16.08.2021
Consumul de dulciuri in diabet. Elena Bivol, medic endocrinolog: „Daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu vei mai avea voie vreodata sa consumi ceva dulce”

Elena Bivol, medic endocrinolog, iti spune despre consumul de dulciuri in diabet, cel mai contraversat subiect printre persoanele cu diabet si familiile lor. Dar si, despre erorile care se fac la interpretarea marcajelor privind produsele din supermarket recomandate persoanelor cu diabet.

Multi dintre pacientii cu diabet, cand sunt diagnosticati, incearca cu disperare sa identifice cauza aparitiei acestei boli, condamnandu-se frecvent pentru abuzul de dulciuri pana la acel moment. Consumul de zahar nu induce diabet, procesul de evolutie fiind mult mai complex. 

Diabetul de tip 1 este determinat de factori genetici, autoimuni sau alti factori de mediu, iar consumul de zahar nu are nici o legatura cu aparitia lui.

In cazul diabetului de tip 2, factorul de risc cu cel mai mare impact este excesul de greutate cauzat de o dieta hipercalorica (calorii de orice sursa, nu doar din dulciuri). 

Daca ai diabet zaharat nu inseamna ca nu vei mai avea voie vreodata sa consumi ceva dulce. Cu un pic de planificare, ne putem bucura de micile placeri ale vietii, mentinand in acelasi timp, nivelul glicemiei in siguranta. 

Inlocuitori de zahar - Naturali 

Stevia– nu contine calorii, este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul. Nu are influenta asupra nivelului de glucoza din sange. Doza maxim admisibila este de 4 mg pe kilogram de corp in zi.

Xilitol– contine 2,4 cal/gram. In mod natural se contine in fructe si legume, insa in mod industrial se obtine din polizaharide complexe. La un consum mai mare de 50g/zi poate induce diaree.

Manitol – contine 1,6 cal/gram calorii si este frecvent utilizat in productia de produse alimentare si farmaceutice. Gustul este dulce placut (cca 70% din intensitatea de gust al zaharului). Manitolul are si efecte suplimentare, fiind atat diuretic cat si laxativ prin mecanism osmotic. Nu se recomanda consumul de peste 20g in zi.

Maltitol– 2,1 cal/gram. Este obtinut din amidon. Are un gust dulce placut si extrem de similar cu zaharoza (cca 90% din intensitatea de gust al zaharului). Depasirea dozei zilnice de 30 g poate provoca diaree.

Sorbitol– 2,6 cal/gram. Este folosit ca stabilizator, indulcitor hipocaloric sau agent de volum. Are cca 50% din intensitatea de gust al zaharului. Este obtinut din siropul de porumb, insa se contine si in mere, pere, piersici sau prune. Se gaseste frecvent in produsele dietetice, de patiserie si cofetarie. Consumul de peste 50 grame in zi induc efectul laxativ.

Indulcitori artificiali

Indulcitorii artificiali sunt substante cu o putere de indulcire extrem de mare (de 100 pana la 600 ori superioara comparative cu zaharul). Desi, nu au calorii, edulcorantii pot creste pofta de mancare. 

Aspartam 

Nu contine calorii si are o intensitate de 200 de ori mai mare decat zaharul de masa. Este folosit ca un indulcitor de masa, in guma de mestecat, cereale pentru micul dejun rece, cafea instant, in bauturi carbogazoase. Nu este stabil la caldura si isi pierde dulceata ei la incalzire, deci de obicei nu este utilizat in produse care necesita coacere. 

Doza maxim admisibila pe zi este de 40 mg pe kilogram de corp.

Zaharina 

Zaharina nu contine calorii si este de 300-400 de ori mai dulce decat zaharul. Din cauza gustului usor amar, se prefer utilizarea in combinatie cu alti indulcitori. Zaharina nu este descompusa atunci cand este digerata, ea se absoarbe lent in organism si apoi este eliminata prin rinichi.

Zaharina traverseaza bariera placentara de aceia ar trebui evitata pe perioada sarcinii si a alaptarii.

Doza maxim admisibila pe zi este de 5 mg pe kilogram de corp.

Ciclamatul

Este interzis in unele tari din cauza riscului de cancer. In Republica Moldova este comercealizat. Are o intensitate de 30 ori mai mare decat a zaharului. Nu lasa gust neplacut si nu contine calorii. 

Doza maxima admisibila pe zi este de 7 mg per kilogram.

Sucraloza  

Nu contine calorii si este de pana la 650 de ori mai dulce decat zaharul. Nu are un gust amar. Pentru ca este extrem de dulce, adesea este amestecata cu alti inducitori. Se discuta rolul ei ca declansator pentru migrena. 

Doza maxim admisibila pe zi este de 15 mg per kilogram.

Surse de zahar (considerate naturale): 

• Mierea de albine - desi este plina de vitamine si minerale antioxidante, are proprietati antibacteriene cu un indice glicemic inalt si contine cca 25 kcal/lingura. In plus, la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius devine toxica.

• Sirop de artar - contine 26 calorii/lingura, cu o intensitate a gustului de 2 ori mai mare decat cea a zaharului.

• Fructoza - fructoza si glucoza au aceeasi valoare energetica (aproximativ 4 kcal la 1 gram) si in ambele cazuri caloriile neutilizate se transforma in grasimi. Consumul de fructoza poate implica mai multe riscuri, deoarece organismul nu poate utiliza fructoza – decat prin conversia in glucoza la nivelul ficatului.

• Siropul de porumb - cu continut inalt de fructoza (55% fructoza si 45 % glucoza) este similar zaharului cristalizat (50% fructoza si 50% glucoza). Totodata, siropul de porumb poate contine mercur. La un consum crescut este asociat cu rate inalte de obezitate. 

• Siropul de agave - contine 30 calorii/lingura, cu o intensitate a gustului de 4 ori mai mare decat cea a zaharului. In plus, contine vitamine si microelemente.

Melasa din trestie – este un lichid dens, bogat in minerale (fier, potasiu si calciu), vitamine (este antioxidant) si contine 28 calorii/lingura. Are un indice glicemic inalt si o putere de indulcire de 1,5-2 ori mai mare decat zaharul.

Cand o persoana cu diabet isi doreste sa consume ceva dulce trebuie sa se faca diferenta intre pofta si necesitate. 

La fel, trebuie mentionat faptul ca consumul de dulciuri in diabet este in stricta legatura cu tipul de diabet, tipul de tratament hipoglicemiant, echilibru glicemic si efort fizic.

Pentru diferentiere va fi apreciat nivelul glicemiei. Daca glicemia are valori scazute (sub 3,5-4mmol/l) – dorinta de dulce este o necesitate, un „semnal de alarma” pentru suplinire si mentinerea echilibrului glicemic. In cazul in care se va permite consumul de dulciuri „adevarate”, cu cat mai scazuta va fi valoarea glicemica cu atat mai rapid va trebuli suplinit aportul de zahar simplu (de exemplu 2 drops-uri, 2 cuburi de zahar, sau un pahar de apa cu zahar diluat). 

Situatiile veritabile de necesitate de consum de dulciuri, numite Hipoglicemii, au si manifestari clinic precum: foamea exagerata, transpiratii, tremurici, pana la dereglari de cunostinta. Hipoglicemia poate fi determinata de supradozarea medicatiei, de alimentatie insuficienta sau cresterea intensitatii/duratei efortului fizic.

Daca glicemia nu are valori scazute (peste 4-4,5 mmol/l) – dorinta de dulce nu este o necesitate, ci mai degraba o pofta, in aceste situatii se va da preferinta produselor ce contin indulcitori naturali/sintetici ce nu modifica nivelul glicemiei.

Daca ne referim la produsele ce contin surse altenative de zahar (miere, siropul de agave) si glicemiile sunt compensate (pana la 8mmol/l pe parcursul zilei) – se vor permite, ca exceptie cantitati reduse de produs, cu reevaluarea obligatorie a intregii cantitatii de carbohidrati consumate in aceeasi zi. 

Daca glicemiile nu sunt compensate (valori 8-9mmol/l pe parcursul zilei) – se va recomanda insistent restrictionarea produselor ce contin zahar, edulcorantele fiind premise.

In ultima perioada, rafturile supermarket-urilor abunda cu produse „diet”, „pentru diabetici”, „low-fat” sau „sugar free”, persoanele cu diabet avand un spectru mare de alegere.

Este adevarat, suntem marii beneficiari ai tehnologiilor dar si victimile lor.

De exemplu, frecvent produsele „low-fat” au un continut mai crescut de carbohidrati, pentru a le fi mentinute calitatile gustative, produsele „diet” pot avea cantitati crescute de indulcitori (cantitati acceptabile per/portie, dar periculoase la consumul mai multor doze in zi). 

Erori se fac si la interpretarea marcajelor „sugar free”. Ce este de fapt un suc natural „sugar free”?

Este un suc stors din fructe, care este o sursa alternativa de zahar natural. Este un suc care va modifica rapid nivelul glicemiei, chiar daca nu are zahar cristalizat adaugat. Deci, acest produs nu este recomandat persoanelor cu diabet.

Aceleasi lacune de interpretare sunt si pentru produsele „pentru diabetici”, care, in parte poate fi o strategie de marketing. Ceea ce ar inseamna un biscuit pentru personale cu diabet? Este un biscuit care, comparativ cu unul obisnuit are o cantitate mai scazuta de zahar, sau este utilizat un indulcitor. Dar aceasta nu inseamna ca poate fi consumat in cantitati necontrolate.

Un biscuit nu este compus doar din zahar, el are la baza faina, care deasemenea este un carbohidrat. Adica, un biscuit pentru diabet va creste glycemia mai lent decat un biscuit obisnuit.

In concluzie

Diabetul nu este o condamnare. Putem trai viata din plin, sa savuram alimentele pe care le consumam, cu un pic de planificare, prin examinarea atenta a etichetelor si prin evitarea exceselor.

Articole din aceeasi categorie