAPEUT: „De fapt, să generalizăm, sunt 3 cauze principale ale durerilor de spate. Fie cauza articulară, fie musculară, fie compresia de disc, compresii nervoase.”
Cătălina OSOIANU, REPORTER PROTV, MEDIC SPECIALIST SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Ce putem face pentru a preveni aceste dureri?”
Andrei CATARAGA, KINETOTERAPEUT: „Cel mai bine pentru a preveni aceste dureri este mișcarea. Luând în considerare că în secolul 21, foarte multe meserii sunt la birou, pe scaun, este foarte bine de a avea o activitate fizică. Fie, dacă nu este posibil, cât mai des de ridicat de pe scaun sau de schimbat pozițiile.”
Andrei CATARAGA, KINETOTERAPEUT: „În cazul când nu ajută, deja trebuie de apelat la specialist, pentru că sunt mai multe cauze. Fie este o cauză inflamatorie, fie se fac incorect, ceea ce des se întâmplă. În mod normal, dacă nu trece, să se adreseze la kinetoterapeut, fie la medic specialist.”
Primul set de exerciții poate fi efectuat acasă, imediat după trezire.
Andrei CATARAGA, KINETOTERAPEUT: „Deci, ca orice program de exerciții fizice, necesită o mică încălzire. Dacă vorbim de dureri de spate, o să ne axăm primele exerciții pe regiunea lombară, în condiții casnice o să fie din poziția culcat. Ne culcam pe spate.”
Pentru început punem tălpile pe podea, aliniem picioarele și efectuăm mișcări lente, laterale, cu amplitudine mică.
„În ameliorarea durerilor de spate în regiunea lombară sunt importanți doi mușchi de bază, mușchii fesieri și mușchii drepți abdominali, care și iau presiunea și stabilizează regiunea lombară. Pentru a include maxim mușchii fesieri, se face un exercițiu ușor, se numește podul.”
E important ca genunchii să stea la 90 de grade, iar la ridicarea bazinului să se formeze o linie dreaptă.
„Profilactica durerilor de spate nu trebuie facută pe durere, sau până la refuz total de mușchi. Nu suntem la sala de forță sau la sport de performanță.”
„Următorul exercițiu este pentru mușchii abdominali. Înainte de a începe este necesar de a presa cu regiunea lombară în jos. Automat mușchii abdominali se încordează. Pentru a exclude compensarea din regiunea cervicală, mâinile le amplasăm în modul următor. Ridicăm doar omoplații de pe sol, capul rămâne pe mâini. Și revenim.”
„Ne ridicăm acum la regiunea cervicală, care des iarași din considerentul lucrului șezând, suferă. Pentru aceasta avem nevoie de a stabiliza această regiune și de a implica mușchii care devin slabi, datorită poziției șezând, care sunt flexorii profunzi ai gâtului. Punem mâna la ceafă, presăm cu bărbia în jos, astfel incluzând acești mușchi în lucru, menținem capul în aer și luăm mâna de sub ceafă. Menținem 10 secunde.”
„Un exercițiu pentru regiunea toracică. Ne întoarcem pe o parte în decubit lateral, indiferent care, de dorit să fie făcut cât pe dreapta, atât și pe stânga. Și executăm răsuciri, ne mișcăm din trunchi, efectuăm până la 10 repetări.”
Urmează un set de exerciții, pe care le poți face la birou.
„Luând în considerare ca la serviciu foarte mulți stau pe scaun, exercițiul va fi de pe scaun. Punem mâinile după cap, ne așezăm puțin la marginea scaunului, picioarele puțin mai depărtat, și le tragem dedesubt. Acum, ne aplecăm din bazin, privirea rămâne înainte, spatele drept. Încordăm picioarele și apăsăm cu talpa în jos, ridicându-ne în sus și îndreptăm spatele. La fel ne așezăm fără a cădea.”
Acest set de exerciții la birou poate fi efectuat o dată la 2 ore, minim câte 5-10 repetări.
„Pentru regiunea cervicală, pentru a diminua anterocolisul, sau poziția aceasta cu capul în față, punem mâna pe bărbie, degetul și efectuăm mișcarea înapoi, având senzația că din creștetul capului, parcă te tragi în sus.”
„În cazul acestui exercițiu avem nevoie de un scaun cu spetează joasă. Mâinile le punem după cap, ne lăsăm pe spetează și facem o extensie maxim posibilă în regiunea toracică, menținând această extensie, executăm flexie laterală.”
Putem astfel preveni durerile de spate, dacă vom efectua regulat aceste exerciții.
Cătălina OSOIANU, REPORTER PROTV, MEDIC SPECIALIST SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Vă mulțumesc pentru aceste sfaturi și exerciții. Sunt sigură că fiecare telespectator o să poată să le facă acasă sau la birou, și o să-i prindă bine.”