16.12.2021
Acneea la adulti: top 5 cauze. Dezechilibrele hormonale pot fi de vina

Acneea la adulti poate avea numeroase cauze. Ca adult, te astepti ca acneea sa apartina deja de domeniul trecutului, insa nu e tocmai asa. Se estimeaza ca un adult din 5, cu varste cuprinse intre 25-44 de ani, se confrunta cu diferite forme de acnee, care sunt mult mai greu de tratat decat in adolescenta.

Acneea la adulti: top 5 cauze. Dezechilibrele hormonale pot fi de vina

Eruptiile acneice la varsta maturitatii sunt cauzate de o serie de factori care pot fi insa foarte usor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influentata in mare masura de explozia hormonala specifica varstei.

Mai mult decat o problema de ordin estetic, acneea la adulti poate afecta grav calitatea vietii, putand duce frecvent la stari depresive, pierderea increderii in sine, anxietate si izolare.

Din ce cauze apare acneea la adulti 

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale acneei la varsta adulta:

1. Atentie mare la produsele cosmetice

Balsamul de par, gelurile de barbierit, cremele de fata, lotiunile de protectie solara si toate celelalte produse pe baza de ulei pot infunda porii. Astfel, pielea nu mai poate respira, existand riscul aparitiei cosurilor.

Pentru a preintampina astfel de probleme, schimbati produsele de ingrijire a parului si pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Veti simti diferenta pe piele!

In plus, nu abuzati de cosmetice, indiferent ca sunt sau nu etichetate „nonconedogenice”, pentru ca tocmai cantitatea mare de substante din aceste produse pot duce la aparitia acneei. Iar la sala incercati sa evitati folosirea fondului de ten, pentru ca transpiratia oricum va anula orice scop al acestuia, iar combinatia de chimicale si transpiratie va duce la aparitia bacteriilor pe suprafata pielii si risc crescut de acnee.

2. Mainile nu au ce cauta pe fata

Obisnuiti sa stati cu fata-n palma sau sa va scarpinati discret pe nas? Ori, si mai rau, nu rezistati tentatiei de a va zgandari cosurile? Ei bine, ar trebui sa renuntati la aceste obiceiuri pentru ca  in acest mod este incurajata dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiei pe zonele cel mai predispuse.

De asemenea, tineti cont ca stoarcerea cosurilor nu este deloc benefica si poate face mai mult rau decat bine, crescand gradul de inflamatie si riscul de a ramane cu cicatrici  permanente. Asadar, faceti tot posibilul sa rezistati acestei tentatii.

3. Transpiratia nu face casa buna cu tenul curat

Daca temperaturile crescute sau exercitiile fizice intense v-au facut sa transpirati abundent, faceti tot posibilul sa va stergeti cu un servetel uscat sau folositi spray-urile cu apa termala, deoarece toxinele eliberate prin transpiratie se vor combina cu uleiurile naturale ale pielii iar daca stagneaza prea mult pe suprafata pielii si vor duce la infundarea porilor si aparitia cosurilor.

De asemenea, schimbati-va de hainele transpirate cat de curand posibil si evitati-le pe cele mulate, pentru ca transpiratia favorizeaza aparitia cosurilor si pe spate, piept sau alte zone ale corpului, nu doar pe fata.

4. Evitati spalatul excesiv si gelurile exfoliante

Spalatul excesiv cu sapunuri care contin substante chimice agresive si alcool nu fac decat sa favorizeze aparitia acneei pentru ca astfel pielea va secreta si mai mult sebum pentru a compensa, astfel existand riscul crescut de aparitie a cosurilor. Este suficient sa va spalati pe fata de 2 ori pe zi cu un sapun-crema, aplicand miscari circulare, blande si clatind apoi tenul cu apa calduta, nu rece ca gheata sau foarte fierbinte.

De asemenea, mare grija la gelurile si lotiunile exfoliante, deoarece astfel de produse pot cauza iritatea si inflamarea pielii, precum si uscarea excesiva a acesteia.

5. Mai usor cu stresul

Atunci cand sunteti stresati, organismul elibereaza asa-numitul hormon al stresului numit cortizol, care poate favoriza hiperproductia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee. Cand acest sebum se combina cu celulele moarte si bacteriile de pe suprafata pielii pot aparea cosuri si puncte negre, sau acneea deja instalata poate fi agravata.

Tehnicile de respiratie profunda si exercitiile fizice moderate pot ajuta semnificativ la reducerea stresului.

Alti factori care contribuie la aparitia acneei la adulti

Daca veti urma sfaturile de mai sus timp de cel putin 2 luni, pielea dumneavoastra va arata cu totul altfel. Insa, daca rezultatele se lasa asteptate iar igiena deficitara nu poate fi incriminata de aparitia cosurilor, exista posibilitatea ca si alti factori sa cauzeze aspectul pielii.

Printre acestia putem enumera:

- dezechilibrele hormonale (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, intreruperea administrarii de anticonceptionale orale etc.);

- efectele adverse ale anumitor medicamente;

- reactii alergice la anumite alimente sau produse cosmetice;

- mostenirea genetica.

De aceea este esential sa va consultati cu un medic dermatolog pentru a va oferi cele mai bune solutii si o cauza clara a persistentei acneei.

In plus, va recomandam sa consumati din belsug legume cu frunze verzi, pentru ca e dovedit stiintific faptul ca regimul alimentar care include aceste vegetale poate scadea cu pana la 50% riscul de aparitie a problemelor de piele, printre care se numara si acneea.

Barza intarzie sa apara in familia ta? Doi mari specialisti vin cu solutii in cazul problemei infertilitatii in cuplu - VIDEO

Articole din aceeasi categorie