02.10.2021
Daca iti doresti o dantura frumoasa, fatele dentare iti vin in ajutor. Ce sunt acestea si ce avantaje au asupra unui zambet agreabil, afla de la Olga Curea, medic stomatolog - VIDEO

Un zambet sanatos si mai ales frumos, este de multe ori garantia succesului. Dantura frumoasa ofera un zambet agreabil, facandu-ne mult mai increzatori si nu in ultimul rand, mult mai indrazneti. Pe langa albirea dentara, cu siguranta ai auzit de fatetele dentare. Ce sunt acestea? Ce avantaje au? Cine poate sa profite de ele, dar si cui sunt contraindicate? Aceste intrebari dar si multe altele isi vor gasi raspunsurile intr-un reportaj marca iSanatate.

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Fatetele dentare sunt mici piese care sunt realizate din ceramica si sunt aplicate pe suprafata dintelui cu scop estetic.”

Fatetele sunt foarte subtiri, avand grosimea cuprinsa intre 0,5 si 0,7 mm. Ele se fixeaza pe suprafata dintilor cu ajutorul unui adeziv special de ultima generatie.

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Exista o diferenta dintre coroanele dentare si fatetele dentare. Coroanele dentare au menirea de a acoperi dintele in totalitate cu scopul de protectie sau refacere. Insa fatetele dentare sunt aplicate pe suprafata vizibila a dintelui si au scopul de a imbunatati doar aspectul estetic.”

Fatetele pot fi confectionate din material compozit, ceramica sau zirconiu, in dependenta de indicatiile, preferintele si resursele financiare are pacientului. 

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Fatetele dentare sunt indicate persoanelor nesatisfacute de culoarea dintilor sau au o pozitie inestetica a dintilor, adica ei sunt rotiti sau inclinati in exterior sau interior. Se indica si atunci cand avem o forma nesatisfacatoare a dintilor propriu-zisi, ca de exemplu cand dintii sunt scobiti, sparti si cand avem spatii interdentare, numite treme sau diastema.”

Totusi, albirea dentara este oare similara fatetelor dentare?

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Albirea dentara si fatetele dentare, desi au acelasi scop, insa diferenta dintre ele este clara. Spre deosebire de albirea dentara, fatetele dentare radical schimba culoarea, forma si pozitia dintilor.”

Realizarea fatetelor dentare este o adevarata arta care necesita atentie, precizie inalta si acuratete. In cele mai multe cazuri este nevoie de o abordare multidisciplinara. 

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Procesul de instalare a fatetelor dentare este unul scurt, dureaza intre 6-10 zile si intruchipeaza in el 2-3 vizite. In prima vizita noi comunicam cu pacientul, facem fotografii inainte si dupa, aprentarea digitala sau manuala, cat si crearea designerului individual. Apoi, pacientul revine la urmatoarea vizita. Atunci apreciem ce metoda folosim: slefuirea selectiva si minim-invaziva sau NON-PREP atunci cand nu preparam din dinte. Dupa aceasta aplicam pe suprafata dintelui un material de protectie si pacientul pleaca. Acesta revine peste 6 sau 10 zile, cand este ultima vizita in care aplicam fatetele, le adaptam si le fixam.”

Un atu important al fatetelor dentare este faptul ca pacientul poate proba viitoarele fatete pentru a vedea din start cum va arata zambetul la final.

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Fatetele dentare au mai multe avantaje: ele sunt durabile si rezistente in timp, nu se pigmenteaza, culoarea lor alba ramane pentru perioada indelungata. Ele sunt sigure si au un efect spectaculos, sunt realizate intr-un timp foarte scurt. Este un tratament nedureros si nu creaza sensibilitate dentara, dar si nu necesita o ingrijire speciala.“

Desi nu exista dezavantaje evidente ale fatetelor dentare, putem mentiona unele contraindicatii.

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Printre ele se regasesc o anomalie de pozitie a dintilor, precum ocluzia cap la cap sau ocluzia inversa, lipsa unui dinte frontal sau a unui grup de dinti si obturatii, carii masive la dintii frontali.”

Datorita stabilitatii chimice si lipsei toxicitatii fata de gingii, fatetele sunt perfect tolerate de tesuturile din cavitatea bucala.

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„In cazul in care fatetele sunt realizate conform standartelor, valabilitatea si duritatea lor este intre 6-13 ani. Cu conditia ca pacientul se prezinta din 6 in 6 luni pentru un control si o procedura de igienizare.”

In prezent, procedura este cea mai de succes metoda din ultimul deceniu si garanteaza rapid un zambet perfect. 

Olga CUREA, MEDIC STOMATOLOG:„Pretul se discuta la o consulatatie individuala. El variaza intre 150-250 de euro in dependenta de materialul din care sunt confectionate fatetele.”

Articole din aceeasi categorie