1.Acnee, deshidratare, arsuri solare
Pielea de pe varful nasului este mai groasa si contine mai multi pori care secreta sebum, fiind, de altfel, zona cea mai predispusa la aparitia cosurilor.
In schimb, podul nazal si partile laterale ale nasului sunt acoperite cu piele mai subtire, care nu este la fel de populata cu glande sebacee. De aceea, atunci cand apar cosuri in aceasta regiune, este foarte posibil sa ramana mici pete rosii pe nas care fie trec de la sine in 1-2 saptamani, fie necesita interventie laser.
Petele rosii pe nas pot aparea si din cauza deshidratarii sau a arsurilor solare. Insa acestea trec de obicei fara interventie medicala, odata cu regenerarea pielii.
2.Cancerul de piele (carcinomul bazocelular)
Acest tip de cancer apare cu precadere la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare, cu ochi albastri sau verzi si care au multe alunite pe corp. De asemenea, expunerea frecventa la soare fara crema de protectie creste riscul de a dezvolta cancerul de piele care apare la nivelul celulelor bazale situate în partea inferioară a epidermului.
In prima faza, acesta se manifesta prin aparitia unor mici pete rosii pe nas, insotite de vase de sange rupte sau foarte vizibile in jurul zonei, piele usor ridicata sau plata si uneori sangerare.
Printre optiunile de tratament pentru acest tip de cancer se numara excizia, criochirurgia sau chimioterapia.
Daca observi pete rosii pe nas, cu aspect solzos, neregulate, care devin maronii sau cafenii ori isi schimba dimensiunea, adreseaza-te medicului dermatolog pentru o consultatie. Poate fi vorba si despre melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.
3.Vene paianjen
Aceste pete rosii cu aspect de panza de paianjen pot fi semnale ca ai o problema cu ficatul, din cauza consumului excesiv de alcool. Portiunea de piele poate fi usor ridicata, are un nucleu si mai multe vase de sange radiante, ca niste picioare de paianjen.
Petele pot fi eliminate din considerente estetice prin proceduri cu laser, dar trebuie abordata si cauza de baza a problemei, care va fi descoperita doar in urma unui examen clinic si a unor analize de sange pe care medicul specialist le va recomanda.
Alte cauze ce pot duce la aparitia de pete pe nas sau in alta zona a fetei sunt: pojarul sau rujeola (pot aparea si simptome precum febra, secretii nazale, tuse), eczema, rozaceea sau lupusul pernio.
Daca aceste pete rosii pe nas nu dispar in 2 saptamani, isi modifica forma, culoarea si dimensiunea sau apar si alte simptome, adreseaza-te medicului pentru a afla care este cauza si pentru a beneficia de un tratament corect.