Dr. Florin Juravle, medic primar chirurgie plastica: „Imbatranirea pielii inseamna ca pierdem a 0,1 mm pe an din grosime in fiecare an de la 20 de ani? Dupa 30 de ani, soarele rupe colagenul si il distruge global si fibrele elastice si vasele de sange e o distrugere globala. Rolul pielii e de protectie, daca ai un zid de aparate si ii dai cu ciocanul si toporul in fiecare zi il faci mai prost.”
De aceea, e bine sa aplicati creme de protectie solara. Pe toate zonele neprotejate de haine - fata, gat, decolteu, antebrate. Iar in cazul celor care au chelie, crema se aplica si pe scalp.
Oasele fetei mentin structurile ferme mult timp. Mai mult, tenul e plin de glande sebacee, care participa la regenerare si dau aspect tanar. Gatul in schimb nu are nicio astfel de structura si imbatraneste mult mai repede. Sub piele gasim un muschi subtire, numit platisma. E primul rapus de gravitatie. Sub muschi, nu avem oase, ci tuburi - unul prin care circula aerul numit trahee, altul prin care circula alimentele numit esofag.
Dar pana la operatii estetice, protejati-va de actiunea razelor ultraviolete. Acestea actioneaza si vara si iarna. Pe suprafetele expuse la soare, cele mai periculoare tumori pe care le face pielea sunt intre nervi si colagen.
Dr. Tiberiu Tebeica medic primar anatomie patologica: „Exista un spatiu anatomic mic intre nerv si colagenul adiacent, tumora nu poate sa sape in colagen pentru ca e fier +beton. Daca a ajuns la nerv, pe langa nerv se insinueaza foarte usor, e un tesut mai moale. Teaca nervului e un tesutul moale care permite celulelor tumorale sa avanseze.”
Afecteaza teaca nervului, apare un fel de anestezie locala. Zonele expuse permanent la soare, fara protective, trebuie verificate de medicul dermatolog la fiecare 6 luni.