Viorel Gurdiș, antrenor de kickboxing a menționat: „Două ramuri de dezvoltare a kickboxingului, ramura americană și ramura japoneză. Aproape de real. În box nu poți să lovești cu picioarele, dar în kickboxing se permit loviturile de mâini și picioare”.
Kickboxing-ul este cunoscut pentru dezvoltarea forței musculare, atât la nivelul corpului superior, cât și inferior.„Eu n-aș evidenția o grupă de mușchi, aici lucrează absolut toate grupe de mușchi. Eu un gen de sport pentru toate grupele de mușchi”, a mai adăugat acesta.
Fiind un sport extrem de intens și solicitant, poate fi periculos pentru cei care nu îl practică corect. De aceea, este recomandat să faci kickboxing cu antrenor personal. În acest fel, practicarea acestui sport aduce o serie de beneficii.
De asemenea, acest sport ajută la îmbunătățirea echilibrului și a coordonării, fiind benefic chiar și pentru persoanele cu probleme de sănătate, cum ar fi scleroza multiplă.
Viorel Gurdiș a subliniat: „Eu cred că este un antrenament foarte bun pentru sănătatea mintală, când faci aceste mișcări, îți scoți energia negativă, aici în sală lași toate probleme, boxezi și arunci energia negativă. Absolut, da. Omul vine cu toate problemele aici în sală, iese toate probleme, spune mulțumesc pentru antrenament. Tot timpul ies mai fericiți din sală, mai obosiți, stresul în schimb îl lasă aici”.
Înainte de antrenamentul propriu-zis, are loc o încălzire intensă. Aceasta este extrem de importantă. Antrenorul spune: „Ca să evităm traumele. Mai bine să facem încălzirea și să nu facem antrenamentul, decât să vină la antrenament dar să nu facă încălzirea, în așa caz nu vă permit să vă antrenați”.
Viorel este la moment antrenor, dar are în spate o experiență impresionantă de sportiv.„Din cele mai remarcabile reușite, Vicecampion monidal la Arte Marțiale, locul 3 la Campionatul Mondial de Kickboxing din 2010, Campion național la Shihara, karate și jiu jitsu”, a explicat antrenorul.
Jocul de picioare alert și garda specifică sunt aspecte definitorii pentru această disciplină fizică, motiv pentru care kickboxing-ul aduce numeroase beneficii sănătății și dezvoltării fizice.
Un antrenament kickboxing de intensitate moderată poate arde până la 370 de calorii în doar 30 de minute, făcându-l o activitate ideală pentru cei care doresc să piardă în greutate într-un mod sănătos.
Viorel Gurdiș a concluzionat: „Tot timpul periodizăm antrenamentele. Avem perioadă când lucrăm numai cu greutăți mari și lucrăm mai puțin la saci ca să nu se încordeze prea tare mâinile, picioarele. Apoi schimbăm și facem crosfitul, lucrăm la rezistență. Când facem pregătirea pentru sparing, competiții, scoatem toate greutățile și lucrăm mai mult în pereche”.