30.10.2021
Factorii care pot influenta caderea parului. Cristina Kirchyu, medic dermatolog: „In ultimul timp tot mai multi pacienti ne contacteaza cu acuze la caderea parului dupa infectia COVID -19 - VIDEO

Desi pare greu de crezut, noul coronavirus ne afecteaza si scalpul, iar asta pentru ca in urma bolii organismul se confrunta cu mult stres. Din reportaj afla mai multe despre caderea parului, in special dupa un episod de COVID-19, dar si despre solutiile in acest sens. 

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: „Ciclu de viata a parului este creat din 3 faze. El poate fi intrerupt de diversi factori interni sau externi, cum ar fi infectiile cutanate la nivelul scalpului, care poate provoca caderea parului, diferite focare de infectie in organism cum ar fi anginele cronice, pielonefrite cronice. La fel, pot provoca o cadere a parului sau tensiunea intracraniana, cat si probleme discirculatorii la nivelul gatului, bolile autoimune, tiroidita autoimuna sau lupusul. Ar mai fi problemele endocrine la nivelul secretiei hormonilor sexuali si hormonilor tiroidieni.” 

Circa 26 la suta dintre persoanele din Republica Moldova, care au avut COVID-19 se confrunta cu o consecinta tardiva a virusului si anume caderea parului.

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: „In ultimul timp tot mai multi pacienti ne contacteaza cu acuze la caderea parului dupa infectia COVID-19. Acest lucru poate fi explicat prin procesele inflamatorii care au loc la nivelul peretelui vascular, care duc la dereglari de microcirculatie. Astfel, radacina firului de par nu mai este alimentata corespunzator si parul incepe a cadea. Aceste dereglari ale peretelui vascular au loc nu numai la nivelul scalpului, ci si la nivelul tuturor organelor din organism, inclusiv la nivelul tractului digestiv. Asta duce la aparitia unor procese inflamatorii la nivelul acestuia, cum ar fi gastritele, ileite (inflamatia intestinului subtire), colite (inflamatie la nivelul invelisului interior al colonului), ce duc la absorbtia scazuta a vitaminelor si microelementelor, care la fel duc la deteriorarea structurii firului de par si ulterior la caderea acestuia.” 

Termenul medical pentru acest tip de cadere a parului este telogen effluvium, o forma de cadere temporara a parului care are loc, de obicei, dupa o perioada de stres, soc sau eveniment traumatizant, dupa febra sau chiar o boala.

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: „Majoritatea pacientilor acuza perioade diferite de incepere a cadereii parului, intre 3-6 luni dupa ce au suportat COVID-19. Absolut toti acuza un inceput de cadere brusca, atat atunci cand este umed sau uscat, desi acestea duc un mod de viata sanatos. Pentru majoritatea pacientilor post-Covid medicii le prescriu acestora vitamine si microelemente si totusi parul continua sa cada abundent.”

Medicii au observat ca pielea capului devine grasa si structura parului devine foarte subtire, iar pacientii, indeosebi cei care au fost intubati, din lipsa de oxigen si din cauza stresului la care este supus organismul, se confrunta si mai mult cu aceasta problema. 

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: Ca recomandare atunci cand pacientii observa caderea parului, ar fi bine sa faca imediat o consultatie a medicului dermatolog pentru a se face un plan de investigatii si tratament, corespunzator starii pacientului. Uneori nu e doar infectia cu COVID-19 de vina, dar sunt si unele probleme preexistente pana la coronavirus, care au fost accelerate de aceasta infectie.”

Tot specialistii au observat ca pacientii care au suferit de COVID-19 si se adreseaza la medic, au un deficit pronuntat de zinc si de vitamina D3. Deci, comparativ cu alte tipuri de viruşi, gripa, citomegalovirusul, hepatitele, COVID-ul induce schimbari foarte grave in organismul nostru. 

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: „Pentru determinarea cauzelor caderii parului sunt recomndate o serie de investigatii ca: analiza generala a sangelui cu determinarea anumitor elemente din sange, statul hormonal, anume verificam nivelul optim a unor anumiti hormoni. Nu uitam de consultatia specialistilor, ORL si medicului neurolog. In acelas timp in cabinet noi facem dermatoscopia. Cu ajutorul ei noi analizam pielea scalpului. Ne intereseaza anume foliculii deschisi de unde poate creste firul nou de par.”

Din fericire, procesul nu este unul ireversibil. Tratata corespunzator, aceasta problema poate fi eliminata.

Cristina KIRCHYU, MEDIC DERMATOLOG: Din recomandarile care le prescriem pacientilor avem tratamentul intern, pastilat, cu vitamine si microelemente, in functie de statutul hormonal. Avem si un tratament extern cu proceduri, fizioproceduri, tratament infectabil. Dintre ele putem enumera: procedurile Darsonval, Dermapen, mezoroller, mezoterapia cu coktail simplu sau cu plasma centrifugata din sange. Nu uitam de procedura cu casca laser care stimuleaza microcirculatia, ducand la cresterea mai rapida a firului de par.”

Articole din aceeasi categorie